Εντός Σεπτεμβρίου το πρώτο F-16 Viper στην 340 Μοίρα. Η ενίσχυση της αεροπορίας συνεχίζεται την ώρα που η Αγκυρα ακόμα περιμένει στο «εάν»… [βίντεο]

Μέσα στον Σεπτέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων η 340 Μοίρα “Αλεπού” θα παραλάβει από την ΕΑΒ το πρώτο F-16 Viper. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin




Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Το αεροσκάφος με αριθμό «005» που ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στάθηκε ο οδηγός του προγράμματος που εφάρμοσε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για το πρόγραμμα μετατροπής των F-16 σε Viper, από την ημέρα άφιξής του στην Τανάγρα, από-τροποποιείται για ν’ αποδοθεί ξανά στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας, λένε ότι θα είναι το τελευταίο που θα τροχοδρομήσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης και θα σταθμεύσει δίπλα στις άλλες «οχιές» της 343 Μοίρας «Αστέρι».

  • Και στο σημείο αυτό εκκινεί ο επόμενος αγώνας ταχύτητας για το εξειδικευμένο προσωπικό και την διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, διότι εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει ν’ αποδώσουν το πρώτο F-16 Viper στην άλλη πολεμική Μοίρα της Κρήτης, την 340 «Αλεπού».

Το πλάνο χρονοδιαγράμματος για το πρόγραμμα F-16 Viper της πολεμικής αεροπορίας έχει κλείσει αισθητά και βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω.

Οι επιτελείς της αεροπορίας που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη καταγράφουν πως η ψαλίδα έκλεισε την στιγμή που κινδύνευσε
ν’ ανοίξει περισσότερο.

Και αυτό ήταν αποτέλεσμα πίεσης από την μια, αλλά και συλλογικής εργασίας από τους ανθρώπους που εξειδικεύτηκαν για να εργαστούν πάνω στο πρόγραμμα αναβάθμισης της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου των F-16.

Η 340 Μοίρα «Αλεπού» που φέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια επιχειρησιακής δράσης, θα είναι η δεύτερη που θα χει F-16 Viper και με την ολοκλήρωση των παραδόσεων, οι οποίες σαφώς δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, θα διαθέτει το πιο προηγμένο αεροσκάφος του τύπου στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου.

Και το γεγονός της επιλογής της 115 Πτέρυγας Μάχης να φιλοξενήσει πρώτη τα F-16 Viper της πολεμικής αεροπορίας, λέει πολλά τόσο στη Συμμαχία, όσο και στους γείτονές μας που καταγράφουν την πρόοδο των εργασιών και των παραδόσεων στην πολεμική αεροπορία, την στιγμή που οι ίδιοι αιμορραγούν, αγωνιούν και πασχίζουν.

Στο περίμενε οι Τούρκοι

Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί η τουρκική αεροπορία και η βιομηχανία, έχει να κάνει τόσο με την συντήρηση- αναβάθμιση F-16 της TuAF αλλά και με την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους 5 ης γενιάς.

Το ΚΑΑΝ, όπως το έχουν ονομάσει οι Τούρκοι, θεωρούν ότι θα είναι το δικό τους stealth μαχητικό.

Οι έχοντες γνώση του αντικειμένου ομιλούν για ένα αεροσκάφος που μπορεί να έχει το σχήμα που θυμίζει F-35 αλλά σίγουρα δεν θα έχει ούτε τα ηλεκτρονικά, ούτε τα «αόρατα» χαρακτηριστικά της 5 ης γενιάς.

Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτό το παζλ παραμένει εκείνο που έχει να κάνει με την μηχανή του μαχητικού, η οποία ως τώρα παραμένει δανεική.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δείχνει εδώ και καιρό ότι αλλάζει πορεία, επιστρέφοντας στο δυτικό άρμα.

Η ίδια πασχίζει να ξεφύγει από τον σκόπελο του Κογκρέσου και να ξεπαγώσει το αίτημα για τα νέα τουρκικά F-16 καθώς επίσης και για τα kit αναβάθμισης.

Ο αγώνας δρόμου της Τουρκίας περνά μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στενή παρακολούθηση των Αμερικανών οι οποίοι ναι μεν θέλουν διακαώς την πλήρη επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση και τον περιορισμό των σχέσεων με τη Ρωσία και παράλληλα την ηρεμία στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Το τελευταίο μάλιστα για τους Αμερικανούς ίσως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι κι αυτό φαίνεται κάθε φορά μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενίσχυση Ελλάδας και Τουρκίας…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το μεταναστευτικό πιέζει για νέα ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης & combat στην Πολεμική Αεροπορία: Ο φάκελος SAR κλείνει με αναθεωρημένες προτάσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: