Eλεύθεροι 57 φύλακες και αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι σε σωφρονιστικά καταστήματα στον Ισημερινό

FILE PHOTO: Αστυνομικοί έξω από τη φυλακή Ελ Τούρι, στην πόλη Κουένκα στο Εκουαδόρ. EPA, ROBERT PUGLLA




Πενήντα επτά φύλακες και αστυνομικοί οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι για πάνω από 24 ώρες από τροφίμους σε σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η υπηρεσία φυλακών του κράτους της Λατινικής Αμερικής (SNAI).

Οι πενήντα φύλακες και οι επτά αστυνομικοί, όμηροι εγκλείστων «σε έξι φυλακές», πλέον «αφέθηκαν ελεύθεροι, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις (…) και είναι καλά στην υγεία τους», ανέφερε η SNAI. Στη λακωνική ανακοίνωσή της δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για το πώς απελευθερώθηκαν, ή πώς τέθηκαν υπό ομηρία.

Έγιναν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι κρατούμενοι πήραν ομήρους στη φυλακή στην Κουένκα. Η υπηρεσία φυλακών (SNAI) αρχικά εκτίμησε πως πιθανόν επρόκειτο για αντίποινα στην επέμβαση του στρατού στη φυλακή στη Λατακούνγκα.

Όμως αργότερα οι αρχές αναθεώρησαν, κάνοντας λόγο για διαμαρτυρία εναντίον μεταγωγών κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

Συμμορίες που επιδίδονται κατά κύριο λόγο σε διακίνηση ναρκωτικών και φέρονται να συνδέονται με μεξικανικά καρτέλ βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο φυλακών στον Ισημερινό, πολλές από τις οποίες έχουν μετατρέψει πρακτικά σε κέντρα επιχειρήσεων.

Μπροστά στο συνεχιζόμενο κύμα βίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε την 24η Ιουλίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα. Το μέτρο εξαίρεσης επιτρέπει ιδίως να αναπτύσσονται οι ένοπλες δυνάμεις μέσα στις φυλακές.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίτο, Ισημερινός

Χάος στις φυλακές του Ισημερινού: Σε κατάσταση ομηρίας από κρατουμένους 57 δεσμοφύλακες και αστυνομικοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: