Δύσκολη η κατάσταση, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μεταξύ των χωριών Ακρούντας και Διερώνας, στην επαρχία Λεμεσού

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στην επαρχία Λεμεσού και έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2». Φωτογραφία via Omega Channel




Ανεξέλεγκτη εξακολουθoύσε να μαίνεται το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής η μεγάλη πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού. Τα πύρινα μέτωπα στο κρατικό δάσος εκτείνονται μεταξύ των χωριών Ακρούντας – Διερώνας.

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης γίνονται πλέον με επίγεια μέσα καθώς τα εναέρια σταμάτησαν τις πτήσεις τους μόλις σκοτείνιασε. Στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στο κοινοτικό γήπεδο του χωριού Διερώνας, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος ο οποίος με τους επικεφαλής των υπηρεσιών που εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς συντονίζουν την επιχείρηση.

Το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Η έκταση της πυρκαγιάς φαίνεται να ξεπερνά τα 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα με τη φωτιά να καταστρέφει το πευκόφυτο δάσος του Κακομάλλη. Λόγω της πυρκαγιάς έχουν εκκενωθεί προληπτικά αριθμός μεμονωμένων κατοικιών.

Όπως διαπιστώθηκε η φωτιά ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου στην περιοχή Λιθομάγκα του χωριού Ακρούντα. Η Αστυνομία διερεύνησε πληροφορίες ότι θεάθηκε στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς άτομο, οι κινήσεις του οποίου καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα πολιτών. Για την υπόθεση ανακρίθηκε από την Αστυνομία ένα άτομο, ωστόσο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δύσκολη νύχτα» λόγω της πυρκαγιάς

Η νύχτα θα είναι δύσκολη, δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου από τη Διερώνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν την μάχη κατά της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή μέχρι να επαναρχίσουν τις ρίψεις νερού τα πτητικά μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, το πρωί της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρο Ξενοφώντος και τον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στην Διερώνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την μάχη κατά της πυρκαγιάς που μαίνεται από τις 13:00 σε δύσβατη περιοχή, στην οποία έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

«Φαίνεται ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη», ανέφερε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο ΠτΔ, προσθέτοντας ότι επισκέφθηκε την περιοχή για να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε όλους αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και απόψε για να αντιμετωπίσουν αυτή την πυρκαγιά.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι δύσκολη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι δεν απειλούνται κατοικίες. Σημειώνοντας ότι ζητήθηκε προληπτικά από την Πολιτική Άμυνα από κατοίκους κάποιων σπιτιών να μετακινηθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «η νύχτα θα είναι δύσκολη».

Είπε ακόμη ότι ζήτησε την ενημέρωση έτσι ώστε, αν χρειάζεται, να ζητηθεί βοήθεια από τρίτα κράτη. «Μας είπαν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει μια τέτοια ανάγκη, θα το παρακολουθούμε φυσικά και αν προκύψει μια τέτοια ανάγκη θα προχωρήσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τα αίτια και αν υπάρχουν υποψίες για κακόβουλη ενέργεια, ο Πρόεδρος συνέστησε υπομονή μέχρι να διερευνηθούν όλες οι πληροφορίες.

Όπως είπε, και ο ίδιος έχει ενημερωθεί «για κάποιες πρώτες πληροφορίες, που φαίνεται να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας», αλλά υπογράμμισε ότι πρώτα προέχει να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και το θέμα θα διερευνηθεί από τους ειδικούς.

Όπως είπε, η φωτιά δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο «και γι’ αυτό υπάρχουν όλες οι δυνάμεις εδώ, για αυτό ενισχύονται συνεχώς».

«Και ο στόχος είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Απόψε, αντιλαμβάνεστε έχουν σταματήσει όλα τα πτητικά μέσα. Θα ξεκινήσουν αύριο στις 6:15 και ο στόχος απόψε είναι να ελεγχθεί, αν θέλετε, να μην ξεφύγει προς άλλες κατευθύνσεις έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι «είναι μια τεράστια καταστροφή», προσθέτοντας ότι θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, μετά που θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

«Επαναλαμβάνω, το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι να μην απειλείται ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί», είπε.

Λέγοντας ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο της κατάσβεσης ξέρουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται εδώ είτε για να δώσει οδηγίες είτε να παρακολουθήσει.

«Είμαστε μόνο εδώ για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Λεμεσός, Κύπρος

Φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από την Κύπρο, απ’ όσοι έρχονται, αποκάλυψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Αυξήθηκαν οι επιστροφές κατά 55%, μειώθηκαν οι αφίξεις κατά 50%

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: