Διπλό βρώμικο παιγνίδι του Ερντογάν για την Ελλάδα, τα F-16 και την Αρμενία: Το πρώτο δεν του βγαίνει… Το δεύτερο το προσπαθεί ακόμα, απαιτεί διάδρομο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who paid a one-day working visit to Nakhchivan at the invitation of President Ilham Aliyev of Azerbaijan, was welcomed with an official ceremony at the Supreme Majlis of Nakhchivan Autonomous Republic. Photo via Turksih Presidency




Εάν η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ανοίξει το δρόμο τις για πωλήσεις των αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

εάν η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ανοίξει το δρόμο τις για πωλήσεις των αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα παραπάνω δήλωσε ο ισλαμιστής και παραβατικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Tayyip Erdogan) την Τρίτη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ που επικαλείται το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Erdogan είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) συζήτησαν την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, αυτό αναφερόταν και στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όμως, ο κ. Μάθιου Μίλερ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα F-16 που ήταν στο βασικό μενού της συνάντησης.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας, δήλωσε ο Ερντογάν (Erdogan).

«Εάν αυτοί (οι ΗΠΑ) τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιο μας θα κρατήσει επίσης τη δική του υπόσχεση. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Reuters – Turkey will back Sweden’s NATO bid if U.S. keeps promise on F-16 sale –Erdogan

Συνάντηση προέδρων Τουρκίας –  Αζερμπαϊτζάν, προοπτική χερσαίου διαδρόμου μεταξύ των δύο χωρών μέσω Αρμενίας

Ενώ η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αλληλοκατηγορούνται για την αποσταθεροποίηση της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdoğan όπου υπαινίχθηκε την προοπτική δημιουργίας χερσαίου διαδρόμου μεταξύ των δύο χωρών τους μέσω της Αρμενίας.

Την ίδια μέρα, Δευτέρα, η επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAIDSamantha Power και η Αναπληρωτής ΥΠΕΞ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Yuri Kim, έφθασαν στην Αρμενία, στην πρώτη επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ από τότε που οι Αρμένιοι του Καραμπάχ εξαναγκάστηκαν σε κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοί της καταδίκασαν τις εχθροπραξίες των Αζέρων, οι οποίες έχουν αλλάξει τα περιγράμματα του Νότιου Καυκάσου, όπου η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται για επιρροή.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε στον αυτόνομο θύλακα Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν, μια λωρίδα εδάφους ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία που η Άγκυρα και το Μπακού θέλουν να συνδέσουν με το άκρο του Αζερμπαϊτζάν χαράσσοντας έναν χερσαίο διάδρομο που θα διέρχεται από τη νότια Αρμενία.

Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν με όπλα στη σύγκρουση του 2020, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε τους στόχους της τελευταίας στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτήν.

Η συμβολική επιλογή τοποθεσίας για τις συνομιλίες της Δευτέρας, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εισβολή των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να ανακτήσουν τον έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής, είναι πιθανό να ανησυχήσει τις αρχές στην Αρμενία, οι οποίες στο παρελθόν έχουν απορρίψει έναν τέτοιο χερσαίο διάδρομο, ενώ είναι θεωρητικά ανοιχτή στην αποκατάσταση των κομμένων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων.

«Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Syunik (μια επαρχία στη νότια Αρμενία από την οποία θα περνούσε ένας τέτοιος διάδρομος). Ήδη το δηλώνουν ανοιχτά. Ενεργές προετοιμασίες για πόλεμο βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σημαντικό κανάλι τηλεγραφημάτων που συνδέεται με τους Αρμένιους του Καραμπάχ κι επισήμανε ότι τα λόγια του Aliev έμοιαζαν δυσοίωνα.

Erdogan και Aliev επρόκειτο να επιθεωρήσουν μια πρόσφατα εκσυγχρονισμένη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ναχτσιβάν και να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης λειτουργίας ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Euractiv (με Reuters) – While Russia and US trade barbs over Karabakh, Turkey lays ground for corridor via Armenia

Μόλις (νόμισε) ότι έφυγε από το “κάδρο” ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Ερντογάν στήνει ανοιχτό… πλειοδοτικό εκβιασμό για τα F-16 και την αναγνώριση ψευδοκράτους: Δίνει Σουηδία στο ΝΑΤΟ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: