Διασταυρώσεις και έλεγχοι της Εφορίας για όσους «κρύβουν» εισοδήματα: Τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο, θα κληθούν σύντομα από την εφορία οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν από τις διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αδήλωτα εισοδήματα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αρχίζουν και οι εκτεταμένες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων με κάθε είδους διαθέσιμο στοιχείο δαπανών. Από αγορές στο σουπερμάρκετ μέχρι αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων, ακόμα και τα έξοδα διακοπών.

Οι διασταυρώσεις θα αρχίσουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το 67% των οποίων δηλώνει έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ.

Το στοίχημα της αποκάλυψης των «κρυφών» εισοδημάτων δεν είναι εύκολο αλλά αρμόδιες πηγές διαμηνύουν, πως όσοι εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις να καταναλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, αρχικά θα κληθούν για εξηγήσεις και στη συνέχεια για τακτικό έλεγχο.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα «προσκλητήρια» της εφορίας.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες, για την έκπτωση δαπανών, θα είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή τους και η εγγραφή τους στα MyData. Το απλό τιμολόγιο θα αφορά συναλλαγές από 50 ευρώ και άνω έναντι 100 ευρώ σήμερα.

Σε δεύτερο χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική και η ηλεκτρονική δήλωση στο taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών.
Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα τα οποία προβλέπουν:

  • Επέκταση των POS παντού και πληρωμή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο με «πλαστικό» χρήμα, εάν δεν προκύψει κάποιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
  • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση αγαθών.
  • Κλειδωμένοι προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων -εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.
  • Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).

Όσον αφορά στην εφαρμογή Appodixi μετά από πολλές αναβολές θα συνοδεύεται από την παροχή μπόνους αποκάλυψης περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω παραποιημένων αποδείξεων με πιστωτικό φόρου ή μετρητά στο δεκαπλάσιο της αξίας της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται (ανώτατο όριο 2.000 ευρώ).

Είναι ενδεικτικό, ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνιμων εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αρκεί για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ενώ με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος.

Πηγή: ertnews

Χατζηδάκης: Αυστηρά μέχρι αρχές 2024 η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: