Δένδιας: «Η αμυντική μας διπλωματία πρέπει να προσαρμόζεται διαρκώς για ανάσχεση οποιασδήποτε απειλής, πριν αυτή εκδηλωθεί επί του πεδίου

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κάνει δηλώσεις στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τολέδο, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




«Σε μία κρίσιμη περίοδο μεγάλων μεταβολών στο διεθνές γίγνεσθαι η αμυντική μας διπλωματία πρέπει να καταστεί υπαρκτό μέγεθος και εργαλείο, που να προσαρμόζεται διαρκώς και να εξελίσσεται, προκειμένου η χώρα να δύναται να ανασχέσει οποιαδήποτε δυνάμει απειλή, πριν αυτή εκδηλωθεί επί του πεδίου» επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Έθνικής Άμυνας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Όπως σημειώνει ο κ. Νίκος Δένδιας στο άρθρο με θέμα: “Ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα και η αμυντική της διπλωματία”:

«Οι ισχυρές κατανοήσεις και συμπαρατάξεις στο στέρεο έδαφος του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτρέπουν κάθε σκέψη και πρόθεση αναθεωρητικών χωρών για την εκδήλωση απειλής.

»Προϋπόθεση αποτελεσματικής άσκησης της αμυντικής διπλωματίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού, είναι, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα, η διατήρηση της Εθνικής Συνεννόησης στους κύριους άξονες της ‘Αμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής”.

Επίσης παρατηρεί :

«Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα δεν αρκέσθηκε στην ιδιότητά του μέλους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν περιόρισε τον ορίζοντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν οριοθέτησε τις ανησυχίες της στην Ελληνοτουρκική διαφορά. Προέβαλε ένα διαφορετικό υπόδειγμα στην ευρύτερη περιοχή.

»Παραδείγματα της πολιτικής την τετραετία που προηγήθηκε αποτέλεσαν η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (MDCA) και η υπογραφή των δυο Τροποποιητικών Πρωτοκόλλων, η Συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Σχέσης με τη Γαλλία και τη Συνεργασία στην ‘Αμυνα και την Ασφάλεια, η Δήλωση Κοινού Οράματος με τη Μεγάλη Βρετανία, οι Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και τα βήματα συνεργασίας με πιο μακρινές, αλλά σημαντικές χώρες, όπως η Ινδία”.

»Με ενεργητική και κινητική διπλωματία ανέδειξε ως κεφάλαιο την σταθερή προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τον απόλυτο σεβασμό της στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών».

Τέλος τονίζει ότι “υποστηρικτικό έργαλείο της αμυντικής μας διπλωματίας είναι η έλλογη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενίσχυχη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Προωθούμε τη δημιουργία οικοσυστήματος το οποίο θα δώσει σταδιακά στη χώρα μας τη δυνατότητα να γίνει συμπαραγωγός και εξαγωγέας οπλικών συστημάτων”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

«Δεν έχει υπάρξει πρόσκληση»: Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας τουρκικό δημοσίευμα περί επίσκεψης Γκιουλέρ στην Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: