Δεν μπορούμε να φέρουμε την κοινότητα στην πρότερη κατάσταση πριν από την καταστροφή: Έλι Πουσκάροβιτς, στέλεχος της υπηρεσίας FEMA των ΗΠΑ

Eli Pushkarewicz, portfolio manager for Europe and Israel, FEMA,μιλάει μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα» στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST/Δημήτρης Διδώνης




Για τις προκλήσεις που όμως αποτελούν και νέες ευκαιρίες, την επένδυση στην διαχείριση πριν από την καταστροφή και το πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή των κοινοτήτων στους κρατικούς και τοπικούς σχεδιασμούς μίλησε στο συνέδριο του The Economist «Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα» η κα. Έλι Πουσκάρεβιτς (Eli Pushkarewicz).

Η κ. Πουσκάρεβιτς είναι portfolio manager για την Ευρώπη και το Ισραήλ της FEMA (Federal Emergency Management Agency) του Τμήματος Homeland Security των ΗΠΑ.

Ήταν σημαντική ειδικότερα η τοποθέτησή της σε ότι αφορά την οικονομική πλευρά της διαχείρισης της καταστροφής, την ασφάλεια και τη συνοχή

Δεν βοηθά να χτίζονται οι κοινότητες στην προτέρα κατάσταση

«Στις ΗΠΑ είχαμε πυρκαγιές, είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές, είχαμε πλημμύρες και πολλές άλλες φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές μόλις άρχισε η σεζόν. Είμαι εδώ για να υπογραμμίσω πως αυτές οι δίχως προηγούμενο προκλήσεις αποτελούν ευκαιρίες που εμείς ως μάνατζερ θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις μας να καταλάβουν και να παραδεχτούν ότι πρέπει να εργαστείς σχετικά με την πρόκληση που αφορά την πρόληψη μιας φυσικής καταστροφής.

Όταν συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Στις ΗΠΑ πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για τους τυφώνες, τώρα πλέον και ενώ μιλάνε για πυρκαγιές (…) θα πρέπει να δούμε ποια είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης ως προς την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας», τόνισε η κα. Πουσκάρεβιτς.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα όπως πάντα, όπως πριν, να φέρουμε δηλαδή την κοινότητα στην πρότερη κατάσταση πριν από την καταστροφή. Αυτό δεν βοηθάει τις κοινότητες να είναι προετοιμασμένες για το μελλοντικές καταστροφές», ανέφερε η κα. Πουσκάρεβιτς που εξήγησε πως οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με μια ολιστική προσέγγιση.

«Υπάρχουν ολιστικοί κίνδυνοι και θα πρέπει να υπάρχουν ολιστικές ενέργειες. Πρέπει να επενδύουμε στην διαχείριση πριν από την καταστροφή. Να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να φέρουμε αλλαγές στις πολιτικές προκειμένου να επενδύουμε σε διαχείριση πριν από την καταστροφή και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στην αποκατάσταση μιας περιοχής (…).

Προσπαθούμε να κάνουμε στρατηγικές αλλαγές εντός της κυβέρνησης και η νομοθεσία που προτείνουμε έχει ως στόχο την εμπλοκή πολλών τομέων», προσέθεσε το εξειδικευμένο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας FEMA.

Η κα. Πουσκάρεβιτς εστίασε κατ’ επανάληψη στις κοινότητες και στη σημασία που έχουν στον σχεδιασμό πριν και μετά από την έλευση μιας φυσικής καταστροφής.

«Η προσπάθεια είναι να γίνουν στρατηγικές αλλαγές εντός της κυβέρνησης που επηρεάζουν αυτές τις κοινότητες ενώ στόχος είναι η εμπλοκή πολλών τομέων σε μεγάλες Πολιτείες. Με τις πρόσφατες καταστροφές που είχαμε αρχίσαμε να βλέπουμε και προσπαθούμε να πετύχουμε διάφορα θέματα όπως το πώς μπορούμε να προστατέψουμε κάποια κρίσιμη υποδομή. (…)

Κάναμε συζητήσεις με τις Πολιτείες για να εντοπίσουμε τις υποδομές που δεν επηρεάστηκαν από τις καταστροφές αλλά και να δούμε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες. Ταυτόχρονα, όταν εκδηλωθεί μία τέτοιου είδους καταστροφή εστιάζουμε και στο πως θα αντιμετωπίζουμε μεμονωμένες προκλήσεις.

Εστιάζουμε σε ομάδες πληθυσμού και προσπαθούμε να καθίσουμε με αυτές στο τραπέζι προκειμένου να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό (…). Ο οικονομικός αντίκτυπος που έχουν αυτές οι φυσικές καταστροφές είναι φυσικά και ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να φέρουμε όλους αυτούς στο τραπέζι» προσέθεσε η κα. Πουσκάρεβιτς.

Να έρθουν η τεχνολογική ανάπτυξη και η επιστήμη του Κλίματος κοντά

Η ειδικός τόνισε πως τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί όσοι εμπλέκονται πλέον στον προγραμματισμό και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πως με την συμμετοχή της κοινότητας και μπορούν να δουν το πως μπορεί να μετριαστεί ο κίνδυνος αλλά και το τι χρειάζεται μια κοινότητα προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για μελλοντικούς κινδύνους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το πως μετετράπηκε μια βιβλιοθήκη και σε καταφύγιο όχι μόνο για σεισμούς αλλά και για περιόδους υψηλής θερμοκρασίας.

«Εστιάζουμε στο να συμμετέχει και η ίδια η κοινότητα. Η αποκατάσταση μπορεί να φέρει και μια ανάπτυξη εάν όμως εμπλακούν και οι κοινότητες μπορούν π.χ να μεταφέρουν δραστηριότητες σε περίπτωση ανάγκης», εξήγησε η κα. Πουσκάρεβιτς. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση πως με τις συνθήκες που έχουν πια επικρατήσει σχετικά με τα φυσικά φαινόμενα υπάρχει η «ευκαιρία να φέρουμε τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2040 και 2050» με έναν τρόπο με τον οποίο «θα αξιοποιείται η τεχνολογία που αναπτύσσεται από την βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα για αυτή τη συνεργασία των κοινοτήτων, του δημοσίου και της βιομηχανίας, από τη μια τους σταθμούς φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την πιθανή ενσωμάτωσή τους στον σχεδιασμό για την διαχείριση της καταστροφής και από την άλλη την αξιοποίηση της διαχειριστικής εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα όπως αυτό της υγείας. «Μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων καφέ, για παράδειγμα, μας βοήθησε να δούμε πως θα φτιάξουμε πιο αποτελεσματικά κέντρα εμβολιασμού…», σχολίασε ως υπόδειγμα μιας τέτοιας συνεργασία η κα. Πουσκάρεβιτς.

Σε όλες τις συζητήσεις για τους σχεδιασμούς πάντως σύμφωνα με την portfolio manager για την Ευρώπη και το Ισραήλ της FEMA (Federal Emergency Management Agency) του Τμήματος Homeland Security των ΗΠΑ, κύριες ανάγκες είναι «να χρηματοδοτούνται οι κοινότητες για την επίλυση προβλημάτων», όπως και «…να έρθουν η τεχνολογική ανάπτυξη και η επιστήμη του Κλίματος κοντά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Κυριακίδης
Ελλάδα Αθήνα 

Τις 4.592 έφθασαν οι διασώσεις από την Πυροσβεστική: Οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων ξεπέρασαν τις 11.000

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: