Daniel: Αγριο χτύπημα της κακοκαιρίας στον Βόλο με ασύλληπτες εικόνες καταστροφής* Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Μαγνησία και Σποράδες

Aυτοκίνητα σε πλημμυρισμένο δρόμο στο Βόλο, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ




«Στο κόκκινο» παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδαπου πλήττονται από την κακοκαιρία «Daniel»,  η οποία τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα – Σιθωνία).

Σε αυτές τις περιοχές έχουν επικεντρωθεί και οι προσπάθειες πρόληψης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

18: 45 Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Βόλο, στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές του νομού Μαγνησίας, καθώς και στις Σποράδες, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, να συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.




Όπως αναφέρει ο διαχειριστής, όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας ωστόσο πολύ μεγάλες δυσκολίες για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί επίσης όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές, αλλά να ειδοποιήσουν άμεσα τις βλάβες στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

18:19 Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σήμερα.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

18:04-  Συνολικά 690 κλήσεις έχει λάβει από σήμερα το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

 

17:48 Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει με ένταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχει “φουσκώσει” ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, αλλά 36 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων συνδράμουν με επιτυχία από το πρωί, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι καθαροί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Εντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία και αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

 

Τέλος, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Δραματική είναι η κατάσταση σε Μαγνησία και Θεσσαλία που χτυπά με μανία η κακοκαιρία Daniel αφήνοντας στο πέρασμα της έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Φερτά υλικά και τόνοι νερού παρασέρνουν στο διάβα τους ότι βρουν με τις Αρχές στέλνουν μηνύματα μέσω του 112 για διακοπή της κυκλοφορίας.

 

Τα προβλήματα μεγαλώνουν από το νερό που πέφτει σε πρωτόγνωρες ποσότητες και με σφοδρότητα επί ώρες στον Βόλο με τις επιπτώσεις να είναι ορατές. Το υπόγειο του νοσοκομείου Βόλου πλημμύρισε, υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια και η πυροσβεστική κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να απεγκλωβίσει κόσμο από τους δρόμους. Πλήθος κόσμου έχει εγκλωβιστεί στα Ποτιστικά, στο Μπάρτζι, στο Τρίκερι, στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας, σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.

 

Με δραματικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της πόλης του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη κάνουν εκκλήσεις στον κόσμο να προσέχει και να μην κυκλοφορεί γιατί υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Και σα να μην έφτανε η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι οι 8.000 και πλέον κεραυνοί που έπεσαν σε λίγες μόνο ώρες, όπως επιβεβαίωσε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, σε Λάρισα και Μαγνησία απειλούν όσους βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Κίνδυνος από τις υπερχειλίσεις ρεμάτων

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.]

 

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική.

 

Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

 

Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας είναι και πολλές περιοχές του Βόλου, ενώ με προβλήματα λειτουργεί και η κινητή τηλεφωνία εξ αιτίας των συνεχών κεραυνών που σαρώνουν την περιοχή.

 

 

Σύννεφα στην Κεφαλονιά: Photο: Hellas Journal

Επελαύνει η κακοκαιρία «Daniel»: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ * Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες * Καταιγίδες και στην Αττική [χάρτης, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: