Χωρίς νερό για 12η μέρα ο Βόλος, άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για οικοσκευές: Ακατάλληλος για αλίευση ο Παγασητικός

FILE PHOTO: Πλημμυρισμένες εργατικές κατοικίες στην περιοχή Γιάννουλη στη Λάρισα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Αναρίθμητα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία Daniel στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε περιουσίες, κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και καλλιέργειες, ενώ ο κίνδυνος για σοβαρές λοιμώξεις παραμονεύει όσο η περιοχή δεν έχει καθαριστεί και το καθαρό πόσιμο νερό δεν έχει επιστρέψει.

Την ίδια ώρα με απλοποιημένες διαδικασίες προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων για την οικοσκευή άρχισε από χτες και ήδη 4.470 νοικοκυριά έλαβαν 25,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάσει στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Σε εξέλιξη και οι αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές που πραγματοποιούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή δεκάδων μηχανικών του Στρατού.

Ανοιχτή και η διαδικασία των δηλώσεων των αγροτών για τις ζημιές στον ΕΛΓΑ. «Μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις και χειρόγραφα μέσω των ανταποκριτών. Θα προχωρήσουν άμεσα οι καταβολές των ενισχύσεων πιστεύουμε μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί και η προκαταβολή» είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς και θα ξεκινήσουν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

«Δεν είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός να πληρώσει όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις για να πάνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Είναι μια επίπονη εργασία που θα συνδυαστεί με τις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβάλλουν και θα μπορούν σε εύλογο διάστημα να προσδιοριστούν και να λάβουν προκαταβολή για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Δειγματοληψίες

Δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας πραγματοποιούν ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών. Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.

Στην περιοχή της Νέας Λεύκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

«Βλέπαμε το νερό να έρχεται από τα χωράφια όλο και πιο γρήγορα. Προσπαθούσαμε να βάλουμε τσουβάλια, να κλείσουμε με νάιλον να μην μπει από πίσω. Εδώ βρήκαν ρωγμές στους τοίχους, έσπασαν κάποια τούβλα, έκανε καθίζηση στο υπόγειο, πήρε μια κλήση, θα δούμε δεν ξέρω» δήλωσε η κάτοικος Γιαννούλης, Μαρία Παππά.

«Εμείς είχαμε ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους στις αποθήκες, ασανσέρ, καυστήρες και εκεί φοβόμαστε μήπως δεν υπάρχει αποζημίωση» είπε ο κάτοικος του Αγίου Θωμά, Αριστείδης Πλεξίδας.

Στο μεταξύ, τα σχολεία της Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έγινε γνωστό ότι θα δοθεί ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων.

Τα προβλήματα παραμένουν στη Μαγνησία

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, με τα πλέον σημαντικά να αφορούν την υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, τον καθαρισμό των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και την κατεστραμμένη οδοποιία κυρίως στο Πήλιο.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για δωδέκατη ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η ζωή δυσκολεύει περισσότερο από τις ανάγκες της καθημερινότητας για τις ανάγκες των 200.000 περίπου ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα 20ήμερο .

Παράλληλα ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου συνεχίζεται και οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ζωή τους αφού βλέπουν κατεστραμμένη την περιουσία τους.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καθαριστούν στοιχειωδώς οι δρόμοι από την λάσπη, το χώμα και τα σκουπίδια στον Βόλο αλλά η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη την προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου Βόλου.

Την ίδια ώρα τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο και έτσι είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από τα βουνά πέτρας που συσσωρεύονται για να απομακρυνθούν από την κοίτη.

Δύο ημέρες πριν σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και συνεργείου που προσπάθησε να κόψει και να απομακρύνει δέντρα από την κοίτη του χειμάρρου και που εμπόδιζαν την ομαλή ροή των νερών με αποτέλεσμα υπερχείλιση και την πλημμύρα σε πολλές συνοικίες. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην κοπή των δέντρων, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτά.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε την προσεχή εβδομάδα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Νότιο Πήλιο πέραν των τεράστιων καταστροφών στην οδοποιία και σε άλλες νευραλγικές υποδομές της περιοχής πολλά χωριά και κωμοπόλεις εξακολουθούν και εκεί να μην έχουν πόσιμο νερό και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παρρησιάδης κάνει αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της υδροδότησης και τη διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη να διατεθεί το περίφημο σκάφος “Typhoon” που κινείται στο Αιγαίο και περισυλλέγει απορρίμματα στη θάλασσα, να μετακινηθεί στον Παγασητικό και να συλλέξει τους χιλιάδες τόνους φερτών υλών που υπάρχουν στην επιφάνεια του κλειστού κόλπου και στις ακτές για να επανέλθει και ο Τουρισμός σε κανονικά επίπεδα.

Εξετάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αλιείς

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, αρμόδιος για θέματα αλιείας συναντήθηκε στον Βόλο με αλιείς της περιοχής και όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή και με άγνωστο το για πόσο χρόνο ακόμα, ο Παγασητικός δεν είναι κατάλληλος για αλίευση μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel.

Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα στηριχθούν οι αλιείς, αφού το υπουργείο εξετάζει ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία για την αρωγή τους.

Όσον αφορά στο νερό, βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένονται σήμερα κάποιες μικροβιακές αναλύσεις για συγκεκριμένα παθογόνα. Αν αυτές οι αναλύσεις αποδειχθούν καθαρές και η μικροβιολογική δείκτες είναι εντός των πλαισίων, τότε το νερό στον Βόλο θα είναι κατάλληλο για χρήση, όχι όμως και για πόση.

Σταθερά τα νερά της Κάρλας

Η αγωνία για το επίπεδο των νερών της λίμνης Κάρλας συνεχίζεται και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αφού έχει σταματήσει να ανέρχεται η στάθμη των νερών και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.

Στην συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχουν στραφεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.

Από τις πρώτες νέες εξελίξεις, είναι η και η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου υπάρχει μεγάλη καταστροφή της υποδομής του δικτύου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχουν ανασταλεί. Σοβαρά είναι και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας όπου ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόγω των στάσιμων νερών εδώ και ημέρες.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στο νομό, με τα νεκρά ζώα που είναι εκτεθειμένα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την συγκέντρωση και απομάκρυνσή τους.

Έκκληση των κτηνοτρόφων για απομάκρυνση των νεκρών ζώων

Στην Φαλάνη Λάρισας των 4.000 κατοίκων, που χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Πολλοί από τους κατοίκους βρίσκονται ακόμα αποκομμένοι από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και παραμένουν μόνο σε λίγα σημεία.

Παρά το γεγονός ότι η αποκομιδή των νεκρών ζώων έχει ξεκινήσει, παραμένουν αρκετά, όσο υπάρχουν ακόμη λιμνάζοντα νερά κοντά στην κοίτη του Πηνειού. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα του κ. Θωμά Αγοράστη. «Χάσαμε κάποια ζώα, άλλα τα γλυτώσαμε, αλλά χάσαμε και τις ζωοτροφές μας, δεν μπορούμε να ξεχειμωνιάσουμε. Τα ζώα μας είναι έξω… Εκεί που υπάρχουν νερά, είναι ακόμη νεκρά ζώα… Πρέπει να μαζευτούν κι αυτά», λέει στην ΕΡΤ.

Οι κτηνοτρόφοι μάζεψαν τα ζώα τους και τα έδωσαν για καύση ή υγειονομική ταφή. Τα νερά έφτασαν σε ύψος 2,5 μέτρων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, στην περιοχή χάθηκαν περίπου 5.000 ζώα. Για να συντηρηθούν όσα επέζγσαν, οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν νερό με βυτιοφόρο που έχει παραχωρηθεί από παραγωγό γάλακτος της Φαλάνης. Άμεσα ανταποκρίθηκε κτηνίατρος που εξέτασε τα ζώα.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η καταστροφή εξοπλισμού και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ώστε σπίτια και επιχειρήσεις να μπορέσουν να γίνουν πάλι λειτουργικά. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ζητούν την βοήθεια του κράτους γιατί όπως λένε, πρέπει να ξακινήσουν τα πάντα από το μηδέν.

Στο Κεραμίδι Φαρκαδόνας που είναι ακόμη βυθισμένο κάτω από το νερό και την λάσπη, κτηνοτρόφος κάνει έκκληση για ζωοτροφές για να ταίσει τα ζώα του.

Στην περιοχή το Ομορφοχωρίου, ένας κτηνοτρόφος που απομάκρυνε τις ημέρες της καταστροφής τα ζώα του από του Κουλούρι, βρίσκεται αποκλεισμένος και χρειάζεται να τα μεταφέρει πίσω στην κτηνοτροφική μονάδα.

Τρίκαλα: Μάχη με τη λάσπη και το χρόνο 

Μάχη με το χρόνο και τη λάσπη δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες επιστροφής στην καθημερινότητα.

Μια καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες καθώς έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στο 100%, μια εξέλιξη που μηδενίζει το φετινό εισόδημα των πληγέντων, αλλά παράλληλα ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Μεγάλες επίσης είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί και επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών. Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η παράδοση στην κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν φορτηγά με βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, καθώς καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές

3.576 διασώσεις ατόμων στη Θεσσαλία και 3.132 αντλήσεις υδάτων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.865 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.132 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πηγή: ertnews

«Καμπανάκι» για τη στατικότητα των κτιρίων από τις πλημμύρες: Ας εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του μπαλώματος, λέει ο καθηγητής Καρύδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: