Απογοήτευση στο Αρκαλοχώρι: Δύο χρόνια μετά το σεισμό οι κάτοικοι περιμένουν τις αποζημιώσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς

Κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Το ρολόι έδειχνε 9.17 το πρωί της Δευτέρας, 27 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε το Αρκαλοχώρι, οδηγώντας στο θάνατο τον 61 ετών Ιάκωβο Τζαγκαράκη που βρισκόταν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όταν αυτό κατέρρευσε από τα 5,8 Ρίχτερ, αλλά και στην καταστροφή σπίτια και ζωές.

Δύο χρόνια μετά, πολλά από τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός παραμένουν.

Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αποκαταστήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, πολλοί όσοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να ζήσουν κάπου αλλού.

Η γραφειοκρατία μοιάζει να «καταπίνει» τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την επίλυση των προβλημάτων.

Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα»:

Μόνο το 10% των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές έχουν αποκατασταθεί, ενώ μόλις 29 φάκελοι έχουν πάρει την έγκριση για να εκταμιεύσουν τα χρήματα των αποζημιώσεων και να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους.

Οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί και περιμένουν την έγκριση ξεπερνούν τους 2.200, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τους 8.500.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τραγική, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας, του μεγάλου αριθμού εγγράφων που απαιτούνται, αλλά και της έλλειψης προσωπικού στην αρμόδια υπηρεσία.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή το ένα τέταρτο του πληθυσμού του δήμου, όπως πρόσθεσε, έχει μετακομίσει.

«Στους οικίσκους ζουν για 2η χρονιά 800 άτομα. Επικρατεί απογοήτευση και αγανάκτηση, γιατί κανείς δε μας ακούει» τόνισε.

«Ποιος θα σκύψει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν; Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν και πολύ φοβάμαι πως ό,τι ζήσαμε και ζούμε εμείς θα βιώσουν και οι πληγέντες στη Θεσσαλία.

Βλέπουμε τις εξαγγελίες που έκαναν σε εμάς πριν από δύο χρόνια να επαναλαμβάνονται τώρα για τους πλημμυρόπληκτους», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Κοκολάκης, αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» των πλειστηριασμών. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι κατασχέσεις 10 κτιρίων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί δεν έχει παγώσει η διαδικασία, όπως έχει συμβεί για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα τόσο οι αποκαταστάσεις των κτιρίων όσο και οι κατεδαφίσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, σημείωσε, καταλήγοντας, πως έχουν γίνει 69 κατεδαφίσεις και εκκρεμούν πάνω από 700.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: