Αντιπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αμερικανικής Chevron θα συναντηθούν ξανά για το κοίτασμα “Αφροδίτη”: Διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμφωνία…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε αντιπροσωπεία της εταιρείας Chevron. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Την ερχόμενη εβδομάδα, στη Λευκωσία πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσου Chevron μετά την απόρριψη του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος “Αφροδίτη”.

Όπως είχε αποκαλύψει το κανάλι Omega έγινε συνάντηση των δύο πλευρών, σε ανώτατο επίπεδο, την περασμένη Τετάρτη στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου.

Εκεί συμφωνήθηκε όπως η αμερικανική εταιρεία αποστείλει γραπτώς τις απαντήσεις της, στις αντίστοιχα γραπτές ενστάσεις που είχαν εκφραστεί από κυπριακής πλευράς για τις αλλαγές που επήλθαν στο συμφωνημένο από το 2019 σχέδιο και έθεταν σε κίνδυνο τα έσοδα της δημοκρατίας από την εμπορία του κυπριακού φυσικού αερίου.

Μάλιστα, ζητήθηκε όπως οι απαντήσεις της Chevron αποσταλούν πριν τη συνάντηση στη Λευκωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να στέλνει το μήνυμα πως εάν αυτές κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο επέκτασης του σφικτού χρονοδιαγράμματος των 30 ημερών που έθεσε για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά τις ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου που κατέγραψε η τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση, εμφανίζονται μεν κατά τι αυξημένες, αναμένονται ωστόσο πιο λεπτομερείς αναλύσεις προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανακτήσιμες ποσότητες.

Σε μια παράλληλη πορεία, πρόταση για κοινή συνάντηση κρατών-εταιρειών ενέργειας έριξε στο τραπέζι η Λευκωσία για επιτάχυνση των προσπαθειών ενεργειακής σύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ με αγωγό φυσικού αερίου και δημιουργία τερματικού υγροποίησης επί κυπριακού εδάφους, απ` όπου θα εξάγεται στην Ευρώπη το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Omega, θετικά στην πρόταση ανταποκρίθηκε το Τελ-Αβίβ και τώρα αναμένεται η ανταπόκριση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο, τέθηκε ο στόχος υπογραφής μνημονίου συναντίληψης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα …κατάφερε ο Ταγίπ Ερντογάν! Συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον στρατηγό αλ Σίσι, ισχυρίζεται ότι θα συνεργαστεί με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: