Αντίο Ρωσία: Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (εκών άκων) ανακοίνωσε στροφή 180 μοιρών * Μας εγκατέλειψε η Μόσχα στο Καραμπάχ – Αλλάζουμε εταίρους για την ασφάλειά μας

FILE PHOTO: A handout picture made available by the Armenian Government press service shows Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan EPA/ARMENIAN GOVERMENT PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σηματοδότησε χθες το βράδυ μια σημαντική μεταστροφής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του με απομάκρυνση από την «τροχιά» της  Ρωσίας μετά την άρνηση της Μόσχας να εμπλακεί στην τελευταία σύγκρουση για το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

  • Ο Πασινιάν είπε απευθυνόμενος στο έθνος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι οι σημερινές συμμαχίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις είναι «αναποτελεσματικές» και «ανεπαρκείς».

Πρόσθεσε ότι η Αρμενία θα πρέπει να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) – ένα δικαστήριο που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ενέργειές του στην Ουκρανία.

  • «Τα συστήματα εξωτερικής ασφάλειας στα οποία εμπλέκεται η Αρμενία είναι αναποτελεσματικά όταν πρόκειται για την προστασία της ασφάλειάς μας και των εθνικών συμφερόντων της Αρμενίας», είπε ο Πασινιάν.

Η ομιλία του μεταδόθηκε λίγες μέρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν διεκδίκησε τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια αστραπιαία επίθεση που ανάγκασε την αρμενική αυτονομιστική επικράτεια να συγκατατεθεί σε ειρήνη.

Η διαπραγματευόμενη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ  θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος μιας σύγκρουσης μεταξύ των αντιπάλων του χριστιανικού και του μουσουλμανικού Καυκάσου, που μαίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Αρμενία είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) — μια ομάδα που ελέγχεται από τη Ρωσία και αποτελείται από έξι μετα-σοβιετικά κράτη.

Η ομάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα  άλλα μέλη που δέχονται επίθεση.

Όμως η Ρωσία που έχει βαλτώσει στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει απομονωθεί περισσότερο στη διεθνή σκηνή και οι πολιτικές της είναι εξαιρετικά εσωστρεφείς.

Ο ίδιος ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ίδια η Αρμενία αναγνώρισε την αμφισβητούμενη περιοχή ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν και αρνήθηκε να βοηθήσει την Αρμενία.

  • «Έχει γίνει φανερό σε όλους μας ότι τα μέσα του CSTO και τα μέσα της αρμενικής-ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής συνεργασίας είναι ανεπαρκή για την προστασία της εξωτερικής ασφάλειας της Αρμενίας», είπε.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε και να συμπληρώσουμε τα μέσα της εξωτερικής και ασφάλειας της Αρμενίας, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους που είναι έτοιμοι για αμοιβαία επωφελή βήματα», είπε ο Πασινιάν.

«Σεβαστείτε την κυριαρχία μας»

Η ομιλία του Πασινιάν ήρθε μετά από ημέρες ολοένα και πιο έντονης κριτικής στη Μόσχα από τον κύριο σύμμαχο  της Ρωσίας στον ασταθή Καύκασο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Σάββατο την Αρμενία ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τη δημόσια ρητορική της.

Η Μόσχα νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε εξοργιστεί και είε καλέσει τον πρεσβευτή της Αρμενίας για να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση αμερικανο – αρμενικών στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Αρμενίας.

Οι σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης επιτίθενται στον Πασινιάν και σε άλλους Αρμένιους ηγέτες για την κριτική τους στη Μόσχα.

Επιπλέον, τα σχόλια του Πασινιάν για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απειλούν να προκαλέσουν ιδιαίτερη οργή στο Κρεμλίνο.

  • Ο δικαστής του ΔΠΔ Τομόκο Ακάνε, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν τον Μάρτιο για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν απέφυγε να επισκεφθεί άλλα κράτη μέλη του ΔΠΔ για να αποφύγει την πιθανότητα σύλληψης.

Ο Πασινιάν έστειλε το Καταστατικό της Ρώμης – ένα ιδρυτικό έγγραφο του ΔΠΔ – για επικύρωση στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

  • Ο Αρμένιος ηγέτης είπε ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να βοηθήσει “να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας”.

“Η απόφαση δεν στρέφεται εναντίον του CSTO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είπε ο Πασινιάν σχετικά με την επιθυμία του να συμμετάσχει στις διαδικασίες του δικαστηρίου.

«Προέρχεται από τα συμφέροντα της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας και η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας «τους συναδέλφους μας να σεβαστούν την κυριαρχία».

  • Ο ανεξάρτητος Αρμένιος πολιτικός αναλυτής Μπενιαμίν Ματεβοσιάν είπε ότι ο Πασινιάν «επιδείνωνε σκόπιμα τις εντάσεις με τη Ρωσία».

«Λέει ανοιχτά στη Ρωσία: αν δεν βοηθήσεις να κρατηθούν οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ, θα εγκαταλείψω τον CSTO», είπε.

Ο Ματεβοσιάν είπε ότι οι υποστηρικτές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι άνθρωποι με ρίζες στην περιοχή ηγούνται των διαδηλώσεων που σιγοβράζουν σε όλη την Αρμενία τις τελευταίες ημέρες.

“Φοβάται τη μάζα των 120.000 ανθρώπων [από το Καραμπάχ]. Βλέπει ότι τόσοι πολλοί Καραμπάχοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στους δρόμους αυτές τις μέρες”, είπε ο Ματεβοσιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Εικόνες που θυμίζουν μικρασιατική καταστροφή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Xιλιάδες Αρμένιοι στο δρόμο της προσφυγιάς, οργή και συλλήψεις στο Γερεβάν [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: