Ξέσπασμα επιδημίας στον στρατηγικό κόμβο του ΝΑΤΟ με τα όπλα για την Ουκρανία: Οι Πολωνοί ψάχνουν για σαμποτάζ με βακτήρια λεγεωνέλλας

FILE PHOTO: A ‘Biological Hazard’ sign in Duesseldorf, Germany. The State Environmental Agency of North Rhine-Westphalia has unveiled a special laboratory purpose-built for the study of Legionella. EPA, FEDERICO GAMBARINI




Στις 17 Αυγούστου ξέσπασε επιδημία της νόσου των λεγεωναρίων, που προκαλείται από βακτήρια Legionella, στο Ρζεσζόφ, πρωτεύουσα του Βοεβοδάτου (επαρχία) Ποντκαρπάτσκιε στην Πολωνία και στρατηγικό κόμβο για το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες ασφαλείας να διεξάγουν έρευνα για τον προσδιορισμό της εστίας της.

Η λεγεωνέλλωση είναι μια ασθένεια που δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με άλλον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, είναι επίσης αδύνατο να κολλήσει κανείς μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού.

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μόνο εάν ένα άτομο εισπνεύσει το αερολύματα που απελευθερώνονται από το δηλητηριασμένο νερό – για παράδειγμα, στο ντους.

Αυτό είναι πιθανότατα αυτό που συνέβη στο ξέσπασμα της επιδημίας στο Ρζεσζόφ- οι εξετάσεις έδειξαν ότι το νερό στο σύστημα ύδρευσης της πόλης ήταν μολυσμένο με βακτήρια λεγεωνέλλας. Αν και η πόλη επιβεβαίωσε ότι το νερό της βρύσης μπορεί να ευθύνεται για το ξέσπασμα, η πηγή των βακτηρίων εξακολουθεί να μένει απροσδιόριστη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (25-26 Αυγούστου), το σύστημα ύδρευσης του Ρζεσζόφ απολυμάνθηκε με την εισαγωγή στο σύστημα δόσης χλωρίου 20 φορές μεγαλύτερης από το κανονικό επίπεδο. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης εκτελεί αυτή τη διαδικασία μία φορά το χρόνο, αλλά αυτή τη φορά έγινε εσπευσμένα.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η οποία διαρκεί εδώ και δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει και 144 έχουν μολυνθεί (στοιχεία από τη Δευτέρα). Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεμονωμένα κρούσματα λεγεωνέλλωσης έχουν εντοπιστεί στα γειτονικά Βοεβοδάτα Ελάσσονος Πολωνίας και Λούμπλιν, καθώς και στο Βοεβοδάτο Μείζονος Πολωνίας.

Το πολωνικό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι αν και η ασθένεια είναι μεταδοτική, δεν είναι μολυσματική.

Σαμποτάζ;

Η λοίμωξη από λεγεωνέλλα προκαλεί οξεία πνευμονία. Συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ενώ είναι δυνατόν να παρουσιαστούν πεπτικά προβλήματα όπως εμετός και διάρροια.

Καθώς το Ρζεσζόφ είναι μια στρατηγικής σημασίας και καλύτερα προστατευμένη πόλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη – αποτελεί κόμβο μεταφοράς των δυτικών όπλων στην Ουκρανία – η περίπτωση του κρούσματος εξετάζεται από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας για να διαπιστωθεί αν το κρούσμα ήταν αντιπερισπασμός ή σαμποτάζ.

Τα πρώτα ευρήματα, τα οποία μετέδωσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές του Σαββατοκύριακου, λέγεται ότι δεν υποδεικνύουν ανάμειξη τρίτων στην πρόκληση της απειλητικής αυτής ασθένειας.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται ακόμη – όπως και η αναζήτηση της πηγής του μολυσμένου νερού.

Πηγή: Euractiv

Τραγωδία στη Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 50 νεκροί από την πυρκαγιά σε πολυόροφο κτίριο στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: