Ξαφνικά, εγκώμια για την ελληνική οικονομία από τους Γερμανούς: «Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», υποστηρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Δ) προσέρχεται σε συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt, στην Αθήνα, Gerd Höhler, αναφέρεται στη συνεχή άνοδο της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε αυτή του βασικού δείκτη τιμών κατά 40,5% από την αρχή του έτους, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» μετά τη διάσωσή της -προ οκτώ ετών- από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», σημειώνει το δημοσίευμα, που αναφέρεται, στη συνέχεια, στη σημαντική βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων.

Το Bloomberg εκτιμά ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους εισέρρευσαν στη χώρα 3,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, ενώ σχολιάζεται ότι μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η άλλοτε χώρα της κρίσης συνεχίζει την πορεία της πολιτικής σταθεροποίησης.

«Η ανοδική πορεία των μετοχών και των ομολόγων συμβολίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταπόκριση, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί για άλλα τέσσερα χρόνια να συνεχίσει την πορεία των ευνοϊκών για την οικονομία μεταρρυθμίσεων.

Η ανεργία έχει μειωθεί, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται νέα ύφεση, η ΕΚΤ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ενώ από το 2019, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44%, παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

Το δημόσιο χρέος ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 168,3% με βάση τα στοιχεία της Eurostat, και η κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω μείωσή του στο 135,2% μέχρι το 2026, όπως επισημαίνεται, με τον Κωστή Χατζηδάκη να υπόσχεται τη συνέχιση της πορείας δημοσιονομικής σταθερότητας και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα.

Λόγος γίνεται, τέλος, για την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ ο Marshall L. Stocker, υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley, προβλέπει ότι «η Ελλάδα τους επόμενους δώδεκα μήνες θα είναι στα πρωτοσέλιδα».

Τίτλος: «Το άλλοτε χρεοκοπημένο κράτος εξελίσσεται σε σταρ της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Υπότιτλος: «Η μεγάλη άνοδος του ελληνικού Χρηματιστηρίου θέτει πρότυπα παγκοσμίως, το άλλοτε κράτος της κρίσης αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Πώς το καταφέρνει αυτό ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης;»

  • Για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας 

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει το τηλεγράφημα του Reuters, που αναπαράγεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως και σε άλλα γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνεται, το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίστηκε σε „BBB-„ με σταθερή προοπτική, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες ότι προσεχώς μπορεί να ακολουθήσει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους, Moody’s, S&P και Fitch.

Ο οίκος Scope αξιολόγησε θετικά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εφιστά την προσοχή όμως στις προκλήσεις που παραμένουν, για παράδειγμα τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας, περιλαμβανομένης και της υψηλής ανεργίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος: «Ο οίκος αξιολόγησης Scope θεωρεί ότι στην Ελλάδα αξίζει και πάλι να γίνουν επενδύσεις».
Υπότιτλος: «Επιτυχία για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας: Ο οίκος αξιολόγησης Scope βελτίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας»

Σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία από τη Γερμανία: Οι διασυνδέσεις του κόμματος με επιχειρήσεις είναι τεράστιες, υποστηρίζει… «Η εταιρεία Ελλάδα»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: