Το ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο… Αλλά την ίδια στιγμή δέχεται την επίσης φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής

Στην ΕΡΤ μίλησε για την εξωτερική πολιτική ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Φωτογραφία via ΕΡΤ News




Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κλιμακούμενη ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας για τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο κρατών. Αυτό είναι κάτι το οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να ανεχθεί.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται να το ανεχθεί, διότι η τουρκική θέση αντίκειται τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρονται σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Θέση μας είναι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ένα κράτος, με μία κυριαρχία, στη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού μοντέλου, το οποίο θα πρέπει να είναι βιώσιμο και να παραγάγει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο κύριος Γεραπετρίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τούρκος ομόλογός σας, ο κύριος Φιντάν (Fidan) διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι η στάση της Άγκυρας για το Κυπριακό είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη: εθνικό ζήτημα, εθνική μας υπόθεση, πάρα πολύ ξεκάθαρη, η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας, που σημαίνει τι; Στην ουσία μιλάμε για δύο κράτη, για διχοτόμηση. Αυτό είναι ένα αγκάθι και η Τουρκία ξεκάθαρη και η Ελλάδα ξεκάθαρη. Και εσείς, η Ελλάδα τι λέει; Ότι δεν είναι θέμα των δύο χωρών, Ελλάδας Τουρκίας, αλλά είναι θέμα Ευρώπης-Τουρκίας.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω στο σημείο αυτό υπάρχει το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία χρόνια θα έλεγα, μία κλιμακούμενη ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας για τη διχοτόμηση της Κύπρου, για τη δημιουργία δύο κρατών. Αυτό είναι κάτι το οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να ανεχθεί και δεν πρόκειται να ανεχθεί διότι αυτό αντιτίθεται σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και κυρίως αντιτίθεται στα πάγια ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική θέση είναι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ένα κράτος, με μία κυριαρχία, στη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού μοντέλου, το οποίο θα πρέπει να είναι βιώσιμο και να παραγάγει αποτελέσματα.

Οσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε δύο συναντήσεις κορυφής της Ελλάδας και της Τουρκίας στο επόμενο διάστημα: Μία σε επίπεδο ηγετών τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νεα Υόρκη, και μία προς το τέλος του έτους στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αξιοποίησει αυτή την ιστορική ευκαιρία καθώς και οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις με νωπή εξουσιοδότηση. «Θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση» σημείωσε σχετικά. Όσον αφορά με το θετικό κλίμα που επικρατεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, επισήμανε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα έχουμε την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό» είπε, αποκαλύπτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και πριν την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Και όπως πρόσθεσε, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το που θα γίνει η συνάντηση ωστόσο, όπως είπε, «αυτήν την στιγμή η ειλικρινής σχέση που έχει αναπτυχθεί μας επιτρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα τα οποία ανακύπτουν όχι πάντα με τις ευθύνες των κεντρικών κυβερνήσεων. Έτσι αποσυμπιέζεται η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε λεκτικές ή άλλης μορφής εντάσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η δική μας διάθεση είναι να πιάσουμε και αυτή την σημαντική υποκείμενη διαφορά». Ειδικότερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να βαδίσουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών», το οποίο χαρακτήρισε ως μονοπάτι καταλλαγής και ηρεμίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα, ούτε καν να τεθούν προς συζήτηση με την Τουρκία θέματα, τα οποία άπτονται της εθνικής κυριαρχίας» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι η εθνική κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, και δε μπορεί με κανένα τρόπο να διασπαστεί τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν συζητάμε θέματα κυριαρχίας ή αποστρατικοποίησης των νησιών».

  • Η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της

Ο κ. Γεραπετρίτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση του έγκλειστου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές λέγοντας ότι «η προφυλάκιση Μπελέρη είναι παράνομη και παραβιάζει το κράτος Δικαίου».

Kαι όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όχι μόνο για την απελευθέρωση αλλά και την ορκωμωσία, επισημαίνοντας ότι αυτές οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση.

«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης προειδοποιώντας ότι τυχόν έκπτωση του Έλληνα ομογενή από το αξίωμά του θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης με εμφατικό τρόπο δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρι.

Λέγοντας ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικός συμπλήρωσε ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για την γειτονική χώρα.

Έγινε “ρόμπα” ο fake news Κυριάκος Βελόπουλος: Παρουσίασε βίντεο από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα ότι δήθεν ήταν περιστατικό στον …Έβρο! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: