Το βυτιοφόρο, η εθνική, η ΕΛ.ΑΣ. «Πόντιος Πιλάτος», η ΛΕΑ και η κακομαθησία των οδηγών: Ακριβοδίκαια, ό,τι συνέβη χθες στην Αθηνών – Κορίνθου

Ακινητοποιημένα οχήματα στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω φωτιάς που ξέσπασε σε βυτιοφόρο που μετέφερε υγραέριο, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Προφανώς σε κανέναν δεν αρέσει να ταλαιπωρείται περιμένοντας επί 7 ώρες σε μια εθνική οδό που έχει κλείσει για ένα σοβαρό ατύχημα.

Όμως σε ένα κανονικό ευνομούμενο κράτος που έχει κανονικές υπηρεσίες αλλά και κανονικούς πολίτες τα πράγματα ίσως εξελίσσονταν διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα του 2023 (σ.σ. χωρίς χαρακτηρισμούς).

Τα γεγονότα

Στις 12.20 μετά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε βυτιοφόρο επί της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου σε ύψος της Κακιάς Σκάλας. Μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου, άρα υπήρχε άμεσος κίνδυνος έκρηξης που λόγω του φορτίου μπορεί να είχε τρομακτικές συνέπειες.

Λόγω των ημερών στον δρόμο υπήρχε αυξημένη κίνηση. Και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση: «Άμεσα μετέβησαν στο σημείο της πυρκαγιάς 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και πραγματοποίησαν την κατάσβεσή της. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε διαρροή του φορτίου, το οποίο αποτελούνταν από 7,2 τόνους υγραερίου, μείγματος κίνησης για οχήματα. Εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης, εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο Ενεργειών, με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου, ενώ με τη χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποιούνταν διαρκώς έλεγχος της θερμοκρασίας».

Είναι προφανές ότι η διαρροή καθιστούσε την κυκλοφορία και στα δύο διαζώματα προβληματική, όπως επίσης και στην παλαιά εθνική οδό που στο σημείο αυτό βρίσκεται να πολύ κοντινή απόσταση και εκτιμήθηκε ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλούσε κατολισθήσεις επί του δρόμου.

Έως εδώ καλά.

Από εδώ και πέρα αρχίζει ο ελληνικός σουρεαλισμός.

Εκτιμήθηκε και σωστά ότι το φορτίο του βυτιοφόρου πρέπει να μεταγγιστεί πριν δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία.

Όμως τα σχετικά οχήματα που ξεκίνησαν από την Αθήνα δεν μπορούσαν να φτάσουν. Ο λόγος… απλός.

Διάφοροι έξυπνοι οδηγοί, είχαν κλείσει τη ΛΕΑ όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, τα οχήματα έκαναν περίπου 2 ώρες να φτάσουν στο σημείο.

Την ίδια ώρα η Τροχαία αλλά και οι υπάλληλοι της Ολυμπίας Οδού προσπάθησαν να κάνουν το αυτονόητο:

  • Παρότρυναν τους εγκλωβισμένους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και άνοιξαν τις ΑΕΑ (μπάρες έκτακτης αναστροφής) σε συγκεκριμένα σημεία του τσιμεντένιου διαζώματος που έχουν προβλεφθεί για τη διαφυγή των εγκλωβισμένων σε ανάλογες περιπτώσεις.’

Και τι φυσικότερο, θα σκεφτόταν κάποιος, από το να σπεύσουν οι οδηγοί να επωφεληθούν και να φύγουν.

Όμως αυτό δεν συνέβη. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις αρνήθηκε και δήλωσε ότι θα περιμένει. Ίσως κανείς δεν τους είπε πόση ώρα θα απαιτηθεί γιατί προφανώς δεν το γνώριζαν.

Και γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η εναλλακτική διαδρομή που τους προτάθηκε (με δεδομένο ότι και η παλιά εθνική ήταν κλειστή, όπως προσημειώσαμε) ήταν Λουτράκι – Περαχώρα – Πίσια – Σχίνο -Αλεποχώρι – Μέγαρα – Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο για όσους κινούνταν από Αθήνα προς Κόρινθο.

Μια διαδρομή προφανώς δύσκολη και χρονοβόρα, που πάντως τελικά δεν είναι διαδρομή ούτε 5 ούτε 7 ωρών.

Και έτσι, επειδή, ορισμένοι που βρίσκονταν είτε στο τέλος της… ουράς είτε κοντά στις ΑΕΑ αρνήθηκαν να κινηθούν δεν κατάφεραν να διαφύγουν ούτε και ορισμένοι από τους ενδιάμεσους που πιθανώς το επιθυμούσαν.

Συμπέρασμα:

Πως «πείθεις» ανθρώπους που αρνούνται την προφανή πραγματικότητα να συμμορφωθούν στις υποδείξεις; Τους υποχρεώνεις προφανώς. Όμως η Ελληνική Αστυνομία που πλειστάκις έχει καεί στο χυλό φυσάει και το.. γιαούρτι. Νίπτει τας χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος και μετά καθαρίζει με μια καταγραφική ανακοίνωση, χωρίς γωνίες, κριτική και αυτοκριτική.

Ως την επόμενη φορά λοιπόν, πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε.

ΥΓ: Θα ήταν σκόπιμο να μας ενημερώσει η ΕΛ.ΑΣ. πόσες κλήσεις για κατάληψη της ΛΕΑ κόπηκαν χθες στο συγκεκριμένο σημείο.

Hellas Journal

ΕΛΑΣ-Πυροσβεστική: Σεβαστή η αγανάκτηση των οδηγών, περίπλοκο και επικίνδυνο το περιστατικό με το βυτιοφόρο-Μοναδικός γνώμονας η ασφάλεια των πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: