Το χαρτί του εξευμενισμού του θηρίου παίχτηκε πολλά χρόνια και κάηκε: Η εγγυήτρια Ελλάδα, η ψυχή της Κύπρου και η καρδιά των Ελληνοκυπρίων

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Μακάρι να μπορούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δει βαθιά στην καρδιά των Ελληνοκυπρίων, τα συναισθήματά τους, την ψυχή τους.

Να αντιληφθεί πως όταν έρχεται εδώ, ακόμα κι όσοι είναι απογοητευμένοι και νιώθουν εγκατάλειψη από την Αθήνα, η καρδιά τους είναι θερμή. Βλέπουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όποιος κι αν είναι, και νιώθουν την ελπίδα να ζωντανεύει.

Όχι γιατί πιστεύει κανένας πως θα έρθει η Ελλάδα να διώξει την Τουρκία, αλλά γιατί όλοι ξέρουν πως χωρίς την Ελλάδα δίπλα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν από καιρό εκλιπούσα. Δεν θα μπορούσε μόνη της να σταθεί στη διεθνή σκηνή και να επιβιώνει.

Τι σημαντικό να ακούς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει πως «η διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό». Το μετέφερε, είπε, και στον Ερντογάν όταν τον είδε στο Βίλνιους. Πόσο θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι γι΄ αυτό, να μην αμφιβάλλουμε. Αλλά, δυστυχώς, το φοβόμαστε.

  • Δυστυχώς, η Αθήνα μας κάνει να σκεφτόμαστε πως μπροστά στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Κύπρος μπορεί να γίνει ξανά το κακό αγκάθι που πρέπει να ξεριζωθεί. Το έγραφαν με αυτές τις εκφράσεις παλιότερα οι Αθηναίοι αναλυτές και αυτός ο φόβος ρίζωσε, δεν βγαίνει από το μυαλό μας.

Θέλουμε, λοιπόν, με όλη μας την ψυχή να σε πιστέψουμε, κύριε Πρωθυπουργέ. Ότι «το Κυπριακό, δεν μπορεί να είναι ένα περιχαρακωμένο πρόβλημα, το οποίο το αφήνουμε στην άκρη». Διότι, το αφήνατε, οι προκάτοχοι σας, στην άκρη με κάθε ευκαιρία. Μάλλον, με κάθε ψευδαίσθηση περί βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μακάρι, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει αντίληψη για το πώς αισθάνεται ο λαός της Κύπρου. Διότι, τότε πράγματι δεν θα το έκανε η καρδιά του να αφήσει στην άκρη το Κυπριακό και να ακούει μόνο τις Σειρήνες του Κολωνιακίου, που θεωρούν ότι οι μαξιμαλισμοί των Ελληνοκυπρίων εμποδίζουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και την συνεργασία με την γείτονα Τουρκία.

Ελπίζουμε να έμαθαν πια στην Αθήνα πως η εγκατάλειψη του κυπριακού ελληνισμού δεν θα τους δώσει λύσεις στα προβλήματα με την Τουρκία. Κι αν ακόμα το πιστεύουν αυτό και ξεχνούν τις εθνικές υποχρεώσεις τους, να τους θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, εκτός από μητέρα πατρίδα ή αδελφή ή μητριά, είναι και εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες της, που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα. Ούτε ζητήσαμε ποτέ να τις αναλάβει. Γιατί στην καρδιά μας δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα των χουντικών, των προδοτών, των πραξικοπηματιών, αυτών προκάλεσαν στην Κύπρο μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Χωρίς συνείδηση, χωρίς τύψεις. Και χωρίς να δικαστούν ποτέ, χωρίς να λογοδοτήσουν ποτέ γι΄ αυτό το τεράστιο έγκλημα.

Μέρες, που είναι λοιπόν, μαύρες του Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως νέας στόφας πολιτικοί αρχηγοί, ας βάλουν μια άλλη βάση στον αγώνα της επιβίωσης. Μια βάση που να λαμβάνει υπόψη την ψυχή της Κύπρου αλλά μέσα στο πνεύμα της σύγχρονης διεθνούς διπλωματίας.

  • Αν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και την βολεύει έτσι να δικαιολογεί την παρουσία της στην Κύπρο (ναι, αυτό κάνει), τότε και η Αθήνα είχε και έχει και σήμερα το δικαίωμα, διότι η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, να επικαλεστεί τον ρόλο της, όχι ως «μητέρα πατρίδα», αλλά ως εγγυήτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το χαρτί του εξευμενισμού του θηρίου παίχτηκε πολλά χρόνια και κάηκε. Τώρα πρέπει να παιχτεί άλλο χαρτί. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Ως μια διπλωματική αντεπίθεση, που μόνη της δεν μπορεί να την κάνει η Λευκωσία, αλλά η Αθήνα μπορεί. Εγγυήθηκε την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κύπρου και απέτυχε.

Αλλά εγγυήθηκε και την απαγόρευση της ενώσεως της Κύπρου με άλλο κράτος. Και η Άγκυρα αυτό εφαρμόζει αυτή τη στιγμή. Την προσάρτηση – ένωση της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία. Η εγγυήτρια Ελλάδα τι κάνει γι΄ αυτό;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επίσκεψη αστραπή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο: Για να καθησυχαστούν και μερικά «ζιζάνια», για τα μουρμουρητά περί παράκαμψης του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: