Τί ξεχνάει ο ρωσόφιλος Γκόραν Μπρέγκοβιτς; Η αμαρτωλή συναυλία στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τον Πούτιν, το «μεγαλείο» της Ρωσίας και η «παράνοια» της Δύσης [video]

FILE PHOTO: Ο συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς – Πηγή: Facebook/Goran Bregović




Ούτε παρανόησε η Μολδαβία και απαγόρευσε στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς την είσοδο στο έδαφός της για συναυλία, αλλά ούτε κι ο Σέρβος -δημοφιλέστατος και τω όντι σπουδαίος- συνθέτης θα πρέπει να αιφνιδιάστηκε παρότι δεν του εξηγήθηκαν οι λόγοι.

Η Μολδαβία συνορεύει με την Ουκρανία, μετέχει στον δυτικό συνασπισμό κατά του πολέμου του Πούτιν ενώ  ο Μπρέγκοβιτς απ’ την πλευρά του πρωταγωνιστεί χρόνια τώρα στην προπαγάνδα του ηγέτη του “ξανθού γένους”.

Επιπλέον, η Μολδαβία καταγγέλλει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πως γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης της φιλοδυτικής κυβέρνησής προκειμένου να αναλάβει την εξουσία φιλορωσική.

Πράγματι, σύμφωνα με τον Τύπο της Μολδαβίας, οι ρωσόφιλες θέσεις του μουσουργού κατά έπαιξαν ρόλο στην απαγόρευση εισόδου,  ο 73χρονος Μπρέκοβιτς, «υποστήριξε ανοικτά την προσάρτηση της Κριμαίας», όπου έδωσε συναυλία τον Μάρτιο του 2015, αλλά «και την εισβολή στην Ουκρανία».

Ο Μπρέγκοβιτς, σύμφωνα με δήλωσή του που δημοσιοποίησαν οι οργανωτές , είναι «πολύ απογοητευμένος» που τον απέλασαν «χωρίς καμιά επίσημη εξήγηση».

«Δίνω συναυλίες τη μια πίσω από την άλλη μαζί με τους μουσικούς μου σε όλη την Ευρώπη και ουδέποτε είχα συναντήσει προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ξεχνάει τί έχει πει ο Μπρέκοβιτς;

Ο Μπρέγκοβιτς έχει μπει στο στόχαστρο της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων της ήδη από την πρώτη φάση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2014, οπότε και κατακτήθηκε παράνομα και προσαρτήθηκε η ουκρανική Κριμαία.

Παρά τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κατοχικό καθεστώς στην Κριμαία και τις διεθνείς κυρώσεις, ο Μπρέγκοβιτς πραγματοποίησε το 2015 συναυλία στη Σεβαστούπολη όπου εξήρε το μεγαλείο της Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δύση θα «θεραπευθεί από την παράνοιά της».

Μετά τη συναυλία του στις 26 Μαρτίου, ο Μπρέγκοβιτς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν δεν τον τρόμαζε ένα μποϊκοτάζ.  Απάντησε ότι δεν τον ενοχλούσαν καθόλου οι κυρώσεις.

«Δεν με νοιάζει. Εν πάση περιπτώσει, στα Βαλκάνια πάντα νιώθαμε το μεγαλείο που προέρχεται από την ανατολή, από τη Ρωσία. Νομίζω ότι η Δύση εξέφραζε πάντα κάποιο είδος παράνοιας σχετικά με αυτό. Ελπίζω ότι θα τους περάσει και θα βρουν κάποιο είδος φαρμάκου».

Ποιος νοιάζεται;

Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία , οι ηγέτες των Τατάρων της Κριμαίας και άλλοι αντίπαλοι της ρωσικής κυριαρχίας έχουν διωχθεί από την πατρίδα τους ή έχουν συλληφθεί.

Ένας αριθμός ακτιβιστών πολιτών και νεαρών Τατάρων της Κριμαίας έχουν εξαφανιστεί και πιθανότατα έχουν σκοτωθεί, όπως ο Reshat Ametov ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μόνος του διαμαρτυρία για την ρωσική εισβολή και στη συνέχεια βρέθηκε ακρωτηριασμένο το πτώμα του.

Ακόμη και το να κρατάς μια ουκρανική σημαία έχει οδηγήσει σε δικαστικές ποινές και κατηγορίες για «εξτρεμισμό» στην Κριμαία.

Δεν είναι σαφές  τι «φάρμακο» σκεφτόταν ο Μπρέγκοβιτς, αλλά είναι σαφέστατο ότι τον  τυφλώνει ο  θαυμασμός του για το «μεγαλείο» της Ρωσίας.

Η εμφάνισή του στη Σεβαστούπολη τον Μάρτιο του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση μιας συναυλίας που είχε προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, εάν το έμαθε ο Μπρέγκοβιτς, ο Πούτιν εξαπέλυσε πόλεμο κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Και βέβαια το έμαθε, αφού στήριξε την άνανδρη εισβολή. Οπότε εδώ και 18 μήνες θα παρακολουθεί το “μεγαλείο” της Ρωσίας όπως καταγράφεται σε αλλεπάλληλα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μπρέγκοβιτς άλλοτε πολύ δημοφιλής στην Πολωνία, είδε τις συναυλίες του πέρσι να ακυρώνονται λόγω μη ανταπόκρισης του κοινού, λίγο καιρό αφότου εξέφρασε την υποστήριξή του στον πόλεμο του Πούτιν.

Με πληροφορίες από Kharkiv Human Rights Protection Group

Eπιδρομή ουκρανικών drones καμικάζι και χάος στη Μόσχα: Δυο τραυματίες, ακυρώσεις πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: