Στην κατοχή τους ταυτότητες και έγγραφα και από την Ελλάδα: Σύλληψη στο Λονδίνο τριών Βουλγάρων, κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας του Πούτιν

Ο Orlin Roussev, 45 ετών, ο Bizer Dzhambazov, 41 ετών, και η Katrin Ivanova, 31 ετών. Image: BBC, LINKEDIN, BISER




Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε άρθρο του, «τρεις ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την εθνική ασφάλεια».

Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους Βούλγαροι υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και έκτοτε έχουν προφυλακιστεί. Φέρονται να εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Κατηγορούνται για κατοχή εγγράφων ταυτότητας με “αθέμιτες προθέσεις”, και φέρονται να τα είχαν γνωρίζοντας ότι ήταν πλαστά. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα έγγραφα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία, σημειώνει το δημοσίευμα.

«[…] Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν βάσει του νόμου Official Secrets Act από επιθεωρητές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία έχει την εθνική αρμοδιότητα αστυνόμευσης της κατασκοπείας.

Πρόκειται για τους παρακάτω: Orlin Roussev, 45 ετών, από το Great Yarmouth, Norfolk, Bizer Dzhambazov, 41 ετών, από το Harrow, βορειοδυτικό Λονδίνο, και Katrin Ivanova, 31 ετών, από την ίδια διεύθυνση στο Harrow […]».

Παραθέτοντας στοιχεία για τους τρεις κατηγορούμενους, το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι Το τρίο έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, εργάζεται σε διάφορες θέσεις και ζει σε μια σειρά από ακίνητα στα προάστια.

Ο κ. Roussev έχει ιστορικό επιχειρηματικών συναλλαγών στη Ρωσία. […]» ενώ «δηλώνει επίσης ότι κάποτε διετέλεσε σύμβουλος του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας. […].

Οι Dzhambazov και Ivanova, οι οποίοι περιγράφονται ως ζευγάρι «μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου μια δεκαετία, διοικούσαν μια κοινοτική οργάνωση που παρείχε υπηρεσίες σε Βούλγαρους, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσής τους με την “κουλτούρα και τα πρότυπα της βρετανικής κοινωνίας”[…]».

«Σύμφωνα με βουλγαρικά κρατικά έγγραφα στο διαδίκτυο, εργάστηκαν επίσης στο Λονδίνο σε εκλογικές επιτροπές» για τη διευκόλυνση της ψήφου στις βουλγαρικές εκλογές πολιτών που ζουν στο εξωτερικό.

«Οι τρεις κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν στο Old Bailey [Kεντρικό Ποινικό Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας] του Λονδίνου τον Ιανουάριο. Δεν έχουν ακόμη απολογηθεί για τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: BBC, Suspected spies for Russia held in major UK security investigation

Ξαφνικά, ο «Βλαδίμηρος» Πούτιν έστειλε μήνυμα στο φίλο του Ερντογάν: Θα κοστίσει ακριβά… Βομβάρδισε εργοστάσιο στην Ουκρανία, που κατασκευάζει κινητήρες για τα τουρκικά drones

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: