Στην Ελλάδα η αχαλίνωτη ανάπτυξη του τουρισμού δεν κάνει μόνο χαρούμενους ανθρώπους: Η Le Monde προειδοποιεί να μην γίνουν όλα τα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη

Κόσμος απολαμβάνει θαλάσσια σπορ στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο, Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Tην αύξηση του τουρισμού για το 2023, και την ελπίδα των ελληνικών αρχών να ξεπεραστούν οι 31,3 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών, που καταγράφηκαν το 2019, έτος ρεκόρ για τη χώρα, αλλά και τις ανησυχίες των κατοίκων και περιβαλλοντικών ακτιβιστών για τον υπερτουρισμό επισημαίνει η Marina Rafenberg, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Αθήνα.

Αναφέρεται στην αναμονή σχεδόν μία ώρα των τουριστών, κάτω από καυτές θερμοκρασίες στην Αθήνα, για να επισκεφθούν την Ακρόπολη, καθώς ο  αριθμός των επισκεπτών έχει εκτιναχθεί κατά 80% από το 2019, όπως διαβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνει, ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων, τον Ιούλιο ανέβαιναν έως και 23.000 άτομα την ημέρα, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο, στις αρχές Αυγούστου, να ανακοινώσει τη ρύθμιση των επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο.

Το πολύ 20.000 άτομα θα μπορούν να ανεβαίνουν καθημερινά στον λόφο και σύμφωνα με αυτό το πιλοτικό έργο, μεταξύ 8 π.μ. και 12 μ.μ., 8.000 άτομα χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες θα μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο, μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ., θα μπορούν να ακολουθήσουν έως και 12.000 άτομα χωρισμένα σε οκτώ ομάδες, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Από την Αθήνα μέχρι τα ελληνικά νησιά, ο υπερτουρισμός γίνεται πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο χαίρεται για την καλή υγεία ενός κλάδου που αντιπροσωπεύει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους, αναφέρει.

Υπογραμμίζει τις ανησυχίες του κλάδου για το 2024, από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών του Ιουλίου, ιδίως αυτής της Ρόδου, ενώ προσθέτει, ότι «παντού στην Ελλάδα οι κάτοικοι ξεσηκώνονται όλο και περισσότερο ενάντια στον υπερτουρισμό», κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στο κίνημα πετσετών», που εξαπλώνεται από την Πάρο μέχρι την Κρήτη.

Αναφέρεται στην περίπτωση της Κέας, όπου αναπτύσσεται συγκρότημα κατοικιών στην παραλία του Βροσκόπου και πρόκειται να ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, με αγανακτισμένο πολίτη να αναφέρει στο Twitter, «Να τι σημαίνει τουριστική ανάπτυξη για τα φυσικά τοπία της χώρας μας».

Σημειώνει, ότι ενώ οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι με την υγεία του τουρισμού, κάποιοι ανησυχούν για την αχαλίνωτη ανάπτυξη του κλάδου.

Υπογραμμίζει το αίτημα του δημάρχου της Σίφνου για παρέμβαση της Πολιτείας για την διατήρηση του νησιού του, προτείνοντας όπως σημειώνεται,  να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση της κατασκευής πισινών, ενώ τα ελληνικά νησιά έχουν συχνά έλλειψη νερού ή ακόμη και να επιτραπεί μόνο η κατασκευή σπιτιών με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Κάνει επίσης αναφορά στην αντίδραση των κατοίκων της Αμοργού για την επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα, αλλά και στην επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον ανάδοχο της μελέτης των μηχανικών, με την οποία επισημαίνουν, ότι αυτή η επέκταση του λιμανιού «δεν είναι σε αρμονία με το μέγεθος του δήμου», αλλά και στην ανησυχία που προκαλεί και η κατασκευή νέου δρόμου, κοντά σε αρχαιολογικό χώρο, που καταστρέφει παραλία στον Κόλπο.

Για τη Marie, Γαλλίδα “ερωτευμένη” με το νησί, «η Αμοργός είναι υπέροχη, γιατί είναι ο εαυτός της», και κανείς δεν θέλει να έχει την ίδια μοίρα με τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο , κορεσμένες όλο το καλοκαίρι, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Επισημαίνεται η προειδοποίηση από το 2022, του πρώην πρόεδρου της Συνομοσπονδίας Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη για τη Σαντορίνη, ότι «χωρίς σχεδιασμό δεκαετιών και διαχείριση κρίσεων, η Σαντορίνη θα καταλήξει να καταστραφεί», καθώς και η πρόταση του ΣΕΤΕ να επιβληθεί φόρος στα κρουαζιερόπλοια που αποβιβάζονται στο νησί, που θα επέτρεπε τη χρηματοδότηση των υποδομών, τον τερματισμό των άναρχων κατασκευών και τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού των εποχικών μισθώσεων.

Για τον Πάρη Τσάρτα, καθηγητή τουριστικής ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «το φαινόμενο του υπερτουρισμού στην Ελλάδα περιορίζεται σε λίγους προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος ή το κέντρο της Αθήνας και παραμένει πρόσφατο σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Όμως η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα και να βελτιώσει τις υποδομές, γιατί οι συνέπειες στη διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων ή στη συμφόρηση των δρόμων είναι ήδη ορατές».

Η έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως σε ασθενοφόρα, γιατρούς ή φύλακες για την παρακολούθηση των αρχαιολογικών χώρων, επισημαίνεται τακτικά από τα σωματεία αυτών των επαγγελμάτων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος του υπερτουρισμού, «η Πολιτεία προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να παρατείνει την τουριστική περίοδο και να μην έρχονται πλέον τουρίστες στην Ελλάδα μόνο το καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο κ. Τσάρτας.

Σε αυτό το σημείο, έχει παρατηρηθεί πρόοδος, καθώς σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Mindhaus, φέτος το 2023, σχεδόν το 30% των Ευρωπαίων επισκεπτών επέλεξε να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου και μόνο το 23% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (–9% σε σύγκριση με το 2022).

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και τοπικούς οργανισμούς [το DMOS] για την ανάπτυξη κάθε προορισμού, ώστε να γίνονται σεβαστά το περιβάλλον και ο πληθυσμός. Οι νόμοι, ειδικά κατά της παράνομης δόμησης, υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα είναι να εφαρμοστούν! », τονίζει ο κ. Τσάρτας.

Αλλά πάνω από όλα, για τον ίδιον, το πιο σημαντικό πράγμα για την προώθηση του βιώσιμου και βιώσιμου τουρισμού είναι η αυξανόμενη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και ΜΚΟ, όπως το WWF ή το Ellet (Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά), που επιθυμούν να προστατεύσουν την περιβάλλον και την αυθεντικότητα των νησιών.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού: ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και ηλεκτρικών μεταφορών στα νησιά, αναβάθμιση των υποδομών με, ειδικότερα, την κατασκευή ενός νέο λιμάνι στη Σαντορίνη ή κέντρο συλλογής απορριμμάτων στη Μύκονο, καταπολέμηση της παράνομης δόμησης και προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους.

Στη Σαντορίνη, ο αριθμός των επιβατών που αποβιβάζονται με κρουαζιερόπλοια περιορίζεται πλέον στα 8.000 άτομα την ημέρα.

Στο νησί της Ζακύνθου, όπου ο περίφημος κόλπος του Ναυαγίου δεν είναι πλέον προσβάσιμος, μετά από επικίνδυνες κατολισθήσεις, θα οργανωθούν μόνο θαλάσσιες εκδρομές, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κολυμπήσουν στην ανοιχτή θάλασσα, 40 μέτρα από μια από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες του κόσμου.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marina Rafenberg – En Grèce, la croissance effrénée du tourisme ne fait pas que des heureux

14 Αυγούστου του 1996: Η στυγνή δολοφονία του λεβέντη Σολωμού Σολωμού από τα τσιράκια του τουρκικού Αττίλα… Η στιγμή που σημάδεψε για πάντα την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: