Στα όρια της αντοχής: Εκκενώνεται η Φυλή, εκρήξεις στον Ασπρόπυργο, άνιση μάχη με τη φωτιά και τους σφοδρούς ανέμους σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία* Συνεχής ενημέρωση

A police officer evacuates an elderly lady during a wildfire at the area of Fyli near Athens, Greece, 22 August 2023. A wildfire is in progress in Fyli, west Attica region. So far, 26 firefighters with 13 vehicles are operating, while air forces have also been mobilized. EPA/KOSTAS TSIRONIS




Σκληρή μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες περιοχές της χώρας. Αναλυτικά οι εξελίξεις:

20: 00 Απειλή και για την Πάρνηθα

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η φωτιά που καίει την περιοχή της Φυλής να περάσει στο βουνό της Πάρνηθας, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Από την Υπηρεσία σημειώνουν πως οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς. «Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά» σχολιάζουν, καθώς το μέτωπο μαίνεται κοντά στις παρυφές του βουνού.

19: 53 Σακελλαροπούλου: Οδύνη για τον χαμό στο δάσος Δαδιάς

Την οδύνη της για τον χαμό πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και την αγωνία της για την πορεία των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της απόψε, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί χρέος όλων μας «να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

«Με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωσή της και συμπληρώνει: «Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε».

Η κα Σακελλαροπούλου καταλήγει στη δήλωσή της τονίζοντας πως «χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη»

19: 30: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο Μενιδίου. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

19: 00: Μάχη για δεύτερη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ροδόπη

Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν αύριο δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

18:40: Στάχτη 400.000 στρέμματα σε τρεις ημέρες

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο – Δευτέρα, 19 – 21.08.2023) έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, περισσότερα από 400.000 στρέμματα (Δείτε εδώ αναλυτικά)

18: 15: Καβάλα: Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέστο

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες σήμερα σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμής γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

Φωτογραφία από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μάλιστα η εικόνα ακόμα και μέσα στην Καβάλα αργά το μεσημέρι ήταν σχεδόν απόκοσμη. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στο Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι μέσα στην πόλη και σκέπασαν τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και στάχτες αιωρούνταν παντού στην ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δώδεκα οχήματα. Από αέρος μέχρι τώρα συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές .Η πυρκαγιά στο Νέστο βρίσκεται στο δεύτερο 24ωρο και μέχρι τώρα έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

17: 50: Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε κατοίκους ακόμη 8 περιοχών της Ροδόπης

Σε ετοιμότητα καλούνται να παραμείνουν οι κάτοικοι πολλών οικισμών στη Ροδόπη λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή τους.

 

Ειδικότερα οι κάτοικοι των οικισμών Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

17: 30: Βοιωτία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση 9 οικισμών

Πριν από λίγο οι κάτοικοι από 9 οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν άμεσα, με κατεύθυνση προς το Κυριάκι. Πρόκειται για τους οικισμούς ‘Αγιος Αθανάσιος, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα.

Φωτογραφία από την πυρκαγιά στη Φυλή: Hellas Journal

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κατευθύνουν τις φλόγες προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι το μέτωπο της φωτιάς πέρασε και το κανάλι του Μόρνου στο Κυριάκι. Τα δύο μέτωπα της φωτιάς που το ένα ξεκίνησε χθες το πρωί και το άλλο χθες το απόγευμα έχουν πλησιάσει αισθητά και υπάρχει ανησυχία δημιουργίας ενος ενιαίου μετώπου με κατεύθυνση προς τον Ελικώνα.

Τέλος, νέα φωτιά εκδηλώθηκε πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο 96 χλμ. κοντά στην Υλίκη. Πυροσβεστικά μέσα κινητοποιήθηκαν, ενώ ρίψεις έκανε και ένα ελικόπτερο.

17: 10: Δραματικές σκηνές από την επιχείρηση διάσωσης στη Μονή Κλειστών (Δείτε εδώ)

Φωτιγραφία: Hellas Journal

17: 05: Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπό της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

Οι πύρινες φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, προχωρούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις και δεν έρθουν εναέρια μέσα, τότε πολύ γρήγορα η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών» δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας, σημειώνοντας ότι έχει ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό στην Αθήνα για την αποστολή εναέριων μέσων.

16: 45 Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Φυλή. Λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έωσε εντολή εκκένωσης των Ανω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλας. Νωρίτερα, είχε δοθεί εκκένωσης και του οικισμού Πανόραμα. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς.

16:00 Σε τρεις διαφορετικές εστίες, Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά

στη βιομηχανική περιοχή , αλλά πίσω από το Θριάσιο κοντά στην 112 Πτέρυγα Μάχης εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στον Ασπρόπυργο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.   Στις 2.40 το μεσημέρι, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι από την περιοχή ακούγονται εκρήξεις, ενώ εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη είπαν ότι σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο λαμαρίνες και άλλα εύφλεκτα υλικά.




Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα εστάλησαν 3 μηνύματα από το 112 για τη φωτιά. Οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα. Οι πιλότοι αναγκάζονται να κάνουν βουτιές μέσα στον μαύρο καπνό προκειμένου να πραγματοποιήσουν ρίψεις όσο πιο κοντά γίνεται στις εστίες της φωτιάς.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Φυλή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο μεταβαίνει η ΕΜΑΚ και η ΕΛΑΣ προκειμένου να συνδράμουν, εφόσον χρειαστεί, στην απομάκρυνση ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στην Μονή Κλειστών. Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία  έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.




Κάπως καλύτερη είναι όντως η εικόνα σε σχέση με χθες το βράδυ στα Ψαχνά Εύβοιας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς το μεσημέρι στην περιοχή των Ψαχνών υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

«Δύο είναι τα πύρινα μέτωπα. Διάσπαρτες πύρινες εστίες καίνε στις περιοχές Ψαχνά, Τριάδα και Πισσώνας, ενώ το δεύτερο μέτωπο καίει δασική έκταση στην περιοχή Βάτωντα» είπε ο Αλέξανδρος Μέμος.




Όπως είπε δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, αλλά μόνο μαρτυρίες για καμένες καλλιέργειες και ελαιώνες. Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα που προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα πριν να πέσει το σκοτάδι.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: