Σε πύρινο κλοιό η χώρα: 53 πυρκαγιές σε μια μέρα, οι 14 στον Έβρο * Δύσκολα μέτωπα σε Δαδιά, Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα, Κύθνο * [videos]

FILE PHOTO Άνδρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Έβρου κοιτάζει τους καπνούς από την πυρκαγιά, στην Αλεξανδρούπολη, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη, δάσος Δαδιάς, Καβάλα, Εύβοια, Κομοτηνή, Κύθνο και Βοιωτία, ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί και οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων δυο ημερών, αφού θα ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιών.

Η κατάσταση στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα 

 

* Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κύθνο όπου στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του νησιού στο οποίο αναφέρεται ότι όσοι βρίσκονται στον όρμο του Σκύλου θα πρέπει να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

* Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Εύβοια στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής στο οποίο αναφέρεται  ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα θα πρέπει να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.




* Μήνυμα από το 112 εστάλη πριν από λίγο στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, το οποίο τους ενημερώνει ότι οι καπνοί από την δασική πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη κατευθύνονται προς την πόλη και τους συμβουλεύει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής το πιο δύσκολο μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι.

* Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, στη Ροδόπη. Στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και ‘Ανω Δροσίνη και η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, ‘Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

* Η μάχη που έδιναν για ώρες στο Σαράντη της Βοιωτίας επίγεια και εναέρια μέσα να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τον παραθεριστικό οικισμό ολοκληρώθηκε. Οι φλόγες σε αυτό το μέτωπο σταμάτησαν να απειλούν. Όμως η φωτιά γύρισε πίσω προς τον Πρόδρομο και αρχίζει και απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς.

Οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δημιουργούνται νέα μέτωπα.

Η κυκλοφορία εσωτερικά στην περιοχή έχει απαγορευτεί ενώ οι κάτοικοι και παραθεριστές έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ακόμη και στη Θήβα, αφού κλήθηκαν από πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τέλος, με τη βοήθεια του Λιμενικού και με αλιευτικά σκάφη απεγκλωβίστηκαν περίπου 60 άνθρωποι από το Σαράντη και ήθελαν να απομακρυνθούν.

* Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Επίσης άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο ακόμα μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στη θέση Μαυροβούνι του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ έκαναν ρίψεις νερού από αέρος και δύο αεροσκάφη.

Ανακοινώσεις Κικίλια – Ερχεται εξαιρετικά δύσκολο 48ωρο

Εκτακτη διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.

Στην σύσκεψη, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ, αποφασίστηκαν πέντε μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας όλων σε δάση, βουνά, άλση, ακόμα και σε άλλες περιοχές στην ύπαιθρο όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αυστηρή επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το στρατό και την αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.




 

  • Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι τελευταίες 48 ώρες και το επόμενο 48ωρο αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς μόνο στο Έβρο εκδηλώθηκαν 14 πυρκαγιές, ενώ από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι τώρα ξέσπασαν συνολικά 53 πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη και υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εμπλεκόμενων δυνάμεων».

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αμέσως μετά την σύσκεψη δήλωσε:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

  • Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.»

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Και Πολιτικής Προστασίας στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις

 




 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: