«Αργά ή γρήγορα ο πόλεμος θα φτάσει στο σπίτι σας»: Τα μηνύματα που περνούν στις ρωσικές ελίτ οι Ουκρανοί με τις επιθέσεις drones

epa10779244 A view of a damaged building in the Moscow-City business center following a reported drone attack in Moscow, Russia, 01 August 2023. According to Moscow’s Mayor Sergei Sobyanin, a drone hit into the same tower building that already was damaged by another drone on 30 July. The facade of the building on the 21st floor was damaged and windows of about 150 square meters were broken. Two drones were destroyed by air defense systems on the territory of the Odintsovo and Naro-Fominsk regions. The Russian Defense Ministry blamed Ukraine for the attack. EPA/YURI KOCHETKOV




Το πλήγμα στον ουρανοξύστη στην καρδιά της Μόσχας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες  ήταν ένα συμβολικό πλην ηχηρό μήνυμα της Ουκρανίας προς τους Ρώσους εισβολείς, έστω μέσω… drones.

Πρώτον επειδή περιπαίζει τη ρωσική αεράμυνα, χτυπώντας ξανά το ίδιο σημείο.

Δεύτερον -και κυριότερο- επειδή κομίζει το μήνυμα στη ρωσική ελίτ ότι ο πόλεμος, κάποια στιγμή, που ίσως δεν θα αργήσει πολύ, μπορεί να μεταφερθεί εντός ρωσικού εδάφους.

Αλλωστε ο ουρανοξύστης που επλήγη στεγάζει τρεις ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Δεν πρόκειται δηλαδή για έναν αδιάφορο στόχο.

 

  • Ηδη ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντόλιακ (Mykhailo Podolyak) προειδοποίησε τη Μόσχα: «Έρχονται περισσότερα drones, περισσότερα κτίρια που θα καταρρεύσουν, περισσότερες αστικές συγκρούσεις. Η Μόσχα θα πρέπει γρήγορα να συνηθίσει σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Από την πλευρά τους οι Μοσχοβίτες δείχνουν ελαφρώς ανήσυχοι.

Ο Αλεξάντερ που μένει κοντά στον πληγέντα ουρανοξύστη λέει: «Είναι μια αποκρουστική κατάσταση όταν κάτι πετάει στην πρωτεύουσα και εκρήγνυται κάπου.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτή την κατάσταση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα για το «τι θα μας χτυπήσει και πού».

Ωστόσο, άλλοι κάτοικοι λένε ότι εξακολουθούν να αισθάνονται ασφαλείς στην περιοχή  παρόλο που εξακολουθούν να συμμερίζονται ορισμένες ανησυχίες.

«Αισθάνομαι ανήσυχος, αλλά δεν φοβάμαι», είπε ο Ιγκόρ, άλλος κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μετά τη σημερινή έκρηξη, είπε ότι σκέφτεται να αγοράσει μια προστατευτική μεμβράνη για τα παράθυρά του, «για να μην πεταχτούν συντρίμμια μέσα στο διαμέρισμά μου».

Από την πλευρά του, ο Κιρίλ εξηγεί γιατί δεν ανησυχεί από την τελευταία έκρηξη. «Αισθάνομαι ασφαλής. Κατάγομαι από το Ντόνετσκ, οπότε θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μικρό περιστατικό», πρόσθεσε.

Ψυχολογικός Κουνουποπόλεμος 

Ωστόσο, τα drones είναι απίθανο να αλλάξουν την πορεία του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέει ο Mathieu Boulègue, σύμβουλος στο Chatham House που εστιάζει στη ρωσική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικές υποθέσεις.

 

«Είναι δύσκολο να πούμε από πού εκτοξεύτηκε το drone, αλλά είναι πιθανό να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία – ίσως ακόμη και από τα περίχωρα της Μόσχας, λέει ο Boulègue. Εάν συνέβη αυτό, ίσως σημαίνει ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί προσωπικό πληροφοριών εντός της Ρωσίας για να χτυπήσει σημαντικούς στόχους», προσθέτει ο Boulègue.

Ταυτόχρονα, δεν είναι «εντελώς μη ρεαλιστικό» να πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο διέταξε την επίθεση για να δικαιολογήσει τον ολοκληρωτικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ο Boulègue συνεχίζει να αποκαλεί τη χρήση των drones «κουνουποπόλεμο» μια «ψυχολογική υπενθύμιση» στον εχθρό ότι ο ουρανός τους δεν είναι ασφαλής.

Από video gamers, χειριστές drones

Οι τέσσερις έλικες βουίζουν σαν μέλισσα, το μαύρο drone πετά με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Μιχάιλο, ένας 25χρονος Ουκρανός στρατιώτης, στέκεται κάτω από ένα δέντρο χαρτογραφώντας το τοπίο μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (goggles), πετώντας το drone με τα ακροδάχτυλα στο τηλεχειριστήριο.

«Κάθε φορά που φοράω τα goggles μου και πιάνω το χειριστήριο, σκέφτομαι τη μητέρα μου να μου λέει ότι αυτά τα βιντεοπαιχνίδια δεν θα με ωφελήσουν», λέει χαμογελώντας. «Ε, αν αυτό δεν είναι χρήσιμο, τότε τι είναι;»

Τα drones έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τα οποία έχουν αναπτύξει και οι δύο πλευρές. Υπάρχουν μεγάλα drones που μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ορισμένα που αιωρούνται πάνω από το πεδίο της μάχης τραβώντας φωτογραφίες και άλλα που φέρουν όπλα για να πλήξουν στόχους.

Ωστόσο, ίσως να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό όπλο αυτού του πολέμου από τα μικρά, οικονομικά προσιτά drones FPV (drones τα οποία ο χρήστης έχει ο ίδιος εικόνα), σχεδιασμένα να επιτίθενται κατευθείαν σε έναν στόχο στο πεδίο της μάχης, με την πλοήγηση από τον χειριστή του drone που φορά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (virtual reality headsets).

Είναι ένα διαρκές παιχνίδι γάτας και ποντικιού ενάντια σε εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις, που προσπαθούν να παρέμβουν σε απομακρυσμένα σήματα χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), είπε ο Μιχάιλο, ο οποίος δεν έδωσε το επίθετό του, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί το στρατιωτικό κωδικό σήμα “Joker”.

«Δεν μπορείς να εργαστείς από την ίδια θέση πολλές φορές, γιατί ο εχθρός αντιδρά σε αυτό, ενεργοποιεί το EW, μπλοκάρει τα drones μας», εξήγησε κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων μιας νέας παρτίδας drones που έλαβε η μονάδα του στην επαρχία Ζαπορίζια στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην νότια Ουκρανία.

«Πρέπει να αναζητούμε συνεχώς νέες θέσεις, από πού να πετάξουμε και νέους στόχους».

Σε αντίθεση με άλλα drones που μπορούν να σταλούν και να παρακολουθηθούν, τα drones FPV δεν αιωρούνται απλώς αλλά πάντα πετούν πάντα γρήγορα. Οι κάμερές τους δεν δείχνουν καν προς τα κάτω.

«Ο χειριστής πρέπει να έχει πάντα τον πλήρη έλεγχο του drone, της πτήσης του», τόνισε ο νεαρός Ουκρανός στρατιώτης. «Μπορεί να επιτεθεί με ταχύτητα, από ύψος, με διάφορους τρόπους – κάθε χειριστής πετά το drone με το δικό του στυλ – αλλά αυτό επιτίθεται πάντα με ταχύτητα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, BBC

Κατά τα άλλα ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε …περιστέρι! Μια παράτυπη και προβληματική NAVTEX από την Άγκυρα για …επιστημονικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: