“Ποταμός” από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας: Περιμένει να τον επισκεφθεί ο Νίκος Δένδιας, τον “πονάει” πολύ το Κογκρέσο για τα μαχητικά F-16

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ ομιλεί σε Τούρκους δημοσιογράφους. Φωτογραφία T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Σε δηλώσεις για τα αμερικανικά μαχητικά F-16, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στη Λιβύη, τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάν Γκιουλέρ.

Μοιραζόμενος την τελευταία κατάσταση σχετικά με τα μαχητικά F-16 που ζήτησε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ (Güler) μίλησε για τις πρόσφατες προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία.

Όπως μετέδωσε η συνάδελφος Μαρία Ζαχαράκη, ο Güler δήλωσε:

“Όπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 νέα F-16 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε έτσι και πήγε ως επί το πλείστον θετικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θέλει να τα δώσει. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία Κογκρέσου.

Αν και δεν το αποδεχόμαστε, είναι γνωστό ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ τείνουν να συνδέσουν την πώληση των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό δεν εκφράζεται ανοιχτά. Δηλώνουμε πάντα ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και εκφράζουμε ότι αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα”.

  • ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις του Προέδρου μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα η βοήθεια της Ελλάδας προς εμάς κατά τη διάρκεια του σεισμού, στη συνέχεια εκείνο το θλιβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και ό,τι κάναμε. Στη συνέχεια στείλαμε 2 αεροπλάνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο. Αυτά βελτιώνουν τη θετική ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινωνίες, οι δύο ένοπλες δυνάμεις χωρίς να αγγιχθούν τα γνωστά προβλήματα), και οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας (Νίκος Δένδιας) έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί τη σεισμική ζώνη. Μπορούμε να επισκεφθούμε τη σεισμική ζώνη μαζί του μετά τον Αύγουστο.

Η συνάντησή μας με τον κ. Δένδια στο Βίλνιους ήταν πολύ εγκάρδια, πολύ χαλαρή, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα.

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνες τις φιλικές και αδελφικές χώρες με τις οποίες έχει ιστορικές σχέσεις στις δύσκολες στιγμές τους και στάθηκε πάντα στο πλευρό τους. Καμία χώρα, καμία φίλη και αδελφή μας δεν μπορεί να πει: “Περιμέναμε πολύ και η Τουρκία δεν ήρθε όταν είχαμε μεγάλη ανάγκη σε μια κατάσταση”.

Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα. Πήγαμε στη Λιβύη με επιστολή πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ νόμιμης κυβέρνησης εκεί. 5 χώρες προσκλήθηκαν και μόνο εμείς ανταποκριθήκαμε θετικά και είπαμε ότι θα έρθουμε. Ο Πρόεδρός μας έδειξε μεγάλη ηγετική ικανότητα και είπε ότι θα έρθουμε αμέσως. Με τον ίδιο τρόπο, είπε “Θα είμαστε μαζί σας στο Αζερμπαϊτζάν” και άλλαξε την πορεία του πολέμου.

Αν είχαμε πάει στη Λιβύη αργά, ίσως η Τρίπολη να είχε πέσει. Όλοι ήταν στην άλλη πλευρά εκτός από εμάς. Στο τέλος, με τις προσπάθειές μας επετεύχθη ισορροπία και η πολιτική διαδικασία μπόρεσε να ξεκινήσει.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει λύση εκεί χωρίς την Τουρκία. Γιατί όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο είναι οι άλλες χώρες εκεί. Αλλά η Τουρκία δεν έχει τέτοια εγνοια. Συνεχίζουμε να διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητές μας εκεί με το σύνθημα ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο στρατό. Έχουμε 5 εκπαιδευτικά κέντρα στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της παροχής συμβουλών και εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες της Δύσης, δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης. Επιπλέον, ιδρύθηκαν εκεί σχολές δοκίμων.

Σε αυτά τα σχολεία, οι Λίβυοι στρατιώτες λαμβάνουν εκπαίδευση στα αραβικά και τα τουρκικά. Οι σχέσεις με την Ανατολή αναπτύσσονται επίσης σταδιακά. Θεού θέλοντος, στο μέλλον, σε μια ενιαία Λιβύη, οι άνθρωποι εκεί θα ζουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι θα μπορέσουν επίσης να φτάσουν στις μέρες που περιμένουν.

Παρόλο που ορισμένοι στη Λιβύη αντιτάχθηκαν αρχικά στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, στην πραγματικότητα προσέφερε στη Λιβύη ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Είχαμε ένα τηλεφώνημα για να συγχαρούμε ο ένας τον άλλον ως δύο νεοδιορισθέντες υπουργοί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τον Πρόεδρό μας, αλλά είχε μια αδιαθεσία.

Θα συναντηθούμε, αφού αυτός έρθει και επισκεφθεί.

  • ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ειλικρινά, δεν έχουμε χάσει πολύ χρόνο όσον αφορά την Αίγυπτο. Στέλναμε προσωπικό εκεί κάθε χρόνο για μαθήματα αραβικών, δεν το κόψαμε αυτό. Έχουμε κι έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο μπορούν να βελτιωθούν πολύ γρήγορα.

Η αντεπίθεση των Τούρκων με νέα πλοία και οι αποφάσεις για το ΠΝ που δεν έρχονται: Δυστυχώς το δυνατό «κοράκι» της φρεγάτας Λήμνος δεν αρκεί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: