Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου μία ενδεχόμενη προξενική παρουσία της Ρωσίας, στην κατεχόμενη Κύπρο; Εις γνώση μας, το παρακολουθούμε…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. Φωτογραφία Copyright: European Union




Εις γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι τα δημοσιεύματα, τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία, υπό την μορφή προσωρινών διευθετήσεων, για διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Εντός αυτού του πλαισίου, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης τη σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο Πρεσβείας μας στη Μόσχα.

Τέλος, επισημαίνεται πως, η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ: Το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων που ζουν στα κατεχόμενα είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Η πρεσβεία στην ανάρτησή της σημειώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων, που μπορεί να φτάνουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες, ζει στον «βορρά» του νησιού. «Δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός», σημειώνει, αναφέροντας ότι αυτοί χρειάζονται προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων και την προστασία των νόμιμων τους συμφερόντων.

Αναφέροντας ότι ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αφού λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτού του εδάφους, που «πρόκειται για τη μη αναγνωρισμένη στον κόσμο λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”», η πρεσβεία προσθέτει ότι «αυτό απαιτεί την ειδική προσέγγιση έτσι ώστε να βρεθούν βέλτιστοι τρόποι, φυσικά, σε στενή επαφή με τους συναδέλφους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η προξενική διάσταση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου, όπως και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγχρονης ιστορίας των διμερών σχέσεων, «συνεχίζει να κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις στον πολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, αν και με έντονο ανθρωπιστικό συστατικό. Τονίζει, δε, ότι «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Οι προσεγγίσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες, βασίζονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπ΄αριθμ. 541 (1983) και υπ΄αριθμ. 550 (1984)».

Τέλος, η πρεσβεία αναφέρει ότι προκαλούν σύγχυση «ακατάλληλες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα, οι προσπάθειες ανακάλυψης μιας τεχνητής σύνδεσης μεταξύ αυτών των θεμάτων».

«Κτύπημα» από τη Ρωσία στη Κυπριακή Δημοκρατία: Η Μόσχα θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα για τους 50 χιλιάδες Ρώσους που ζουν στο ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: