Επικίνδυνη τροπή παίρνει η πυρκαγιά σε Εβρο – Ροδόπη: Απανωτά μηνύματα του 112 για εκκενώσεις περιοχών

FILE PHOTO: Καμένα δέντρα κοντά στο χωριό Κίρκη στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Σοβαρή έξαρση της πυρκαγιάς στον Εβρο και τη Ροδόπη παρηρείται το απόγευμα του Σαββάτου όπως προδίδουν και τα απανωτά μηνύματα του 112 για εκκενώσεις περιοχών.

Ετσι, το αρχικό μήνυμα που εστάλη προς τους κατοίκους της περιοχής Αύρα Έβρου προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή ακολούθησε νεότερο (λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα) το οποίο αφορούσε τους κατοίκους των περιοχών Ατάρνη και Πλάκα Έβρου με εντολή να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Ακολούθησε και τρίτο για τους κατοίκους της περιοχής Κασσιτερών να εκκενώσουν προς Σάπες.

Νωρίτερα, και από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφασίστηκε να ζητηθεί ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη Δαδιά

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Πέτροβιιτς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις τη Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

 

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, με ενίσχυση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που κάνουν ό,τι μπορούν αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί από Δευτέρα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Από την αρχή υποτιμήθηκε η φωτιά της Δαδιάς, τώρα που στην Αλεξανδρούπολη η πίεση μειώθηκε, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση στην Δαδιά» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σουφλίου, όπως μεταδίδει το evros news.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη και σε Πάρνηθα – Βοιωτία ενώ δύο καινούριες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο σε ‘Ανδρο και Φθιώτιδα.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

• Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου ‘Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.




Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Εβρος: Κρίσιμο 48ωρο για την πυρκαγιά, μάχη να μην επεκταθεί στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: