Persona non grata στη χώρα της η Λίβυα ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο της: Κατέφυγε στην Τουρκία κατ΄ αρχήν

File Photo Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς EPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κατέφυγε στην Τουρκία από φόβο για την ασφάλειά της, δήλωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα, ενώ μαίνονται οι διαδηλώσεις μετά την είδηση ​​ότι η Najla el-Mangoush συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Η θριαμβευτική ανακοίνωση του Ισραήλ για τη συνάντηση την Κυριακή πυροδότησε διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις της Λιβύης και οδήγησε στην αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών, Najla el-Mangoush. Το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, μια από τις πολλές αραβικές χώρες με μακρά ιστορία εχθρότητας προς το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ήταν «ανεπίσημη και απρογραμμάτιστη» και ότι η κα el-Mangoush επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Λιβύης στους Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό ελάχιστα είχε κατευναστική επίδραση στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Λίβυος αξιωματούχος παρά τω πρωθυπουργώ, Σαλμέν Άσαντ, είπε στην αμερικανική εφημερίδα εφημερίδα ότι η Μανγκούς διέφυγε στην Τουρκία, ενώ ο ιστότοπος Al Wasat της Λιβύης μετέδωσε ότι ο επόμενος προορισμός της είναι το Λονδίνο.

Οι λιβυκές αρχές μιλούν για προσωρινή αναστολή καθηκόντων και όχι για αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης διέψευσε όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με άδεια αναχώρησης υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν πέρασε από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο Mitiga σύμφωνα με το νόμιμο πλαίσιο.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας εξέφρασε καταδίκη για τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με Ισραηλινό υπουργό, επισημαίνοντας ότι το όνομα της Al-Manqoush περιλαμβανόταν στη λίστα εκείνων που ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στο Ικόνιο της Τουρκίας: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για ενεργοποίηση νέων ρηγμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: