Ουίλιαμ Φρίντικιν: Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» * Βραβευμένος με Όσκαρ και επονομαζόμενος «σκηνοθέτης του κακού» [videos]

FILE PHOTO: Ο Ουίλιαμ Φρότνκιν, σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” και του “Ανθρώπου από τη Γαλλία”. Screenshot via YouTube@Vanilla Skynet/




Ο Ουίλιαμ Φρίντκιν,  σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” και του “Ανθρώπου από την Γαλλία”, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης πέθανε στο Λος Άντζελες.

Ο Φρίντκιν που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά, αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου “Ο σκηνοθέτης του κακού.”

Θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο τολμηρά και επιδραστικά ταλέντα της γενιάς του, κέρδισε Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τον “Άνθρωπο από τη Γαλλία” το 1972. Ήταν επίσης υποψήφιος για τον “Εξορκιστή” το 1974.

Ο Φρίντκιν ξεκίνησε την καριέρα του στη μεγάλη οθόνη το 1965 με το Good Times, μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Sonny και Cher. Ενώ η ταινία έλαβε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές, ο Φρίντκιν είπε αργότερα: «Έχω κάνει καλύτερες ταινίες από το Good Times, αλλά ποτέ δεν διασκέδασα τόσο πολύ».

Ήταν το αστυνομικό θρίλερ του 1971 “Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία” που του έφερε την πρώτη του πραγματική επιτυχία, μια εμπορική και ποιοτική επιτυχία, αφού θεωρήθηκε ως μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.

Ο Φρίντκιν είχε πει πως ένοιωσε έκπληξη για την επιτυχία της. «Βγήκε και αμέσως εκτοξεύτηκε σαν πύραυλος», είπε το 2021. «Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά μερικές φορές συμβαίνει αυτό».

Η ταινία παραμένει σημαντική επιρροή για πολλούς από τους σκηνοθέτες που ακολουθούν τον Φρίντκιν. Ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Ακίρα Κουροσάβα ομολόγησαν ότι  είχε αντίκτυπο στη δουλειά τους.

Ακολούθησε μια άλλη επιτυχία, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος τρόμου του Ουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι:  “Ο Εξορκιστής”.

Έγινε μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας πάνω από 425 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έναντι ενός προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Φριντκιν ισχυρίστηκε  ότι «παραιτήθηκε περίπου πέντε φορές» κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ωστόσο ένα φερόμενο προβληματικό σκηνικό δεν εμπόδισε την ταινία να χαρακτηριστεί η πρώτη ταινία τρόμου που έλαβε ποτέ υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία στα Όσκαρ.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε την ονόμασε μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες που έγιναν ποτέ. 

Είναι γνωστός επίσης για τις ταινίες: Το μεροκάματο του φόβου (The Sorcerer, 1977), Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς (The Brink’s Job, 1978), Το Ψωνιστήρι (Cruising, 1980), Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες (To Live and Die in L.A., 1985), Jade, 1995, Κατάχρηση εξουσίας (Rules of Engagement, 2000), Ο Κυνηγημένος (The Hunted, 2003), Το μικρόβιο του φόβου (Bug, 2006) και Killer Joe, 2011.

Η τελευταία του δουλειά θα κάνει πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας. Πρόκειται για το δικαστικό  θρίλερ The Caine Mutiny Court-Martial. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Kiefer Sutherland και Jason Clarke και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Herman Wouk του 1953.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Η «παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη»: Γνωριμία με τον τον μαγικό κόσμο της μινωικής λατρείας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: