O οριστικός θάνατος της Credit Suisse: Η ανταγωνίστρια UBS διαγράφει από το χάρτη ένα λογότυπο αιώνων -3000 υπάλληλοι στο δρόμο [videos]

FILE PHOTO: epa10686607 The two logos of the banks UBS and Credit Suisse in Zurich, Switzerland, EPA, ENNIO LEANZA




Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας UBS θα εξαλείψει το εμπορικό σήμα της Credit Suisse που έχει ηλικία πάνω από αιώνες και θα περικόψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία για να τακτοποιήσει τον πρώην αντίπαλο του, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και τον οποίο αναγκάστηκε να αγοράσει.

Αφού στάθμισε διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της spin-off, η UBS αποφάσισε να ενσωματώσει πλήρως το ελβετικό υποκατάστημα της Credit Suisse, το οποίο συνδυάζει την ελβετική λιανική τραπεζική, τα στεγαστικά δάνεια και τα εταιρικά δάνεια, ανακοίνωσε η τράπεζα την Πέμπτη κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της.

Αυτή η απόφαση για ένα τμήμα που θεωρείται ως η καλύτερη δραστηριότητα της Credit Suisse θα οδηγήσει στην εξάλειψη «1.000 θέσεων» στην Ελβετία μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε ο Sergio Ermotti, το αφεντικό της UBS, σε διάσκεψη με τους οικονομικούς αναλυτές. Θα υπάρξουν 2.000 επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ανάγκης να πραγματοποιηθεί μια «βαθιά αναδιάρθρωση» των δραστηριοτήτων της Credit Suisse, τόνισε, δίνοντας την εικόνα μιας εύθραυστης τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της χώρας των Άλπεων.

Τον Μάρτιο, υπό την πίεση των ελβετικών αρχών, η UBS συμφώνησε να αγοράσει τον πρώην αντίπαλο της για μόλις 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η συγχώνευση οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο και έκτοτε ο όμιλος διεξήγαγε μια εις βάθος ανάλυση της Credit Suisse, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητές της ήταν “βαθιά ελαττωματικές” και ότι η τράπεζα δεν ήταν πλέον σε θέση να επιβιώσει “από μόνη της”, πρόσθεσε. το αφεντικό της UBS.

Ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενοποίησης της Credit Suisse μέχρι το τέλος του 2026. Είναι μια από τις «μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες συγχωνεύσεις τραπεζών στην ιστορία», σημείωσε ο κ. Ermotti. Ο τραπεζικός κολοσσός ελπίζει να επιτύχει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις μέχρι αυτή την ημερομηνία μέσω αυτής της συγχώνευσης.

Μια «θλιβερή μέρα» για τους εργαζόμενους

Η απορρόφηση του ελβετικού υποκαταστήματος της Credit Suisse είναι μία από τις πρώτες σημαντικές συνέπειες αυτής της mega-συγχώνευσης. Αυτή είναι μια από τις πιο σκληρές αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβει η UBS ενόψει των εκλογών στην Ελβετία τον Οκτώβριο, δεδομένων των επιπτώσεων για τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το αφεντικό της UBS, ωστόσο, είναι η «καλύτερη λύση».

Το ελβετικό υποκατάστημα της Credit Suisse θα δυσκολευόταν να βρει τη θέση του στο τραπεζικό τοπίο της χώρας των Άλπεων, αν είχε χωριστεί, διαβεβαίωσε, ενώ επέμεινε ότι η UBS είχε σταθμίσει έως και επτά σενάρια. Αυτή η απόφαση είναι ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά “παραμένει μια πολύ θλιβερή μέρα για τους υπαλλήλους της Credit Suisse που έχουν δείξει μεγάλη πίστη”, είπε η Claudine Esseiva, εκπρόσωπος της Ελβετικής Ένωσης, στους τραπεζικούς υπαλλήλους του AFP (Aseb).

Συνολικά, οι δύο τράπεζες μαζί απασχολούσαν περίπου 120.000 υπαλλήλους παγκοσμίως στα τέλη του 2022, συμπεριλαμβανομένων 37.000 στην Ελβετία, ακόμη κι αν οι αποχωρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί από την ανακοίνωση της συγχώνευσής τους. Ο κ. Ermotti διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν τα πάντα για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να βρουν δουλειά, σε μια Ελβετία όπου το εργατικό δυναμικό λείπει πολύ.

Οι αγορές χαιρέτησαν αυτήν την απόφαση, καθώς η τιμή της μετοχής της UBS εκτινάχθηκε 4,96% στις 07:50 GMT, στα 23,26 ελβετικά φράγκα. Στην πράξη, η UBS και η Credit Suisse θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωριστά στην Ελβετία μέχρι την προγραμματισμένη συγχώνευσή τους το 2024. Και οι δύο μάρκες θα συνεχίσουν έως ότου οι πελάτες μεταβούν στα συστήματα της UBS το 2025.

Το ελβετικό υποκατάστημα της Credit Suisse είναι αυτό που αντιστάθηκε καλύτερα το 2022, όταν η τράπεζα υπέστη μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων. Ο κύκλος εργασιών της είχε μειωθεί μόνο κατά 5% κατά το οικονομικό έτος 2022, έναντι πτώσης 54% των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική και 30% στη διαχείριση περιουσίας. Αλλά τα πολλά αντίγραφα μεταξύ των εκατό υποκαταστημάτων της Credit Suisse και των 200 της UBS σε όλη τη χώρα ανάγκασαν την UBS να κάνει μια επιλογή. Το δεύτερο τρίμηνο, η πρώτη τράπεζα της Ελβετίας κέρδισε καθαρά κέρδη 29,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς σύγκριση με αυτά των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρήχθη το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω πολλών έκτακτων στοιχείων που προέκυψαν από αυτή τη συγχώνευση.

Η Credit Suisse υπέστη ζημιά προ φόρων 8,9 δισ. ελβετικών φράγκων (9,2 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο. Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της συνέχισε να υποφέρει από εκροές το τρίμηνο, αλλά οι αναλήψεις επιβραδύνθηκαν, με το ισοζύγιο να γίνεται ξανά «θετικό» χάρη στις νέες εισροές χρημάτων τον Ιούνιο, ανέφερε η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

To θαύμα της «μπλε υπερπανσελήνου»: Το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2023, στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς γύρω από τη Γη [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: