Ο Μαυρίδης παρουσίασε στην Ε.Ε. τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα: Λάβετε μέτρα πέραν της απλής καταδίκης, ζητά από την Ούρσουλα

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. EP-025388A: Photographer: Didier BAUWERAERTS, Copyright: ©European Union, Source : EP




Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ–S&D) με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) ζητά την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, έναντι της Τουρκίας για τις πρόσφατες βίαιες και παράνομες ενέργειες στην Πύλα από την κατοχική δύναμη και την άρνησή της να συμμορφωθεί.

Η κίνηση του έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής καταδικαστικής Δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Μαυρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για τις πρόσφατα οργανωμένες, απαράδεκτες και βίαιες ενέργειες της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένης επίθεσης κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εντός της νεκρής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Πύλας, υπήρξε καταδικαστική δήλωση από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αναφορά στο ενδεχόμενο διάπραξης διεθνούς εγκλήματος.

Αυτό αποτελεί την κορύφωση σωρείας άλλων καταδικαστικών δηλώσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη εντός κι εκτός ΕΕ, στις οποίες επισημαίνεται ότι τέτοιες οργανωμένες ενέργειες και απειλές είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ταυτοχρόνως, οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν την διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας για εδαφική επέκταση των κατεχόμενων δημιουργώντας νέα παράνομα τετελεσμένα. Ωστόσο, παρά τις καταδικαστικές δηλώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν κανονικά με την ολοκλήρωση του έργου εντός της νεκρής ζώνης.»

Καταλήγοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν από καταδικαστικές δηλώσεις, να παραθέσει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, που προτίθεται να λάβει η ΕΕ, κάνοντας ειδική αναφορά στην λήψη κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ σε σχέση με την Κύπρο.

Απαιτεί άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας: Ικανοποίηση της Λευκωσίας από τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έκτροπα απο τις κατοχικές δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: