Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης μόνο σε ρητορικό επίπεδο διαφοροποιείται, δεν έδωσε κανένα δείγμα γραφής για αλλαγή πλεύσης: Περιμένοντας «θετικό νεύμα» από τον Ταγίπ

Islamist The Supreme Military Council convened under the chairmanship of President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος, Λευκωσία

Δύσκολες εξισώσεις, πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, οδηγούν σε ένα δύσκολο φθινόπωρο για τη Λευκωσία, η οποία έχει ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο.

Στην κατοχική πλευρά, ο Ερντογάν λειτουργεί στη βάση της γνώριμης τακτικής του, της δημιουργίας εντυπώσεων, χωρίς να διαφοροποιείται από πάγιες θέσεις του.

Οι διεργασίες στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφέρονται για ανίχνευση προθέσεων αλλά και για αποτελέσματα.

Ενδέχεται, όμως, να «περάσουν» οι σταθμοί αυτοί χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που θα ξετυλίξει το νήμα για νέες προσπάθειες στο Κυπριακό. Το μεγάλο στοίχημα είναι να «συναντηθούν» διαφορετικά συμφέροντα και να εναρμονιστούν, ώστε οι εμπλεκόμενοι να έχουν κέρδη.

Αυτό, που όπως φαίνεται, αναμένουν όλοι οι πρωταγωνιστές είναι ένα «θετικό νεύμα» από τον Ερντογάν. Το επικοινωνιακό φλερτ του ηγέτη της κατοχικής δύναμης με την Ε.Ε. και την Ελλάδα, παραμένει στο ρητορικό επίπεδο. Πράξεις δεν είδε κανείς ακόμη.

Η Λευκωσία εκτιμά πως όσα λέγονται δημόσια από τουρκικής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό, είναι αυτά που εκφράζουν και τις θέσεις που διατυπώνονται κατ΄ιδίαν. Αυτές που συνιστούν την επίσημη θέση της Άγκυρας.

Υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι θεωρούν πως αυτά που η τουρκική πλευρά διατυπώνει δημοσίως δεν είναι οι πραγματικές της θέσεις. Τέτοιες ερμηνείες φαίνεται να δίνουν οι Βρετανοί.

Η Λευκωσία παραμένει, πάντως, σε επιφυλακή και παρακολουθεί από κοντά τουρκικές κινήσεις, που δεν σταματούν παρά το «νέο κλίμα», που διαμορφώνεται, ενώ λειτουργεί και αποτρεπτικά, όπως προκύπτει από μια σειρά ενέργειες, που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο.

  • Προτάσεις από Μπορέλ

Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, ενόψει και της προετοιμασίας των προτάσεων της Ε.Ε., που ανέλαβαν να διαμορφώσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν εν γένει, η Λευκωσία έχει ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με όλους.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 26-27 Οκτωβρίου, τα ευρωτουρκικά θα είναι στην ατζέντα κι ως εκ τούτου, αν και Αύγουστος, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν σταματούν. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, γνωρίζουν πως το εγχείρημα για την ίδια δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο Ερντογάν, που έχει στείλει απεσταλμένο αμέσως μετά το Βίλνιους στις Βρυξέλλες, ξέρει πως τα ζητήματα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, της κατάργησης της βίζας, δεν μπορούν να προχωρήσουν εύκολα. Όπως ούτε και οι «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακοπίαστα θα ξεκινήσουν. Δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο η τουρκική πλευρά επιμένει να θέλει δώρα, χωρίς να προσφέρει οτιδήποτε η ίδια.

Άλλωστε, είναι σαφές πως στο πεδίο αυτό έχουν λόγο η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως κι άλλες χώρες της Ε.Ε., που είναι επιφυλακτικές με την Τουρκία. Υπάρχουν, όμως και εκείνοι στην Ε.Ε. που αναζητούν τρόπους να ξεπερασθούν τα προβλήματα, με τον γνωστό τρόπο. Παραμένει, πάντα, ένα εργαλείο για να πεισθεί η Άγκυρα κι αυτό είναι  το κεφάλαιο της Ενέργειας.

Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, γνωρίζουν πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να παίξει ρόλο στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην εξίσωση μπαίνουν το φυσικό αέριο και το σενάριο μεταφοράς του με αγωγό μέσω Τουρκίας αλλά και η μεταφορά ηλεκτρισμού. Συνεπώς, είναι σαφές πως αναζητούνται κίνητρα, τα οποία θα ικανοποιήσουν την Άγκυρα.

  • Και στο βάθος ελληνοτουρκικά

Στα ελληνοτουρκικά, που συνδέονται με τα ευρωτουρκικά, αλλά και το Κυπριακό, ο Ερντογάν φέρεται να έδωσε την εντύπωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι έχοντας προτεραιότητα την οικονομία, θα ήθελε να επεκταθεί η περίοδος μειωμένων εντάσεων, μεταξύ των δυο χωρών.

Η Αθήνα αν και είναι επιφυλακτική έναντι του «νέου προσώπου» του Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται να θέλει πολύ να είναι αυτά που ακούει πραγματικά. Και να σταματήσουν οι εντάσεις, να ξεκινήσει διάλογος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία στη Λευκωσία, έχει αναγνωρίσει πως ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε τα ευρωτουρκικά μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας το Κυπριακό.

Αυτά, που έχουν ειπωθεί, ενδεχομένως  και να καθορίζουν και τη στάση την επόμενη περίοδο, όταν τα ζητήματα αυτά τεθούν προς συζήτηση. Είναι κάτι, βέβαια, που θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Είναι σαφές πως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ενδεχομένως να κριθούν πολλά. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ερντογάν, της κατοχικής Τουρκίας. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά του ηγέτη της κατοχικής δύναμης έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και στο θέμα της Σουηδίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τίποτε δεν μπορεί να είναι δεδομένο σε σχέση με τη δέσμευση Ερντογάν να ανοίξει πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γιατί η ιστορία με το κάψιμο του κορανιού στη Σουηδία, παρά το καλόπιασμα προς τον Ερντογάν και τις συγνώμες, μπορεί να διαμορφώσουν άλλες ισορροπίες στο τουρκικό κοινοβούλιο και να μην εγκριθεί η σουηδική αίτηση. Και τότε θα επηρεασθούν αλυσιδωτά πολλά παράλληλα ζητήματα.

EΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι πολιτικές, οι δημοσιογραφικές και οι οικονομικές ελίτ και η αλά καρτ «λαϊκή κυριαρχία»: Δεν έχουν χωνέψει ακόμα το τρανταχτό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: