Ο Φρέντη Μπελέρης παραμένει άδικα στη φυλακή: Ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και σημείο καμπής για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Ευάγγελο Ντούλε (2Δ), τον Γενικό Πρόεδρο του ΔΕΕΕΜ- ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλη Κάγιο (2Α) και τον Πρόεδρο παραρτήματος του ΔΕΕΕΜ- ΟΜΟΝΟΙΑ στη Χειμάρρα Φρέντη Μπέλερη (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο ιστότοπος Tpz.al αναφέρει ότι τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) έστρεψαν ξανά την προσοχή τους στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, για τον οποίο η SPAK ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες και παραπέμπει την υπόθεση σε δίκη.

Το δημοσίευμα λαμβάνει αφορμή από ρεπορτάζ της Καθημερινής, η οποία γράφει ότι «η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παρατείνει την περίοδο κράτησης του δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και σημείο καμπής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον Tpz, η Καθημερινή αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:

Ενώ στη Βόρεια Μακεδονία εγκρίνονται και εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να «ξεμπλοκάρουν» τα βήματα στην πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στα Τίρανα το ζήτημα Μπελέρη αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο.

Και η Αθήνα έχει στείλει με διαφορετικούς τρόπους και από όλα τα δυνατά σημεία στην αλβανική ηγεσία αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας το μήνυμα ότι το θέμα Μπελέρη αποτελεί εμπόδιο.

Το επόμενο βήμα είναι η επιστολή που θα στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στους ομολόγους του στην ΕΕ, στους οποίους θα εξηγήσει γιατί η κράτηση του Φρέντη Μπέλερη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου.

«Η Αλβανία πρέπει να σέβεται τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου και είναι ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας θα συνεχίσει να ενεργεί ως απόλυτη προτεραιότητα, γιατί πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειονότητας, καθώς και έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

*Στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης ο ιστότοπος balkanweb και η ιστοσελίδα του τηλειπτικού σταθμού syri.tv με τίτλο «Τα ελληνικά ΜΜΕ για τον Φρέντη Μπελέρη: Ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, “αγκάθι” για την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ».

Στην σημερινή εκπομπή «Breaking» του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, ο δικηγόρος Romeo Kara ερωτηθείς για την απόφαση της παραπομπής της υπόθεσης Μπελέρη σε δίκη, σχολίασε ειρωνικά ότι πριν μερικά χρόνια, όταν ένας εκπρόσωπος του κόμματος LSI (σ.σ.: Το πρώην κόμμα του Ilir Meta) πιάστηκε και φυλακίστηκε για αγοραπωλησία ψήφων, δεν είχε αντιδράσει η επίσημη Αθήνα, ούτε η Ελληνική Πρεσβεία.

Ακολούθως ανέφερε ότι περίμενε πως θα επαναλαμβάνονταν οι εκλογές, όπως είχε συμβεί και στην προαναφερθείσα περίπτωση, καθώς και προσφάτως στη Rrogozhina ή ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ακύρωνε τις εκλογές στην Χιμάρα, κάτι που δεν έγινε «λόγω του φόβου για την ελληνική πολιτική».

Αφού συγχαρεί την SPAK για την απόφαση, «ακόμη και αν ελήφθη υπό πίεση», ισχυρίζεται ότι «υπήρξε μια περίοδος που οι Έλληνες Πρέσβεις επιτίθονταν στους Υπουργούς διά τηλεφώνου και ίσως αποφάσιζαν και για τις πολιτικές της Αλβανίας.

Πλέον όμως η Αλβανία είναι και θα συνεχίσει να είναι πιο ισχυρή, πιο ανεξάρτητη, με ακεραιότητα και μέσα από αυτές τις προκλήσεις η χώρα μπορεί να δείξει ότι είναι ικανή να τις ξεπεράσει και να γίνει ένα αξιοπρεπές ευρωπαϊκό κράτος».

  • Δημιουργία νέου εθνικιστικού, «παναλβανικού» κόμματος

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικού σσταθμού ora news, ένα νέο κόμμα έκανε την εμφάνισή του και φιλοδοξεί να έχει παραρτήματα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για το κόμμα «Δημοκρατική Ελπίδα», για το πρόγραμμα του οποίου μίλησαν χθες στον ανωτέρω τηλεοπτικό σταθμό ο Adil Mustafa, Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος για την Αλβανία, και ο Bilbil Miftari, πρόεδρος του παραρτήματος του Κόμματος για το Κόσοβο.

Όπως ανέφεραν, πρόεδρος του κόμματος είναι ο Αλβανοαμερικανός καθηγητής Pëllumb Pilinçi, το κόμμα είναι «δεξιό δημοκρατικό» και ακολουθεί τις αρχές της αμερικανικής δημοκρατίας.

Από τα βασικά σημεία του προγράμματός του είναι η δημιουργία μίας και μόνο Αλβανίας στα Βαλκάνια, μιας Αλβανίας στα «φυσιολογικά της σύνορα» (σ.σ.: Όρος που παραπέμπει στη «Μεγάλη Αλβανία»), η αναγνώριση του «Τσάμικου», και «να είναι αλβανικής εθνικότητας οι κληρικοί».

  • Εις αναζήτησιν ιστορικής δικαίωσης…

*Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Φιάλα δημοσιεύει άρθρο του Piro Prifti με τίτλο «Ποιος απέκρυψε το χειρόγραφο του Ρεπός Καστριώτη, αδελφού του Εθνικού Ήρωα;».

Σε αυτό ο συντάκτης του αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του Γεώργιου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, Ρέπος, πέθανε στις 25 Ιουλίου 1431 στη μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος και ενταφιάστηκε εκεί. Ακολούθως ισχυρίζεται ότι η ονομασία «Όρος Άθως» προέρχεται από το αλβανικό «Όρος του Πατρός (σ.σ.: Στα αλβανικά At).

Στο ίδιο μοναστήρι πέθανε το 1437 και ο πατέρας του, «Γκιον» Καστριώτης, ο οποίος είχε εξαγοράσει τα δικαιώματα εγκατάστασης στο μοναστήρι, πληρώνοντας 60 χρυσά φλουριά και κάνοντάς του δωρεά δύο χωριά. Εκεί έχει ενταφιαστεί και ο άλλος γιος του Γκιον Καστριώτη, ο Κωνσταντίνος, ενώ εικάζεται ότι εκεί βρίσκονται και τα οστά του ίδιου του Σκεντέρμπεη, που μεταφέρθηκαν κρυφά από την πόλη Λέζα στη Βόρεια Αλβανία, όπου είχε αρχικά ενταφιαστεί.

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι στη μονή Χιλανδαρίου βρίσκεται ο Πύργος του Αγίου Γεωργίου, «εκεί όπου σήμερα είναι τα ερείπιά του Πύργου Αρμπάνας, ο οποίος κάηκε το 2000. Η πυρκαγιά δεν ήταν τυχαία, καθώς εκδηλώθηκε την περίοδο των εξελίξεων στο Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία».

Επιπλέον, υποθέτει ότι ίσως τα οστά του Σκεντέρμπεη να έχουν τοποθετηθεί στον τάφο του Στέφανου Ντουσάν και καλεί τις αλβανικές αρχές «να συλλέξουν στοιχεία από το μοναστήρι στο Άγιο Όρος που αποδεικνύουν την αλβανική καταγωγή του Εθνικού μας Ήρωα».

Τέλος, ισχυρίζεται ότι ο Ρέπος Καστριώτη άφησε γραπτό κείμενο «στην αλβανική με ελληνικούς ή σλάβικους χαρακτήρες, το οποίο ψάχνω εδώ και 12 χρόνια, αλλά ίσως το εξαφάνισαν Έλληνες ή Σλάβοι κληρικοί. Το κείμενο μιλάει για την ιστορία της οικογένειας Καστριώτη και αποδεικνύει την Αλβανική-Ηπειρώτικη καταγωγή τους»….

Υψιστης προτεραιότητας η υπόθεση Μπελέρη διαμηνύει η κυβέρνηση: Επιστολή στους ΥΠΕΞ της ΕΕ-Η Αλβανία να σεβαστεί το κράτος Δικαίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: