Ο Ερντογάν θα επιμένει στο στόχο, δηλαδή, στην αναγνώριση, ενδέχεται να συζητήσει για την εξεύρεση «κοινού εδάφους»: Βλέπουν, τώρα, μικρές χαραμάδες για Κυπριακό

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan addressed the 14th Ambassadors’ Conference held at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Φως στην άκρη της σήραγγας άρχισε να φαίνεται για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, χωρίς, ωστόσο, να έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα σε σχέση με τις τουρκικές θέσεις.

Είναι προφανές πως το ευρύτερο σκηνικό, πέραν του Κυπριακού, φαντάζει για κάποιους ευνοϊκό, χωρίς, όμως, να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής, να διασφαλίζεται δηλαδή, ότι θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες.

Πέραν από τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά, υπάρχει και το θέμα της ενέργειας, που θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για όλους τους παίκτες της περιοχής.

Με αυτά τα δεδομένα, τις προσδοκίες που υπάρχουν σε διάφορα πεδία, μπαίνει και το Κυπριακό στην εξίσωση, καθώς από διεθνείς παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άλλα ζητήματα, σε περίπτωση συνέχισης του παρατεταμένου αδιεξόδου.

Διπλωματικές πηγές, που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, σημείωναν πως για να μην επηρεασθεί το «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά και οι κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια για το Κυπριακό. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι  όσοι πρωταγωνιστούν ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και μερικές φορές είναι και διαφορετική η ανάγνωση που κάνουν για τα δεδομένα και τις προοπτικές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνει στο τέλος αυτού του μηνός στην Κύπρο το βοηθό Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, αρμόδιου για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια.

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι μεν να ακούσει τις γνωστές εκατέρωθεν θέσεις ενώ παράλληλα θα προετοιμάσει την κοινή συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο. Παράλληλα με τον ΟΗΕ, κινήσεις κάνουν και οι «συνήθως ύποπτοι» του παρασκηνίου, οι άνθρωποι του ΦόρεΪν Όφις.

Σε ένα άλλο πεδίο κινούνται οι Βρυξέλλες ( με επαφές με Άγκυρα, ΟΗΕ κλπ) αλλά και η Ουάσινγκτον, η οποία κρατά αποστάσεις από τους Βρετανούς, που θεωρούνται οι… ειδικοί στο Κυπριακό.

  • Που στέκουν, όμως, οι εμπλεκόμενοι και πως βλέπουν τα επόμενα βήματα;

Πρώτο, η Λευκωσία επιδιώκει μέσα από τις πρωτοβουλίες της να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία, αλλά χωρίς να αποδέχεται τις τουρκικές προϋποθέσεις.

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, που θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά θα ανακοινώσει, παραμονές μάλλον της Συνόδου( 26-27 Οκτωβρίου), μέτρα για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, των οποίων η εφαρμογή δεν θα προϋποθέτει συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς.

Ούτε η εφαρμογή τους θα περνά από την αποσχιστική οντότητα. Θα είναι μια κίνηση ενίσχυσης του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερο, η τουρκική πλευρά, φέρεται πως θα αποδεχθεί την επανέναρξη των συζητήσεων στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως ο στόχος είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, ενδέχεται να δηλώσουν ετοιμότητα για να βρεθεί «κοινό έδαφος». Δεν θα είναι σημείο εκκίνησης η αναγνώριση, αλλά το τέλος της διαδρομής. Χωρίς να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, κατάληξη, κατά τους Τούρκους, δεν θα υπάρξει.

Παράλληλα, επαναφέρουν τη γνωστή θέση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καθοριστεί εκ προοιμίου, ποιο καθεστώς θα έχουν οι δυο πλευρές σε περίπτωση αποτυχίας. Κοντολογίς, επιχειρεί η Άγκυρα να διασφαλίσει το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου!

Την ίδια ώρα, είναι σαφές με τις κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, ότι έχει ξεκινήσει ασφυκτικό πρέσινγκ προς διάφορες φίλες χώρες για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος.

Με τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος σε φόρουμ Οργανισμών, τουρκόφωνων κατά κύριο λόγο, επιδίωξη είναι να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το νήμα της αναγνώρισης. Παράλληλα, είναι προφανές πως χωρίς να έχει αναστολές, η κατοχική πλευρά σχεδιάζει την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Μια τέτοια κίνηση προφανώς και θα τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη μιας διαδικασίας στο Κυπριακό. Τούτο δε, λογικά, θα επηρεάσει και το πεδίο των ελληνοτουρκικών.

Τρίτο, ο διεθνής παράγοντας, τα Ηνωμένα Έθνη και το Φόρεϊν Όφις, θεωρούν πως εάν αρχίσει μια νέα διαδικασία, «τότε η τουρκική πλευρά δεν θα είναι τόσο έντονη στις θέσεις της».

Για να γίνει τούτο, να «διαφοροποιηθεί» η τουρκική πλευρά, σπεύδουν να υποδείξουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να δείξει ευελιξία στην αρχή, πριν την έναρξη της όποιας προσπάθειας και να προβεί σε κινήσεις με κίνητρα προς την τουρκική πλευρά. Υπό μορφή βολιδοσκόπησης παρουσιάζουν κάποιες ιδέες, που αφορούν τα ευρωτουρκικά αλλά και την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Οι ιδέες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που θα προωθήσει η Λευκωσία. Στη διπλωματία, όπως λένε οι «ειδικοί» του Κυπριακού, υπάρχουν τρόποι, να παρακαμφθούν τα αγκάθια. Όπως δίδαξε και ο Λόρδος Χάνεϊ, διά της εποικοδομητικής ασάφειας, πολλά μπορούν να «περάσουν» χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Διά της μεθόδου αυτής θα βρεθεί προφανώς το «παράθυρο» για να «περάσει» η κυριαρχική ισότητα. Η ονοματολογία δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Θα είναι, όμως, το περιτύλιγμα για να πωληθεί μια συμφωνία.

Η Λευκωσία γνωρίζει, όπως φαίνεται, τις διάφορες κινήσεις του παρασκηνίου και επιχειρεί να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις παγίδες. Είναι σαφές πως η όλη κινητικότητα που δημιουργείται οφείλεται και στην κυπριακή πλευρά, η οποία έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες.

Οφείλεται και στο γεγονός ότι διεθνείς παίκτες θέλουν να φέρουν κοντά την Τουρκία, να επιλύσουν προβλήματα. Κατά πόσο αυτά τα δυο μπορούν να εναρμονιστούν θα φανεί στη συνέχεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με αφορμή την πρόσκληση στον ψευτο-“δήμαρχο”: Να μην «ζυγίζει» λιγότερο η Δημοκρατία… Κάποιοι είναι έτοιμοι να περάσουν από καυδιανά δίκρανα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: