Nέα σενάρια για προμήθεια Ισραηλινών αρμάτων μάχης Μέρκαβα από την Εθνική Φρουρά: Φήμες και για αποστολή Κυπριακών Τ80 στην Ουκρανία

File photo: Στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Photo screenshot via YouTube




Η σεναριολογία και οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά άρματα μάχης τύπου Μέρκαβα επανέρχονται στο προσκήνιο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, για την ώρα, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να καθιστά υλοποιήσιμο το προαναφερθέν σενάριο.

Ισπανική ιστοσελίδα με αντικείμενο θέματα άμυνας (infodefensa.com), επικαλείται δημοσιεύματα στο Μαρόκο, ωστόσο, βάζει στο παιχνίδι και την Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Το Μαρόκο και η Κύπρος είναι οι χώρες που διαπραγματεύονται για 200 Μέρκαβα από το Ισραήλ».

Να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρματα μάχης είναι αξιόπιστα, ωστόσο, είναι παλαιότερης γενιάς και γι’ αυτό ο ισραηλινός στρατός δεν τα περιλαμβάνει στα πλάνα του.

Στο ίδιο δημοσίευμα, επαναφέρεται για μια ακόμη φορά το σενάριο που αναφέρει ότι Κύπρος θα στείλει στην Ουκρανία αριθμό αρμάτων μάχης τύπου T80.

Πάντως, τίποτα δεν υποστηρίζει τα όσα μεταδίδονται την τελευταία περίοδο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως είναι δεδομένη η πρόταση από το Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εθνική Φρουρά θα κάνει προσεγμένες κινήσεις. Άλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση χρόνου επί του παρόντος.

Όπως έχουμε σημειώσει και πρόσφατα, από τη στιγμή που ήρθη το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου από τις ΗΠΑ και είναι δεδομένη εδώ και καιρό ο εξοπλιστικός απογαλακτισμός από τη Ρωσία, η αντικατάσταση των αρμάτων μάχης είναι υπαρκτό θέμα.

Στην παρούσα φάση, η Κύπρος διαθέτει πέραν των 80 αρμάτων μάχης ρωσικής προέλευσης (82 T80 τα οποία αγοράστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το 2010).

Στη βάση πληροφοριών, χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη τα ρωσικά άρματα μάχης θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση για τα επόμενα πέντε έτη. Θεωρείται, λοιπόν, σίγουρο ότι θα αντικατασταθούν.

Δεν υπάρχουν, όμως, εκείνα τα στενά χρονικά περιθώρια που να επιβάλλουν άμεσες ενέργειες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Bρώμικα παιχνίδια του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους: Αναζητεί «χρυσή» στήριξη από μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: