Nέα εστία φωτιάς στον Αυλώνα: Φλόγες βόρεια της Πάρνηθας * Πέντε απόπειρες εμπρησμού σε δύο ώρες * Πληροφορίες για προσαγωγές [videos]

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί την κατάσβεση φωτιάς στο χωριό Αύρα στην αναζωπύρωση στην Αλεξανδρούπολη, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Nέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι πάνω από τον Αυλώνα, στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, και συγκεριμένα στη θέση «Άγιος Γεώργιος».

Επιχειρούν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, ωστόσο οι δυνάμεις ενισχύονται.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη

– Στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δαβρή

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποίησε σήμερα, 24 Αυγούστου και ώρα 12:20 από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, στο Μαρούσι, είπε:

«Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί, ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σας γνωρίζουμε ότι, ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας πτήσεων».




Μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης κατήγγειλε ότι τις τελευταίες δύο ώρες εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή του Αυλώνα.

  •  Τόνισε ότι η πυροσβεστική έσβηνε τη μία εστία και μετά από λίγο ξεσπούσε άλλη σε διαφορετικό σημείο στην ίδια περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε μάλιστα πως υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένο φορτηγάκι χρώματος ασημί, ο οδηγός του οποίου εθεάθη από κατοίκους να βάζει φωτιά.

«Έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του, θα διερευνηθεί» είπε ο κ. Κόκκαλης.

  • Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν πραγματοποιηθεί δυο προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

 




 

Αναφερόμενος στην φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, και όπου υπάρχει καπνός και κινδυνεύει να γίνει αναζωπύρωση, γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Πράγματι, στο κύριο μέτωπο του βουνού, η πυρκαγιά, αυτή την ώρα, παρουσιάζει βελτίωση με τις φλόγες να είναι 10 χιλιόμετρα από το καζίνο ενώ ολονύχτια ήταν η μάχη που έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές ώστε να κατασβέσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς τα ξημερώματα οι άνεμοι ενισχύθηκαν αρκετά και φούντωσαν το πύρινο μέτωπο ενώ στη μάχη από σήμερα το πρωί έχουν «ριχθεί» και τα εναέρια μέσα και ο Στρατός.

Επίσης, σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο κ. Αρτοποιός, ανέφερε πως η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη, όμως δεν μπορεί να εκφράσει ακόμη αισιοδοξία καθώς αναμένονται βορειοανατολικοί άνεμοι που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.




 

 

Υπονοεί εμπρησμό στον Εβρο ο Σκέρτσος: Υπάρχει πρόβλημα όταν έχεις 15 μέτωπα και εστίες παράλληλα, σχεδόν ταυτόχρονα, σε μια ευαίσθητη περιοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: