Νέα δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal για το κτύπημα των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα: Καταδικάζει, αλλά αναμέναμε πιο ισχυρή τοποθέτηση… (video)

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken delivers remarks to the press from the press briefing room at the Department of State in Washington, D.C., on August 15, 2023. State Department photo by Ron Przysucha




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε ξανά για τις απαράδεκτες και άνανδρες επιθέσεις του κατοχικού στρατού εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχασε μία καλή ευκαιρία, λόγω της ερώτησης της ιστοσελίδας μας, της Hellas Journal, να αποστασιοποιηθεί εντελώς από την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των υποτακτικών της στην κατεχόμενη Κύπρο. Δεν το έπραξε αν και -για να είμαστε δίκαιοι- καταδίκασε τις τουρκικές παράνομες πράξεις.

Οι πολίτες στην Κύπρο και την Ελλάδα, ανέμεναν από την αμερικανική υπερδύναμη να επαναλάβει τη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, που σημείωνε τα εξής:

“Οι απειλές για την ασφάλεια των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η τουρκική επίθεση εναντίον των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι ένα σοβαρό έγκλημα, που παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Και λόγω αυτής της θέσης, που εξέφρασε γραπτώς η Ειρηνευτική Δύναμη στη Λευκωσία, και λογόκρινε αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναμέναμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα τερμάτιζε κάθε υποστήριξη στην κατοχική δύναμη.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την ευθύνη της επίθεσης εναντίον των Ειρηνευτών. Τόνισε τα εξής:

Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση στο προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της, όπως της έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο για να δημιουργήσει πολιτικό χώρο για μια συμφωνία διευθέτησης που θα έχει διάρκεια και θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

  • Η ιστοσελίδα μας υπέβαλε το ακόλουθο ερώτημα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σήμερα (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή) στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή ενός δρόμου στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει την Κύπρο, προσπαθώντας να αλλάξουν το status quo στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχετε θέση για αυτή την απαράδεκτη πράξη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής;

Η ερώτηση ήταν ευθεία και η ιστοσελίδα μας δεν μάσησε τα λόγια της, όπως κάνουν άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Λέμε τη γνώμη μας και την υποστηρίζουμε με στοιχεία.

Όπως σημειώναμε και χθες Ταγίπ Ερντογάν έχει μεταφέρει τις εντάσεις από το Αιγαίο στην Κύπρο και αυτό πρέπει να το καταδικάσουν οι πάντες. Και επίσης να σταματήσουν να ομιλούν για Τουρκοκύπριους και για τουρκοκυπριακή (παράνομη) αναμέτρηση με τους Ειρηνευτές του ΟΗΕ. Η επίθεση έγινε φυσικά με έγκριση και τελική εντολή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί -και περισσότερο οι Εγγλέζοι- συνεχίζουν μία αδιέξοδη πολιτική συγχώρεσης όποιας παράνομης ενέργειας εκτελέσει η Τουρκία. Δίνουν πολλά λάθος μηνύματα στους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αρκετοί εκ των οποίων στρέφονται (δυστυχώς) στον “Βλαδίμηρο” Πούτιν, ο οποίος το παίζει “ορθόδοξος”, αλλά στην πραγματικότητα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο (αφύσικο) σύμμαχο της Τουρκίας.

Αυτή είναι η αισχρή πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επιβραβεύουν την Τουρκία, η οποία νοιώθει τόσο ανεξάρτητη, που δεν πρέπει να μας εκπλήξει αν διακόψει τους δεσμούς της με τη Δύση.

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε μέσα στους πανηγυρισμούς για το νέο (δήθεν) θετικό κλίμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είναι η απόλυτη απάτη αυτό που βλέπουμε μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών, διότι πρόκειται για διάλογο κωφών της Αθήνας με την Άγκυρα…

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION by Hellas Journal: Turkish forces assaulted UN peacekeepers today as they attempted to block the construction of a road in the buffer zone dividing Cyprus, trying to change the status quo in the Republic of Cyprus.

Do you have a position on this unacceptable act by the Turkish occupied forces?

ANSWER: We strongly condemn the assault on UNFICYP personnel and UN vehicles in Pyla/Pile and continue to monitor the situation. 

The UN Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) plays a critical stabilizing role, and it is crucial that it be able to fulfill its mission as mandated by the UN Security Council to work with the stakeholders in Cyprus to create the political space for a lasting settlement agreement based on UNSC resolutions.

  • ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΠΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Πάντως, στην κοινή ανακοίνωση των Αμερικανών με τους Γάλλους και τους Βρετανούς, έλεγαν τα πράγματα με το όνομα τους, αν και ήταν φανερή η προσπάθεια των Εγγλέζων να διασώσουν την Τουρκία.

Οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας καταδίκασαν τα αισχρά επεισόδια στην Πύλα και την προσπάθεια αλλαγής του “στάτους κβο” στην περιοχή της νεκρής ζώνης.

Οι τρεις χώρες, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτρέπουν τις “τουρκοκυπριακές αρχές” (σ.σ.: εννούν φυσικά τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις) να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή του δρόμου.

Αναφέρουν τα εξής:

«Η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τα βόρεια στη ζώνη ασφαλείας που οριοθετείται από τον ΟΗΕ στο δικοινοτικό χωριό Πύλα και για τις αναφορές για επιθέσεις από τουρκοκυπριακές δυνάμεις σε Ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν πρόταση για την αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών στην περιοχή.

Προτρέπουμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του ΣΑ του ΟΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εξουσιοδοτημένη αρχή της UNFICYP και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από περαιτέρω κλιμακωτικές ενέργειες που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες διευθέτησης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι μονομερείς ή κλιμακωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη ζώνη ασφαλείας, πρέπει να σταματήσουν ώστε να επιτραπεί η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ στη δέσμευσή τους με τα μέρη για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση.

Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ και καλούμε και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο ισλαμιστής Ερντογάν μετέφερε τις απειλές και τους εκβιασμούς του από το Αιγαίο στη νεκρή ζώνη της Κύπρου: Όσοι έχουν προβλέψει «ήρεμα νερά» να το σκεφθούν ξανά… (video)

Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει τους Τούρκους Αττίλες: Λέει ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέκοψαν τις “εργασίες” και αποχώρησαν από την Πύλα!!! Τι θα συμβεί αν επιστρέψουν όπως λέει ο Ερντογάν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: