Τα πορτοκάλια ακρίβυναν πολύ: Διπλασιάστηκε η τιμή του χυμού απο πέρυσι – Στο μήλο στρέφονται εναλλακατικά οι καταναλωτές

Φωτογραφία από JÉSHOOTS: https://www.pexels.com/el-gr/photo/bokeh-3584/




Είναι το βασικό του πρωινού αλλά σύντομα θα μπορούσε να βαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό τροφίμων. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει δει τις τιμές του να εκτινάσσονται στα ύψη εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως λόγω της κακής συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, τις δύο κύριες χώρες εξαγωγής πορτοκαλιού στον κόσμο.

Μια άνοδος των τιμών που δεν προκαλεί έκπληξη όταν γνωρίζουμε ότι η τιμή του κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (Frozen Concentrated Orange Juice ή FCOJ), κορυφώθηκε στα 3,17 δολάρια ανά λίβρα στα τέλη Ιουλίου, όταν ξεπέρασε μόλις τα 1,75 δολάρια την ίδια εποχή πέρυσι.

Οι λόγοι για αυτην την εκτόξευση βρίσκονται στη Φλόριντα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η πολιτεία στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες δίνει μάχη με τη νόσο του κίτρινου δράκου, που ονομάζεται επίσης Huanglongbing (HLB). Στην προέλευση αυτού του κακού των πορτοκαλιών, ένα βακτήριο, που μεταδίδεται από ένα έντομο, την ασιατική ψύλλα εσπεριδοειδών. Πλήττει τους καρπούς του προσβεβλημένου δέντρου, καθιστώντας τους ακατάλληλους για κατανάλωση.

Προστέθηκε στον «κίτρινο δράκο», ο τυφώνας Ίαν, ο οποίος έπληξε την περιοχή τον Οκτώβριο του 2022, μείωσε τη βιομηχανία σταδιακά. Αυτή τη σεζόν, η παραγωγή θα πρέπει να είναι 16,1 εκατομμύρια τελάρα (41 κιλά το καθένα), δηλαδή 60% χαμηλότερη από πέρυσι. Μία από τις χειρότερες συγκομιδές της Φλόριντα από τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κάτι που προειδοποιεί την εξαγωνική αγροδιατροφική βιομηχανία. «Ο συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμού πορτοκαλιού από συμπυκνώματα και νέκταρ πορτοκαλιού (…) έχει γίνει πολύ δύσκολο να βρεθεί για όλους τους αγοραστές στον τομέα των χυμών», σημείωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Χυμών Φρούτων (Unijus), σε μια δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Για να μην αναφέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σε άλλες χώρες εξαγωγής, σύμφωνα με την ομοσπονδία. «Η μεξικανική παραγωγή που προορίζεται κυρίως για τη συνηθισμένη αμερικανική αγορά έχει επίσης μειωθεί κατά 30% φέτος λόγω της ξηρασίας. Αυτό έχει επίσης παρατηρηθεί στην Ισπανία λόγω έλλειψης νερού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Στροφή σε χυμό μήλου

Ειδικοί στη μαζική διανομή, συμφωνούν «Με αύξηση 20% από την αρχή του έτους, ο πληθωρισμός στον χυμό πορτοκαλιού είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των άλλων τροφίμων, που είναι γύρω στο 15%» Βλέπουν μικρή βελτίωση βραχυπρόθεσμα, καθώς η Βραζιλία είναι επίσης μια χώρα περιορισμένης εξαγωγής. «Η αγορά είναι πολύ ελεγχόμενη, λίγοι παίκτες έχουν την άδεια να εξάγουν και έτσι οι τιμές διατηρούνται»

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας: η υψηλή τιμή της ζάχαρης. «Η τιμή του νέκταρ φρούτων που χρησιμοποιείται στον βιομηχανικό χυμό πορτοκαλιού εξαρτάται από την τιμή του συμπυκνώματος φρούτων, η οποία είναι υψηλή, αλλά και από τη ζάχαρη»

Θα καταλήξουν οι καταναλωτές να αποφεύγουν τον παραδοσιακό χυμό πορτοκαλιού για πρωινό; «Προς το παρόν, η ζήτηση είναι σταθερή», παρατηρούν οι ειδικοί.

Αλλά μπορεί να μην είναι για πάντα: ο χυμός πορτοκαλιού είναι πράγματι ένα από τα μοναδικά προϊόντα κατανάλωσης τροφίμων που δεν πρέπει να δει την τιμή του να πέφτει στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Άλλοι χυμοί θα μπορούσαν επομένως να κλέψουν την παράσταση. «Η μεταφορά της ζήτησης στον χυμό μήλου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», λένε οι ειδικοί

Πορτοκάλι, μήλο: ποιος θα κερδίσει τη μάχη στο ράφι;

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Διπλωματία» του γκολφ από τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα: Διοργανώνει διεθνές τουρνουά σε γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε και για πυραυλικές δοκιμές!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: