«Διπλωματία» του γκολφ από τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα: Διοργανώνει διεθνές τουρνουά σε γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε και για πυραυλικές δοκιμές!

File Photo epaselect epa10787050 An undated photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) on 06 August 2023 shows North Korean leader Kim Jong Un holding a weapon during an inspection of major munitions factories at an undisclosed location in North Korea. According to KCNA, the North Korean leader visited major munitions factories from 03 to 05 August 2023, including a factory producing the shells of large-caliber multiple rocket launchers. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY




Η Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο κλειστές χώρες του κόσμου, προσκάλεσε ξένους παίκτες γκολφ να συμμετάσχουν σε ερασιτεχνικό τουρνουά στην Πιονγκγιάνγκ με στόχο να «αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας» με τους Βορειοκορεάτες συμπαίκτες τους.

Το Γκολφ της Πιονγκγιάνγκ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, φιλοξενεί «αγώνα ερασιτεχνών παικτών γκολφ την άνοιξη και το φθινόπωρο και μπορούν επίσης να συμμετάσχουν ξένοι ερασιτέχνες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κλαμπ, που τελεί υπό τη διοίκηση του φορέα τουρισμού της Πιονγκγιάνγκ.

Δεν δίνονται άλλες ενδείξεις σχετικά με την ημερομηνία του τουρνουά.

Η χώρα έχει εφαρμόσει από τις αρχές του 2020 πολύ αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της Covid-19 αλλά πρόσφατα πληθαίνουν οι ενδείξεις που προμηνύουν χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα.

Σε μια ακόμα ένδειξη του ‘ανοίγματος’ αυτού, το Πεκίνο επιβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι η Βόρεια Κορέα δήλωσε συμμετοχή στους Ασιατικούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε ότι το πρακτορείο της, η Ryomyong Golf Travel Company, κατασκεύασε αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν «ένα υποθαλάσσιο γήπεδο γκολφ, ένα γήπεδο τοξοβολίας και μια λίμνη για σκάφη αναψυχής».

Ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσανγκ, από το Κέντρο Μελετών για τη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Σετζόνγκ της Νότιας Κορέας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες ενδείξεις ο κινεζικός τουρισμός στη Βόρεια Κορέα θα ανακάμψει σταδιακά.

Το γήπεδο γκολφ της Πιονγκγιάνγκ φέρεται ότι είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1987 για τον εορτασμό της 75ης επετείου του ιδρυτή της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Το 2005, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας ήταν καλύτερες, το γήπεδο γκολφ υποδέχθηκε αγώνες της κορεατικής επαγγελματικής ένωσης γκολφ γυναικών.

Για τον Αν Τσαν-ιλ, αποστάτη που έγινε ερευνητής και που είναι επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για τη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκγιανγκ «κατέστησε το γκολφ σημαντικό μέσο για να έχει ξένο συνάλλαγμα» ενώ δημιούργησε επίσης «τμήμα Γκολφ» σε γνωστό αθλητικό πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo, φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε επίσης να χρησιμοποιεί το γήπεδο για τις απαγορευμένες πυραυλικές της δοκιμές.

Σύμφωνα με ειδικό σε στρατιωτικά θέματα, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, οι πολλοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που εξαπολύθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ στις 9 Μαρτίου είναι πιθανόν να εκτοξεύθηκαν από τη λίμνη Ταεσόνγκ, στο γήπεδο γκολφ, προκειμένου να δυσκολευθεί η Σεούλ να «εντοπίσει την προέλευση της εκτόξευσης».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ  / ΤΦ
Σεούλ, Νότια Κορέα

Εκρηξη σε εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα που το χρησιμοποιεί η Ρωσική άμυνα-ασφάλεια:16 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: