Μία σημαντική απόφαση Δικαστηρίου για τις κλεμμένες ιδιοκτησίες στα κατεχόμενα: Η Τουρκία είναι υπόλογος κατά το Δίκαιο, αρκεί να το διεκδικήσουμε

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε κηδεία στα κατεχομενα. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Τα γεγονότα της Πύλας αλλά και γενικότερα οι καλά και από μακρά προσχεδιασμένες άλλες μεθοδεύσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και η εμφάνιση «επενδυτών» από ξένες χώρες σε βάρος των υπό κατοχή ιδιοκτησιών Ελληνοκυπρίων, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη νομολογία του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Κερύνειας, το οποίο έκρινε μεταξύ άλλων, σε αριθμό ξεχωριστών αποφάσεων (διαφορετικών μάλιστα προέδρων του εν λόγω Δικαστηρίου) για το αδιατάρακτο της ιδιοκτησίας.

Αποφάσεις, που εκ του περιεχομένου και της βαρύτητάς τους, έχουν, προφανώς, πέραν από νομική και πολιτική διάσταση για διεκδίκηση της δικαίωσής μας έναντι της Τουρκίας.

Χρειάστηκε δε δύσκολη, επίπονη και πολυετής προετοιμασία και προσπάθεια για να έχουμε την τελική δικαστική κρίση. Μέγιστη δε η συμβολή του συνάδελφου εξ’ Αθηνών κ. Χρίστου Παπασωτηρίου, στην όλη προσπάθειά μας.

  • Προφανώς, εφόσον το Δικαστήριο Κερύνειας είναι εθνικό δικαστήριο χώρας μέλους της Ε.Ε., ισχύουν οι δικαστικές μας τελεσίδικες αποφάσεις σε όλες τις χώρες εταίρους μας και συνεπώς δεν μπορεί να αγνοηθούν από τα όργανα της Ε.Ε., που αποφασίζουν μεταξύ άλλων και την οικονομική ενίσχυση της εξ’ αποφάσεως οφειλέτιδος Τουρκίας.

Οι αποφάσεις αυτές προσθέτουν στο δεδικασμένο που διαμόρφωσε η απόφαση της Τιτίνας Λοιζίδου, η 4η Διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και η απόφαση Αποστολίδη ν. Όραμς.

Χαρακτηριστικά σημειώνω αναφορικά με τις περιουσίες των εναγόντων που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κερύνεια, τις κύριες διαπιστώσεις του δικαστηρίου και κρίση (από την απόφαση της 12.10.2020):

α. Μετά από ενδεικνυόμενο και ενδελεχή έλεγχο και αφού εξέτασε σε λεπτομέρεια ζητήματα κατάλληλης και ορθής επίδοσης της αγωγής και της όλης διαδικασίας εναντίον της Τουρκίας, που ήταν η εναγόμενη στην παρούσα αγωγή, έκρινε ότι η επίδοση έγινε σύμφωνα με την ενδεδειγμένη διαδικασία και τη Σύμβαση της Χάγης.

β. Εξέτασε και εξάντλησε πιθανά ζητήματα αρμοδιότητας και δικαιοδοσίας και έκρινε τελεσίδικα ότι πράγματι έχει δικαιοδοσία και ότι μπορούσε, ως αρμόδιο επί της διαφοράς Δικαστήριο να προχωρήσει και να αποφανθεί επί της αγωγής και των διαφόρων θεραπειών που είχαν εγερθεί από τους δικηγόρους των εναγόντων, παρά το ότι οι εν λόγω περιουσίες βρίσκονται στην κατεχόμενη και μη ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή της επαρχίας Κερύνειας.

  • Παρενθετικά σημειώνω ότι η Τουρκία «επέστρεψε τα σχετικά επιδοθέντα έγγραφα» ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων αυθαίρετα ότι «δεν αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και δεν διατηρεί μαζί της διπλωματικές, πολιτικές, δικαστικές και οικονομικές σχέσεις».

γ. Όμως, το Δικαστήριο έκρινε κατά τα πιο πάνω, νόμιμη τη διαδικασία, αξιολόγησε τη μαρτυρία η οποία προσήχθη ενώπιον του (που δόθηκε από έναν εκ των εναγόντων συνιδιοκτητών, από λειτουργό του Κτηματολογίου Κερύνειας και επίσης από ειδικό εμπειρογνώμονα εκτιμητή) και κατέληξε εκδίδοντας απόφαση υπέρ των εναγόντων και εναντίον της εναγόμενης Τουρκίας στις εξής θεραπείες:

(γα). Χρηματικές αποζημιώσεις συνολικού ύψους 72,423,772 ευρώ, πλέον τόκο για την απώλεια χρήσης που αφορούσε διεκδικήσεις μέχρι και το 2014 που κάλυπτε η αγωγή.

(γβ). Εξέδωσε διάταγμα, ως αυτό ζητήθηκε, με το οποίο να αναγνωρίζεται πλήρως η κυριότητα των εναγόντων επί των επίδικων ακινήτων στην Κερύνεια. Κρίση που αποτελεί δεσμευτικό δικαστικό προηγούμενο τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

(γγ). Πρόσθετα εξέδωσε και διάταγμα με το οποίο η Τουρκία διατάχθηκε όπως, εντός 30 ημερών από της επίδοσης του σχετικού διατάγματος, να άρει την παράνομη επέμβασή της επί των επίδικων ακινήτων και όπως αποδώσει αυτά στους ενάγοντες!

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην εξέλιξη της διαδικασίας, υπήρξε η πρωτοβουλία του δικαστηρίου να δώσει οδηγίες για να κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας ως «Φίλος του Δικαστηρίου» ώστε εάν επιθυμούσε, να εκφέρει τη γνώμη του. Όμως, η Νομική Υπηρεσία που εμφανίστηκε εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε ότι δεν κρίνει σκόπιμο να λάβει μέρος η Δημοκρατία σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ιδιαίτερα αφού ήδη έχει αναλάβει πολλές άλλες διαδικασίες ενώπιον διεθνών δικαστηρίων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, μέσω των διακρατικών προσφυγών και άλλων διαδικασιών. Και ως εκ τούτου, έκρινε ότι δεν καθίστατο χρήσιμη η δική του συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία.

Είμαι βέβαιος ότι πέραν των δικών μας νομικών προσπαθειών προς εκτέλεση και εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού δεδικασμένου, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα πολιτικά και διπλωματικά από το κράτος, ως θα κρίνει πολιτικά αναγκαίο και σε κατάλληλη χρονική συγκυρία, ως η παρούσα με την όση υπήρξε διεθνή καταδίκη, χάριν της σωτηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια κλασική περίπτωση όπου δεν θα λέγονται μόνο λόγια, αλλά πρέπει επιτέλους να υπάρξει διεκδίκηση πραγματική κατά τη σαφή διαμόρφωση της συγκεκριμένης τομής δικαίου!

* Ανδρέας Αγγελίδης
Πρώην Βουλευτής – Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Βράζουν στο ζουμί τους, παραμένουν αιχμάλωτοι εμμονών οι οπαδοί του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν: Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: