Μαίνεται η φωτιά για τρίτη μέρα στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν 13 χωριά, κάηκαν σπίτια και εκκλησία – Οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση

FILE PHOTO: Μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Για τρίτη μέρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό, η οποία είναι κλειστή.

Στο μέτωπο αυτό η φωτιά καίει δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες, ενώ ο αέρας της αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από χτες. Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης από χτες είναι σε ύφεση.

Στο μέτωπο της Νίψας και στο Μοναστηράκι γίνονται από το πρωί μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάνουν ρίψεις κατά κύριο λόγο τα εναέρια μέσα. Συνολικά από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την πυρκαγιά 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων καθώς και εθελοντές.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

 Aπαγόρευση κυκλοφορίας

Με αντικείμενο την πρόληψη κινδύνων πυρκαγιάς, λόγω της κατάταξης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην κατηγορία κινδύνου 4, στον ημερήσιο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, συγκλήθηκε σήμερα, από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω της πρόβλεψης για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς- κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4, ενεργοποιείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για απαγόρευση κυκλοφορίας στις παρακάτω δασικές περιοχές, για τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023:

  1. Δάσος περιοχής Νυμφαίας Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής.
  2. Δασύλλιο Μέσης, στην παραλιακή ζώνη Μέσης του Δήμου Κομοτηνής.
  3. Χώρος Αναψυχής «Προφήτη Ηλία», περιοχής δυτικά του οικισμού Ιάσμου, του Δήμου
    Ιάσμου.
  4. Περιαστικό Άλσος Σαπών, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  5. Δασύλλιο περιοχής Τουριστικού Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
  6. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Αμπελάκια Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας
    –Σαπών.
  7. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Ιμέρου, του Δήμου
    Μαρωνείας Σαπών.
  8. Δάσος παραλιακής ζώνης, στην τοποθεσία Καψάλα Ιμέρου, του Δήμου Μαρωνείας
    Σαπών.
  9. Δάσος παραλιακής ζώνης Κρυονερίου, του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

 Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα άνοιξε το τμήμα που παρέμενε κλειστό λόγω της πυρκαγιάς, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κήπων και συγκεκριμένα από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι και στα δύο ρεύματα.

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες και οδηγούς οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο άνεμος αλλάζει πάρα πολλές κατεύθυνση

Για τη νύχτα αγωνίας που πέρασαν οι κάτοικοι των περιοχών μίλησε η Βασιλική Μαχαίρα, η οποία βρέθηκε στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας όπου ριπές του αέρα αναζωπυρώνουν τα μέτωπα. «Ο άνεμος αλλάζει πάρα πολλές κατεύθυνση» επισήμανε λέγοντας ότι μέχρι την Τετάρτη θα πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα που αναμένεται να κατασβέσουν τις φλόγες.

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν μετέφεραν με δηλώσεις τους στην κάμερα της ΕΡΤ κάτοικοι της περιοχής που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Εξιτήρια για τους τραυματίες

Από τους τραυματίες, οι πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί σήμερα τέσσερα μηνύματα από το «112» με τελευταίο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Στο μεταξύ ακραίος θα είναι και σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε: Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές της Βοιωτίας και της Κορινθίας με τις Αρχές να προειδοποιούν για τον πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Μόνον από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε την είσοδο σε 2.720 παράνομους μετανάστες στον Έβρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: