Μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στον Έβρο με αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις: Ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης, με εντολή Κικίλια [video]

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά Έβρου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Στα χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Έβρο, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια κατάσβεσης,αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, εστίασε και την διερεύνηση, σε δεύτερο χρόνο, των αιτιών εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου αλλά και στα απαιτούμενα την επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης.

Η εικόνα του πύρινου μετώπου

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή.

Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.




Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. «Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί-, είτε να επιχειρούν…» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως απ’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ότι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι περίπου στις 10.00 ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τα ενεργά μέτωπα, την εκδήλωση πολλών εστιών στη Δαδιά και την επιτυχή αντιμετώπισή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και το πύρινο μέτωπο το οποίο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί και επεκτάθηκε, για τη διαρκή μετακίνηση των δυνάμεων λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων και τη σημαντική συμβολή του Στρατού.

Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών στον Έβρο

Στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά έχουν επικεντρωθεί σήμερα οι δυνάμεις κατάσβεσης. Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Μήνυμα 112 για εκκένωση της Λευκίμμης Έβρου και της Κασσιτεράς Ροδόπης

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Λευκίμμη Έβρου προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτήν και να κατευθυνθούν προς Τυχερό. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»..

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Σάπες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτερά απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πυρκαγιές στην Πλάτσα Μεσσηνία και την Παιανία

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 15.40 και στο σημείο μέχρι στιγμής επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Λίγο νωρίτερα πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην Παιανία πίσω από τις παλιές εγκαταστάσεις του ALPHA. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 15.30 και στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Ανθρώπινο κρανίο στην Πάρνηθα

Παράλληλα αναφέρθηκε απο τις πυροσβεστικές αρχές, ότι εντόπισαν ένα ανθρώπινο κρανίο εθελοντές πυροσβέστες κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν στην Πάρνηθα, το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με την Αστυνομία το κρανίο εντοπίστηκε περίπου στις 20:40 στη περιοχή της Χασιάς και συγκεκριμένα στην οδό Ανθέων. Το ανατριχιαστικό εύρημα έχει ήδη σταλεί στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξειδικευμένων εξετάσεων. Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει το ΑΤ Φυλής.


Με τα “μάτια” της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Έβρου εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί, πιθανότατα από κεραυνό, στο νησί της Άνδρου αν και έχει οριοθετηθεί. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει κοντά στο Βιτάλι. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.




Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.

Ωστόσο παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και για το λόγο αυτό παραμένει σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών. Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Στοιχεία για τη σημερινή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών

Σήμερα επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη – Δαδιά, ‘Ανδρο και Μεσσηνία συνολικά 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 3 ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης επιχειρούν και έχουν διατεθεί :

– Στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρούπολης-Δαδιάς :

● 90 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,

● 2 Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων,.

● 8 Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

● Οχήματα Γενικής Χρήσης,

– Στη Φυλή – Πάρνηθα Αττικής:

● 2 Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

● Οχήματα Γενικής Χρήσης.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών σήμερα έχουν διατεθεί :

– 738 άτομα με 369 οχήματα οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης και

– 42 άτομα με 21 οχήματα για περιφρούρηση περιοχών.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για :

● 70 περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (420 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας,

● Περίπολα για ασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από 5 – 10 χιλιόμετρα περιμετρικά αυτών σε όλη την επικράτεια,

● Επιπλέον περίπολα για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης, από προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών,

● Αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων Υγειονομικού.

Διατηρείται η ετοιμότητα 2 ωρών για το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Καθημερινά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια (σ.σ. ο αριθμός αφορά στη συμμετοχή προσωπικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις πχ μεταξύ άλλων περιπολίες επιτήρησης από 5-10 χλμ στο σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, το τεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το προσωπικό των μηχανημάτων κλπ).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Την Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για τους πυρόπληκτους της Αλεξανδρούπολης: Καταγραφή αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: