Λύτρωση μετά από πολύωρο θρίλερ στο Πακιστάν: Σώα τα έξι παιδιά και οι δάσκαλοί τους που είχαν εγκλωβισθεί στο τελεφερίκ [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο του BBC




Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επιχείρηση διάσωσης σε φαράγγι του βόρειου Πακιστάν, όπου οκτώ άνθρωποι – επτά μαθητές και ένας χωρικός – εγκλωβίστηκαν επί ώρες σε καμπίνα τελεφερίκ. Ένα από τα δύο καλώδια έσπασε κατά μήκος της διαδρομής και η καμπίνα κινδύνευε να πέσει στο κενό από ύψος 274 μέτρων.

Το θρίλερ ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) όταν επτά μαθητές που μετέβαιναν στο σχολείο τους και ένας χωρικός εγκλωβίστηκαν στην καμπίνα του τελεφερίκ. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε αφότου έπεσε το σκοτάδι, έπειτα από περίπου 15 ώρες.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ανουαρούλ Χακ Κάκαρ συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση: «Εξαιρετική ομαδική δουλειά από τον στρατό, τα συνεργεία διάσωσης, την περιφερειακή διοίκηση καθώς και απλούς κατοίκους της περιοχής».

Στο Πακιστάν χρησιμοποιούνται συχνά τελεφερίκ, που κινούνται χάρη σε καλώδια ή μερικές φορές απλά σχοινιά, για να συνδέουν απομονωμένα χωριά σε ορεινές περιοχές.

Η επιχείρηση ήταν δραματική: Ελικόπτερο που εστάλη αρχικά να βοηθήσει στη διάσωση παρεμποδιζόταν από τους ισχυρούς ανέμους,  ωστόσο στις λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό ότι το πρώτο παιδί είχε διασωθεί. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε περί τις 10: 30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας.

 

 

Τα παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί από τις 7 το πρωί τοπική ώρα, όταν χρησιμοποίησαν τον αναβατήρα για να πάνε στο σχολείο σε μια ορεινή περιοχή στο Μπαταγκράμ,  βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

«Για όνομα του Θεού βοήθησέ μας», φώναζε ο Γκουλφράζ, ένας από τους ενήλικες που είχαν εγκλωβιστεί στο τελεφερίκ, μιλώντας  στο πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι Geo News τηλεφωνικά, επιβεβαιώνοντας ότι στον αναβατήρα  επέβαιναν οκτώ άτομα.

Καταδρομείς διακρίνονταν σε πλάνα στην τοπική τηλεόραση να προσπαθούν να χαμηλώσουν με σχοινιά από τα ελικόπτερα προς το τελεφερίκ.

Ειδικός είπε ότι η διάσωση ήταν απίστευτα λεπτή υπόθεση επειδή ο άνεμος που προκαλείται από το ελικόπτερο μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τα καλώδια που κρατούν το τελεφερίκ ψηλά.

Συγγενείς των εγκλωβισμένων προσεύχονταν παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιχείρησης και ανήσυχο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και στις δύο πλευρές της χαράδρας, που απέχει αρκετές ώρες από την κοντινότερη πόλη.

  • Η διάσωση έχει συγκλονίσει τους Πακιστανούς σε όλη τη χώρα που συνωστίζονται γύρω από τηλεοράσεις σε γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και νοσοκομεία παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την επιχείρηση διάσωσης.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένα καλώδιο έσπασε και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο είχε αποσταλεί μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης.

  • Ο ανοιχτός ανελκυστήρας καθηλώθηκε στη μέση μιας χαράδρας και κρέμονταν από το ένα μόνο εναπομείναν καλώδιο , δήλωσε στο Reuters διασώστης στο σημείο.

Εικόνες που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση δείχνουν ελικόπτερο του πακιστανικού στρατού να πετά κοντά στο βαγόνι που κρέμεται πάνω από μια βαθιά χαράδρα και να περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά.

«Το τελεφερίκ έχει κολλήσει σε ένα μέρος όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βοηθήσεις χωρίς ελικόπτερο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζουλφικάρ Καν, αξιωματούχος της υπηρεσίας διάσωσης 1122 του Πακιστάν.

  • Οι άνθρωποι που ζουν στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πακιστάν χρησιμοποιούν συχνά αναβατήρες για μεταφορά από το ένα χωριό στο άλλο.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ, εξέφρασε την ανησυχία του σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Έχω δώσει επίσης οδηγίες στις αρχές να διεξαγάγουν επιθεωρήσεις ασφάλειας όλων αυτών των ιδιωτικών αναβατήρων και να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς στη λειτουργία και τη χρήση τους», είπε.

Με πληροφορίες από The Guardian

Το «πνεύμα» του Πριγκόζιν στην Αφρική, το «σώμα» του αγνοείται: Εμφάνιση σε βίντεο στρατολόγησης για τη Wagner με φόντο την έρημο…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: