Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Γενικού Σύστηματος Υγείας τα νοσηλευτήρια στην Κύπρο: Κρίσιμη μέρα για ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

FILE PHOTO: Ασθενοφόρα έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Λεμεσού. Photo screenshot via youtube




Στενεύουν τα περιθώρια για τα δημόσια νοσοκομεία και σε περίπτωση που Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν καταλήξουν σήμερα ή το αργότερο αύριο σε συμφωνία, έστω και με μεταβατικό χαρακτήρα, οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται από τις δομές του δημοσίου δεν είναι βέβαιο, αν θα καλύπτονται και με ποιους όρους από το Γενικό Σύστημα Υγείας από την Παρασκευή και μετά.

Χθες, ο «Φιλελεύθερος» (Μαριλένα Παναγή) επικοινώνησε και με τους δύο οργανισμούς ζητώντας να ενημερωθεί εάν έχει προκύψει οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία από την 1η Σεπτεμβρίου θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, με δεδομένο το γεγονός ότι την Παρασκευή θα τεθεί σε εφαρμογή για όλα τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια του συστήματος ο νέος τρόπος αποζημίωσης τους από τον ΟΑΥ.

Σαφής απάντηση δεν δόθηκε από κανέναν από τους δύο οργανισμούς αν και υπήρξε παραδοχή ότι, τουλάχιστον νόμιμα και τυπικά, με τη μη υπογραφή νέας σύμβασης ή κάποια άλλης συμφωνίας οι δομές του δημοσίου θα τεθούν εκτός ΓεΣΥ, σε περίπτωση πάντα που δεν υπάρξουν σήμερα ή αύριο εξελίξεις.

Όπως πληροφορούμαστε, κατά την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο οργανισμών, τέθηκε προς συζήτηση το ενδεχόμενο υπογραφής μιας προσωρινής τρίμηνης σύμβασης η οποία θα έδινε χρόνο στην διαπραγμάτευση για επίτευξη τελικής συμφωνίας. Η συζήτηση, ωστόσο, δεν είχε αποτέλεσμα, αφού προέκυψαν διαφωνίες για τους όρους που θα περιλάμβανε το συγκεκριμένο προσωρινό συμβόλαιο.

Η σύμβαση μεταξύ των δύο οργανισμών δεν υπεγράφη εξαιτίας της απόρριψης της πρότασης του ΟΑΥ από τον ΟΚΥπΥ. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας υποστηρίζει ότι με τον σχεδιασμό του ΟΑΥ και τον νέο τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, τα εισοδήματα του θα μειωθούν κατά €40 εκατ. αφού με τη σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα ο ΟΚΥπΥ λαμβάνει γύρω στα €220 εκατ. τον χρόνο ενώ με τη νέα σύμβαση θα λαμβάνει €185 εκατ.

Ταυτόχρονα, ο ΟΚΥπΥ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο ΟΑΥ αφαίρεσε το ποσοστό 10% που είχε αρχικά περιλάβει και έδινε το δικαίωμα στις δομές του δημοσίου να αυξάνουν ανάλογα το ποσό που θα λάμβαναν για κάθε υπηρεσία που θα προσέφεραν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Μάλιστα, ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόνοια αφαιρέθηκε από τον σχεδιασμό προκειμένου να ικανοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Τέλος, ο ΟΚΥπΥ διεκδικεί από τον ΟΑΥ αποζημιώσεις και για αρκετές από τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) τις οποίες προσφέρει και δεν προσφέρονται από άλλους παρόχους του ΓεΣΥ.

Στις ΥΓΟΣ περιλαμβάνονται η λειτουργία κέντρων υγείας και νοσοκομείων σε ορεινές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, η κάλυψη των αναγκών των θαλασσαιμικών, η λειτουργία φαρμακείων, τα οποία εξυπηρετούν, για λογαριασμό του ΟΑΥ, χρόνιους ασθενείς παρέχοντας τους τις εξειδικευμένες θεραπείες που λαμβάνουν, η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών κ.λπ.

Οι διεκδικήσεις

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες διεκδικήσεις του ΟΚΥπΥ, δηλαδή το συνολικό ποσό που λαμβάνει από το ταμείο του ΓεΣΥ αλλά και την επαναφορά του 10% στον σχεδιασμό για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του συστήματος, ο ΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν φαίνεται να συναινεί.

Άλλωστε, τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ έχουν αποδεχτεί τον νέο σχεδιασμό και πλείστα εξ’ αυτών έχουν ήδη υπογράψει τις νέες συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή με στόχο να ικανοποιηθεί ο ΟΚΥπΥ θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση γενικά στο ΓεΣΥ.

Οι δύο οργανισμοί, συμφώνησαν ότι θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει μια – μια τις ΥΓΟΣ που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ και θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, με στόχο να αναλάβει ο ΟΑΥ μέρος του κόστους το οποίο σήμερα βαραίνει τον δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός των ΥΓΟΣ που θα αναλάβει ο ΟΑΥ και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο οργανισμών ήταν και μια από τις εντολές που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις πρόσφατες συσκέψεις στο Προεδρικό.

Αναφέρεται ότι στις ΥΓΟΣ, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες τις οποίες ο ΟΚΥπΥ προσφέρει για λογαριασμό του κράτους ενώ ο οργανισμός επωμίζεται αυτή τη στιγμή και το κόστος άλλων υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (περίθαλψη μεταναστών, κάλυψη αναγκών άλλων κρατικών υπηρεσιών με νοσηλευτές, ασθενοφόρα κ.λπ.), τις οποίες θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Υγείας.

Το συνολικό κόστος (ΥΓΟΣ και υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος), ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα €120 εκατ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ φαίνεται πρόθυμος να καλύψει μεγάλο μέρος του ποσού αυτού, ακολουθώντας βεβαίως και την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με αυτά τα δεδομένα και εξαιτίας του όγκου εργασίας τον οποίο πρέπει να φέρουν εις πέρας οι δύο οργανισμοί πριν καταλήξουν στα τελικά ποσά, η υπογραφή τελικής σύμβασης εντός του επόμενου εικοσιτετράωρου είναι μάλλον δύσκολη.

Ως εκ τούτου, εάν θα υπάρξουν σήμερα ή αύριο εξελίξεις, αυτές θα αφορούν την υπογραφή μιας προσωρινής, μεταβατικής συμφωνίας η οποία θα δώσει χρόνο για διάλογο. Για να γίνει βεβαίως αυτό, πρέπει πρώτα οι δύο οργανισμοί να συμφωνήσουν και τους όρους που θα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή.

Υπογραφές μέχρι την τελευταία στιγμή

Πέραν από τον ΟΚΥπΥ, δεν είχαν, μέχρι χθες το απόγευμα, υπογράψει τα νέα συμβόλαια τους άλλα πέντε νοσοκομεία του ΓεΣΥ. Τα νοσηλευτήρια αυτά, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσοκομείων, δεν είχαν υπογράψει τις συμβάσεις τους εξαιτίας των διαφωνιών του συνδέσμου με κάποιες από τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του ΟΑΥ για τον νέο τρόπο αποζημίωσης τους.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε και μετά από σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε με το κάθε νοσοκομεία ξεχωριστά ο ΟΑΥ, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και τρία από τα νοσηλευτήρια αυτά είχαν προγραμματίσει χθες και το ραντεβού τους για την υπογραφή των συμβολαίων τους τις επόμενες ημέρες.

Από πλευράς του ΟΑΥ επικρατεί αισιοδοξία ότι μέχρι αύριο, τελευταία ημέρα ισχύος των υφιστάμενων συμβάσεων θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα νοσηλευτήρια και η εφαρμογή των νέων συμβάσεων θα αρχίσει κανονικά χωρίς προβλήματα από την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν αρκετοί από τους παρόχους του ΓεΣΥ είχαν επιλέξει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια πριν προχωρήσουν στην υπογραφή των συμβολαίων τους με τον ΟΑΥ και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Πηγή: philenews.com / Μαριλένα Παναγή

Εντολές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στη Χλώρακα με όλους τους τρόπους που διαθέτει το κράτος: Κινητοποίηση του Προεδρικού Μεγάρου για τα τραγικά επεισόδια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: