Κατάπτυστη γκάφα ολκής ή αποκάλυψη: Ο διευθυντής του Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μπορούσε η Ουκρανία να ανταλλάξει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ με εδάφη στη Ρωσία

A security guard at NATO summit venue in Vilnius, Lithuania, 09 July 2023. NATO Summit will take place in Vilnius on 11 and 12 July 2023. EPA, FILIP SINGER




Μια αδιανόητη και πλήρως επικίνδυνη δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ φέρεται να έχει κάνει ο Stian Jensen, Διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο επιτελάρχης του Στόλτενμπεργκ λαμβάνοντας μέρος σε ένα πάνελ συζήτησης φέρεται να είπε:

«Νομίζω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», ανέφερε η εφημερίδα Verdens Gang.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια δήλωση ανατρέπει τα πάντα ακόμη και ως υπόθεση εργασίας και ήδη προκαλεί αντιδράσεις καθώς η Ουκρανία την απέρριψε κατηγορηματικά.

Με ανάρτησή στο X, πρώην Twitter, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, αντέδρασε στη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών από την Ουκρανία, ώστε να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας «κακής ειρήνης» μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας «διαίρεσης της Ευρώπης»: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια».

«Πάντα υποθέταμε ότι η συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν διαπραγματεύεται εδάφη», γράφει ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε δήλωση το απόγευμα της Τρίτης.

«Οι δηλώσεις ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση ορισμένων από τα εδάφη της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτες», γράφει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.

«Συνειδητά ή εν αγνοία, οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ που δημιουργούν μια αφήγηση σχετικά με την παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας παίζουν στα χέρια της Ρωσίας. Θα ήταν προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για να επιταχυνθεί η νίκη της Ουκρανίας και στη συνέχεια να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Προσθέτει ότι μια γόνιμη συνεργασία με τη γραμματεία του ΝΑΤΟ στοχεύει ακριβώς στην επίτευξη αυτών των στόχων, δηλαδή της νίκης της Ουκρανίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επιχαίρει το Tass

Αντιμετωπίζοντας την εδαφική διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο Jensen άρθρωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί αυτόνομα από την Ουκρανία, σεβόμενη την κυριαρχία της και τους όρους που κρίνει κατάλληλες για διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Τζένσεν αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγματεύσεις.

Διευκρίνισε ότι έχει τεθεί το θέμα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία, αν και απέφυγε να ισχυριστεί ότι αυτή η πορεία δράσης θα πρέπει να συνεχιστεί οριστικά.

Η έννοια των εμπορικών εδαφικών παραχωρήσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε ως πιθανή λύση και όχι ως επιβεβλημένη απαίτηση.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν στάθηκε στην επίλυση της σύγκρουσης, περιγράφοντας ορισμένες αρχές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ειρήνης.

Ο Γκαλουζίν τόνισε τη σημασία της διατήρησης της κυριαρχίας της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας την ουδέτερη, μη μπλοκ και μη πυρηνική στάση της.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης της αλλαγμένης εδαφικής πραγματικότητας, υποστηρίζοντας την αποστρατιωτικοποίηση, την αποναζοποίηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Με πληροφορίες από wionews.com και vg.no

Στρατιωτική επέμβαση από πολυεθνική αστυνομία ζητάει ο ΟΗΕ για να αφοπλιστούν οι συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: