Η Τουρκία επιθυμεί, λέει, βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα: Την ίδια στιγμή συνεχίζει τον πόλεμο στην Κύπρο και παλεύει για αναγνώριση του ψευδοκράτους (video)

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan performed Friday prayer at Kerem Aydınlar Mosque in the Üsküdar district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Εδώ και έξι μήνες, η Τουρκία στα λόγια είναι ο “καλός γείτονας” στην ανατολική Μεσόγειο. Σταμάτησε να προκαλεί την Ελλάδα στον Αιγαίο, αλλά συνεχίζει τον πόλεμο στην Κύπρο, όπου και εκεί «εργαλειοποιεί» τους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες.

Βεβαίως, δεν σταμάτησε να τους στέλνει και στον Έβρο, όπως και στο Αιγαίο, αλλά βρίσκει αντίσταση. Η αυστηρή εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να στέλνονται στον …αποστολέα, που είναι η ισλαμική Τουρκία.

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να καταγράψουμε ότι από τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου είχαμε σχεδόν μηδενικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ευχή μας είναι να συνεχιστεί αυτή η νέα και ευπρόσδεκτη τακτική των Τούρκων.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν μάχεται με νύχια και με δόντια να ολοκληρώσει την πορεία βελτίωσης των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

  • Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι στυγνός δικτάτορας, κλωτσάει καθώς απαιτεί να τερματιστεί η κατοχή σε αραβικά εδάφη και εννοεί τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το ταλαιπωρημένο Ιράκ. Εκεί οι Τούρκοι πήγαν για μερικές νύχτες και έμειναν, μέχρι σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια.

Μερικά από τα προβλήματα με το Κάιρο είναι άλυτα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες, όχι μόνο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Ο αλ Σίσι ανέβαλε την επίσκεψη στην Άγκυρα και αντί για την Τουρκία επέλεξε την Αγία Πετρούπολη και τον «Βλαδίμηρο» Πούτιν.

Θα δούμε αν καθοριστεί ξανά η επίσκεψη. Αλλά ακόμα και αν πάει στην Άγκυρα, οι όροι που έθεσε πρέπει να γίνουν δεκτοί για να βελτιωθούν απόλυτα οι σχέσεις.

Με το Ισραήλ τα ίδια. Μισεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτός τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο τελευταίος για να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τα σχέδια του πουλάει και τη μάνα του.

Η Ιερουσαλήμ ζητά να κλείσουν τα γραφεία της Χαμάς και να εκδιωχθούν οι ηγέτες της, και ο Ερντογάν απάντησε με την ανάρτηση φωτογραφιών του με ένα εκ των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας βασικά ενδιαφέρει η Ελλάδα, για τον εξής λόγο: Οι Αμερικανοί νομοθέτες, προεξάρχοντος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ απαιτούν να σταματήσει τις απειλές εναντίον των ελληνικών νησιών του Αιγαίου για να εγκρίνουν την πώληση των μαχητικών F-16.

Πιστεύει, λοιπόν, ότι αν συνεχίσει την τακτική του «καλού παιδιού», οι νομοθέτες θα λυγίσουν. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο τερματισμός των απειλών εναντίον της Ελλάδας πρέπει να συνοδευτεί με δέσμευση ότι δεν θα ξαναρχίσουν.

Ο κ. Μενέντεζ και οι υπόλοιποι νομοθέτες είπαν στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή δέσμευση ότι η παράδοση των F-16 πρέπει να σταματήσει στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν κάνει αυτό που νομίζει πως δεν αντιλήφθηκαν στην Ουάσιγκτον.

  • Ότι δηλαδή, μόλις ξεκινήσει η παράδοση των F-16, θα κάνει τα γνωστά: Υπερπτήσεις, απειλές, παραβιάσεις και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Το κείμενο, που θα υπογραφεί, πρέπει να είναι δεσμευτικό. Πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος ότι ο Ερντογάν θα αποδεχθεί το ρεζιλίκι, όπως με ακρίβεια περιγράψαμε παραπάνω. Πολύ χλωμό το βλέπω…

Αλλά, υπάρχουν και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους νομοθέτες: Είναι η προστασία των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι πιο γνήσιοι σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή και να επιλυθεί ορθά το Κυπριακό. Όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του ο Ερντογάν. Και θα εκραγεί…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν κατηγορηματικός στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: πως η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα περνά από τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία.

Πρέπει να γίνει ένας καλός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να λύσει το Κυπριακό. Όχι με την απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών», αν και η φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) δεν απέχει πολύ από τη διχοτόμηση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Η ΔΔΟ οδηγεί στα δύο κράτη. Τελεία και παύλα. Και οι Κύπριοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να σκάσουν και να σταματήσουν να γίνονται πλασιέ της φιλοτουρκικής αυτής «λύσης», που στην ουσία καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και το κυπριακό κράτος, όπως είναι και το γνωρίζουμε σήμερα. Η ΔΔΟ δεν οδηγεί στην πολυπόθητη επανένωση της Κύπρου μας.

Όσοι βιάζονται να πάνε στη …Χάγη θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ καιρό στο …αεροδρόμιο. Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό. Η κατοχική δύναμη δεν άλλαξε ούτε ένα νι στα σχέδια της…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει τον στρατηγικό χάρτη και φοβίζει την Τουρκία: Η πρόταση για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά άνοιξε …«πληγές» (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: