Η θέση του Ναυτικού για τα αμερικανικά περιπολικά LCS και το έντονο παρασκήνιο για το πώς η Αθήνα μπορεί να ενισχυθεί αμυντικά χωρίς αστερίσκους

Το LCS11 USS Sioux City. Πηγή: Facebook USS Sioux City- LCS11




Το Αμερικανικό περιπολικό LCS11 USS Sioux City τέθηκε από το ναυτικό των ΗΠΑ εκτός υπηρεσίας, μόλις μια πενταετία μετά τον πρώτο του πλου!

Και μπορεί για το Αμερικανικό ναυτικό το συγκεκριμένο περιπολικό να κατέβασε «διακόπτες», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διατίθεται για κάθε ενδιαφερόμενο…

Πρόκειται για ένα από τα περιπολικά LCS που οι ΗΠΑ αποσύρουν το ένα μετά το άλλο από το ναυτικό τους, ύστερα από τα προβλήματα που έβγαλε η συγκεκριμένη κλάση πλοίων κατά τη διάρκεια του σχετικά σύντομου επιχειρησιακού βίου που είχαν.

Όμως ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων -παρά τα όσα έχουν δηλώσει δημόσια οι Αμερικανοί Ναύαρχοι και τα όσα έχουν αποτυπωθεί μέσω ρεπορτάζ σε αμερικανικά ΜΜΕ και όχι μόνο- παραμένει «ζωντανός» εντός και εκτός της περίφραξης του στρατιωτικού Μεγάρου της Λ. Μεσογείων.

Οι συναντήσεις στις ΗΠΑ εντός Σεπτεμβρίου, σε ανώτατο επίπεδο, δημιουργούν από τώρα σίγουρα ελπίδες για περαιτέρω εμβάθυνση στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας. Ιδίως όταν η Αθήνα αναμένει απαντήσεις για F-35, F-16 Block 50, Black Hawk και άλλα κομβικής αξίας συστήματα από την Αμερική.

Εκπλήξεις

  • Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στο άμεσο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις, διότι το «μεγάλο πακέτο» που περιμένει η Αθήνα, συμπεριλαμβάνει και αυτά τα περιπολικά, στην περίπτωση που τα θελήσει το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο βεβαίως συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη της αποφυγής αποφάσεων για το μέλλον ενός ισχυρού στόλου.

Σε αυτά τα προβλήματα αναζητούνται λύσεις εδώ και καιρό μια και αποφάσεις που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί πριν από δύο χρόνια δεν ήρθαν ποτέ.

Το πλέον μείζον θέμα παραμένει το μέλλον του πολεμικού στόλου ο οποίος κάθε μέρα που περνάει γερνά. Δεν είναι λίγες οι σκέψεις, εντός κι εκτός της Λ. Μεσογείων και του στρατιωτικού Μεγάρου που ακούγονται και φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, οι οποίες εισηγούνται ακόμη και «ημίμετρα», τα οποία για ανώτατα στελέχη του πολεμικού ναυτικού δεν αποτελούν την πρέπουσα λύση.

Μπορεί μάλιστα να ζητά η κυβέρνηση από τα στρατιωτικά επιτελεία, όπως λέγεται από στρατιωτικές πηγές, να συντάσσουν νέες λίστες με προτεραιότητες αλλά και αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, πάλι δεν λύνει το πρόβλημα, αντιθέτως όσο αυτό παραμένει, γιγαντώνεται.

Και επειδή τα πάντα κοστολογούνται, οι οικονομικές δυνατότητες στενεύουν το «κοστούμι» των εξοπλισμών, τα «ημίμετρα» βρίσκουν πάλι την ευκαιρία να επιπλέουν όπως τονίζουν με νόημα ανώτατες πηγές…

Το γεγονός πάντως ότι η χώρα μας κατέχει πλέον εξέχοντα ρόλο στην περιοχή έχει ξεχωριστή αξία για τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον μπορεί όντως να βοηθήσει ουσιαστικά την Αθήνα να εξελιχθεί σε μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και να αλλάξει με ταχείς ρυθμούς πρόσωπο τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί»

Ακόμη και το μεταχειρισμένο πακέτο made in USA έχει την δική του σημασία καθώς και οι προμήθειες μέσω των γνωστών FMS που δίνουν μακρόχρονη οικονομική ανάσα.

  • Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό εστιάζει σημαντικά στην υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ και παράλληλα ανώτατες πηγές του ναυτικού επιτελείου διαμηνύουν εδώ και καιρό ότι «δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί», αν υποθέσουμε πως γίνεται κάποια κίνηση για μεταχειρισμένες μονάδες επιφανείας.

Τα αποσυρόμενα περιπολικά LCS απασχολούν το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά μέχρι στιγμής επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν έχει υπάρξει, όπως επίσης ουδέποτε έχει γίνει αυτοψία σε κανένα περιπολικό της συγκεκριμένης κλάσης.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι όλες οι έως τώρα πληροφορίες από την Αμερική δεν έχουν κάνει λόγο για πρόθεση «δωρεάν» παραχώρησης των αποσυρθέντων περιπολικών. Ωστόσο μιλούν για πώληση όσον αφορά την Ελλάδα κι αν ισχύει ο αριθμός των τεσσάρων LCS, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 500 εκ. δολάρια, ίσως και κάτι παραπάνω…

Και αυτά δίχως να έχει γνωστοποιηθεί αν μέσα στο συγκεκριμένο πακέτο θα υπάρχουν οι εργασίες επισκευής στο κιβώτιο κίνησης ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί η επανενεργοποίηση του πλοίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πανίσχυρη διακλαδική ελληνική εκπροσώπηση στην πολυεθνική άσκηση BRIGHT STAR της Αιγύπτου: Με ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: