Η Σερβία κατηγορείται για ένα “ύποπτο παιχνίδι” στον πόλεμο της Ουκρανίας: Ζήτησε από τον Ζελένσκι να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο και να του δώσει όπλα!

epa10812415 (L-R, bottom row) President of Serbia Aleksandar Vucic, European Commission President Ursula von der Leyen, Ukraine’s President Volodymyr Zelensky, Greece’s Prime Minister Kyriakos Mitsotrakis, European Council President Charles Michel, President of Moldova Maia Sandu, President of Montenegro Jakov Milatovic and (L-R, top row) President of Romania Ion-Marcel Ciolacu, Prime Minister of North Macedonia Dimitar Kovacevski, Prime Minister of Croatia Andrej Plenkovic, Prime Minister of Kosovo Albin Kurti, Chairwoman of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina, Borjana Kristo and Prime Minister of Bulgaria Nikolai Denkov pose for a family photo at Maximos Mansion in Athens, Greece, 21 August 2023. EPA, KOSTAS TSIRONIS




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Les Echos, (κείμενο Derek Perotte), η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσοβο, Viola Von Cramon, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις (Aleksandar Vucic) ότι “άσκησε πίεση στην Ουκρανία” προσφέροντας “όπλα με αντάλλαγμα τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου“.

Η πίεση ασκήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ελλάδα,

Σύμφωνα με τον Volodymyr Zelensky, η συνάντηση ήταν “ανοικτή, ειλικρινής και γόνιμη“. Ο Vucic χαιρέτισε επίσης τη συνομιλία ως “καλή και ανοιχτή“.

Ωστόσο, την Τρίτη, η Γερμανίδα Viola Von Cramon, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ότι είναι “πολύ πιθανό ο Vucic να συμφώνησε να συναντηθεί με τον Zelensky κυρίως για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία: όπλα για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου“.

Ελπίζω ότι ο Zelensky αντιλαμβάνεται τον πολιτικό κίνδυνο που θα συνεπαγόταν μια τέτοια συμφωνία“, πρόσθεσε.

Μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη, ο Vucic απέρριψε τους ισχυρισμούς της Viola Von Cramon. Ο Σέρβος ηγέτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντα αρνιόταν ότι έστελνε όπλα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ένα έγγραφο του Πενταγώνου που αποκάλυψε το Reuters τον Απρίλιο υποστήριζε ότι η Σερβία είχε συμφωνήσει να παραδώσει όπλα -κυρίως πυρομαχικά- στην Ουκρανία.

‘Η συζήτηση στην Ουκρανία για το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη ωριμάσει πλήρως, αλλά τα μηνύματα επαναλαμβάνονται και διογκώνονται, οδηγώντας τη Σερβία να αναλάβει δράση“, αναλύει ο Florent Marciacq, συνεργάτης ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).

Αυτά που παραδίδει σε όπλα είναι μάλλον συμβολικά- είναι πάνω απ’ όλα ένα πολιτικό σήμα που χρησιμοποιείται προς τους Ευρωπαίους, στη συνέχεια καθαρίζει το όνομά του απέναντι στους Ρώσους, εξηγώντας ότι εφαρμόζει τις συμφωνίες προμηθειών του μόνο με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ“, εξηγεί ο Florent Marciacq, σχολιάζοντας ότι ο Vucic “παίζει και στις δύο πλευρές του γηπέδου“.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Derek Perotte – Guerre en Ukraine : la Serbie accusée d’un jeu trouble

Επανήλθε με νέες “βομβες” ο αναλυτής Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους σε Ουκρανία, Αρμενία, Κύπρο και Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: