Η Μελόνι έβαλε πλαφόν καλοκαιρινής τιμής στα αεροπορικά εισιτήρια προς Σαρδηνία και Σικελία

File Photo epa10778662 People at the airport of Catania Sicily Island, southern Italy 31 July 2023 EPA/ORIETTA SCARDINO




Η Ιταλία υπερασπίστηκε την Πέμπτη (10 Αυγούστου) τα σχέδιά της να περιορίσει τις τιμές στις πτήσεις από και προς τα νησιά της, λέγοντας ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την καταδίκη του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair ως “παράνομου”.

Η δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε τη Δευτέρα ένα μέτρο για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των εισιτηρίων μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Σαρδηνίας και της Σικελίας κατά τις περιόδους αιχμής στο 200% της μέσης ετήσιας τιμής.

«Κάναμε μια παρέμβαση σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αντόλφο Ούρσο στην τηλεόραση TgCom24, λέγοντας ότι στα νησιά δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός.

«Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει όταν οι πολίτες υποφέρουν από ένα μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες της αγοράς, είναι ενάντια και δεν προστατεύει τα δικαιώματά τους».

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Έντι Γουίλσον, κατήγγειλε έντονα την κίνηση αυτή, λέγοντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι «γελοία» και «παράνομη».

Η παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες καθορίζουν τις τιμές των ναύλων είναι «παράνομη» και θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες», πρόσθεσε σε δήλωσή του.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα είχαν κίνητρο να πετάξουν κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς οι χαμηλές τιμές θα χρησιμοποιούνταν στον υπολογισμό των τιμών αιχμής – και αντ’ αυτού θα μετακινούνταν σε άλλες αγορές, υποστήριξε η εταιρεία.

Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνταλμπερτ Γιανς δήλωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέτρο, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοθετικού διατάγματος που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο εντός 60 ημερών.

«Γενικότερα, η Επιτροπή υποστηρίζει μέτρα για την προώθηση της συνδεσιμότητας σε προσιτή τιμή σύμφωνα με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ», δήλωσε.

Τόνισε ότι «ο βιώσιμος ανταγωνισμός με ελεύθερο καθορισμό των τιμών είναι συνήθως ο καλύτερος εγγυητής των προσιτών τιμών».

Όμως «σε ειδικές περιπτώσεις – για παράδειγμα διαδρομές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από φορείς της αγοράς, όπως διαδρομές από και προς απομακρυσμένες περιοχές – το δίκαιο της ΕΕ επιτρέπει υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ρύθμιση των τιμών για να διασφαλιστεί τόσο η εδαφική συνδεσιμότητα όσο και η οικονομική προσιτότητα με στήριξη από δημόσιους πόρους».

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Στα ύψη εκτινάχθηκε το κόστος της ενέργειας: 40% πάνω το φυσικό αέριο σε 2 μέρες, υψηλό 6μηνου το πετρέλαιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: