Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της νόμιμη navtex στην παράνομη της Τουρκίας: Είναι επικίνδυνη η τουρκική (και το Αμπτουλχαμίντ Χαν) για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

epa10112477 Turkish President Recep Tayyip Erdogan poses in front of the drilling vessel Abdulhamid Han’s ceremony of first mission at the Tasucu Port in Mersin, Turkey, 09 August 2022. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE




Η Κυπριακή Δημοκρατία ως απάντηση στην παράνομη navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία για τις έρευνες του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», εξέδωσε τη δική της νόμιμη navtex.

Η AntiNAVTEX εκδόθηκε μέσω του Ράδιο Κύπρος στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας & Διάσωσης Κύπρου (ΚΣΕΔ).

Το ΚΣΕΔ αναφέρει ότι οι εργασίες γεώτρησης από το Αμπτουλχαμίντ Χαν και τα υποστηρικτικά σκάφη «Μιμριμάχ», «Αϊμπουκέ» και «Κουτσί Ιχλάν» δεν έχουν συντονιστεί με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Υποδεικνύεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το ΚΣΕΔ.

Η οδηγία ισχύει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 22.59.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των εργασιών του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ: Απέπλευσε την Παρασκευή ά από το λιμάνι του Τάσουτζου της Σελεύκειας στη νότια Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης Kutsi Ilhan, σύμφωνα με το στίγμα που στέλνει στο δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού Marinetraffic.com.

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε χτες τη σχετική NAVTEX με ισχύ από 10 Αυγούστου έως 6 Φεβρουαρίου 2024.

Προορισμός του είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοαανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων από τις τουρκικές ακτές. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ.

Παραμένουν “ψύχραιμες” η Αθήνα και η Λευκωσία: Το τουρκικό γεωτρύπανο κινήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: