Η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι στην Αθήνα: Σημαντικότατη η νέα αναβαθμισμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Α), κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ*

Η επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi στην Αθήνα, 40 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη επίσκεψη της Indira Gandhi το 1983, χαρακτηρίστηκε δικαίως ιστορική.

Επισφραγίστηκε μάλιστα από τη συνολική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας και την ανακοίνωση από τους δύο Πρωθυπουργούς της νέας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των δύο χωρών.

Είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Ινδία μοιραζόμαστε παραδοσιακά ισχυρά αισθήματα φιλίας, βασισμένα σε κοινές αξίες. Διακρινόμαστε για την ισχυρή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας και για τη βαθιά πίστη στο διάλογο, τη διπλωματία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Με τη νέα, αναβαθμισμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Ινδίας η χώρα μας επιτυγχάνει μια πιο συστηματική και στοχευμένη συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές οικονομίες του κόσμου, με μία χώρα με σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή.

  • Η δε επιλογή του Ινδού Πρωθυπουργού να βρεθεί στη χώρα μας, αποτελεί ρητή αναγνώριση της ισχυρής πλέον παρουσίας και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας διεθνώς. Στόχο που η ελληνική κυβέρνηση υπηρέτησε μεθοδικά κατά την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζει να υπηρετεί, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ινδού ομολόγου του Narendra Modi, βρέθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων εκατέρωθεν.

Άλλωστε το γεγονός ότι τον Ινδό Πρωθυπουργό συνόδευσαν στις συναντήσεις του 8 κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού καθώς και ο επικεφαλής του ινδικού Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων, σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον της Ινδίας για ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών με τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι για την Ινδία, η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Αλλά και για τη χώρα μας, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία – η οποία υπήρξε και προσωπική μου φιλοδοξία καθώς έχω εμπειρία από επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα – έχει τεράστια σημασία. Και αυτό γιατί η Ινδία αποτελεί τεράστια αγορά για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Γιατί οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Ινδία, αξιοποιώντας την τεχνολογική της εξέλιξη, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και την τοπική αγορά. Και γιατί οι ινδικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ευρώπη και ταυτόχρονα ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

Οι μεγαλύτερες προοπτικές για συνέργειες και συνεργασίες εντοπίζονται στην έρευνα και τεχνολογία, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης της Ινδίας στον τομέα καθώς και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα τόσο για τις δύο χώρες όσο και παγκοσμίως.

  • Και φυσικά, ο τομέας της ναυτιλίας και της θαλάσσιας ασφάλειας, αποτελεί παραδοσιακά πεδίο ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας, όπου επίσης υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Με την επικείμενη επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία που προγραμματίζουμε στην Οικονομική Διπλωματία για τους επόμενους μήνες, σε συνέχεια και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων και Ινδών κορυφαίων επιχειρηματιών, ευελπιστώ να προωθήσουμε στοχευμένες συνεργασίες και επιχειρηματικά εγχειρήματα, που θα ενδυναμώσουν έμπρακτα τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις.

* Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», με τίτλο «Μια πιο συστηματική και στοχευμένη συνεργασία» (26 Αυγούστου 2023)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Βράζουν στο ζουμί τους, παραμένουν αιχμάλωτοι εμμονών οι οπαδοί του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν: Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: